跳至

首頁

尾頁

別墅

對別人否認懷孕,會否影響胎兒心理發展?

我都唔知點解,在公司對d客,總是喜歡收起個肚,唔比人知我大肚,其實咁樣係咪會對bb有影響,因為d同事話我咁樣,bb是會知道的...不過我都唔知自己點解會咁做,可能有d恐懼自己生了bb前後的生活有所改變吧... :-(

男爵府

Re: 對別人否認懷孕,會否影響胎兒心理發展?

其實就算你想收埋個肚, 都應該比人睇到o家...
同埋點解你唔想比人知呢? 有bb, 已經係事實...
有bb係開心o既事, 應該好多人都會戥你開心至真...
冇須要驚丫...生左bb之後o既生活一定大大不同o家喇...
你應該樂觀去面對同接受囉...咁對bb 同對自己都開心d...

子爵府

會有影響. 某程度上, 係對胎兒的否定與拒絕.
佢會 feel 到的.

大肚又唔係唔見得光, 點解要收埋呢?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你會唔會係擔心BB未出世之前有事﹐所以未生之前唔想俾甘多人知﹖又或者怕人知道你依家大肚﹐佢地會覺得大肚影響佐你既工作能力呀﹖
jesslo105 寫道:
我都唔知點解,在公司對d客,總是喜歡收起個肚,唔比人知我大肚,其實咁樣係咪會對bb有影響,因為d同事話我咁樣,bb是會知道的...不過我都唔知自己點解會咁做,可能有d恐懼自己生了bb前後的生活有所改變吧... :-(

別墅

其實無須比禁大壓力自己
自己要是總是喜歡收起個肚,唔比人知大肚
其實就係自己給自己and BB一D無形壓力自己

放鬆D,我地都係職業mama......
相反,我反而覺得我地同一般的同事無咩分別

別墅

其實我而家先意識到會影響bb心理,所以才不開心,我接著的日子固然要改變自己負面唸法,不過,一想起自己都影響了bb7個多月喇,好怕將來佢真係會調過來唔認我呢個媽媽(有人咁話過我),一想到此,我就想哭,很後悔呢...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔好唔開心啦﹐你甘擔心就足以證明你真係好緊張﹐好錫個BB。做媽媽壓力好大﹐有時我都好驚真係生BB出黎﹐唔識揍唔識教。不過我諗世上無邊個可以有把握做一個100%唔出錯既媽媽﹐唯有係盡力而為係啦。

不過﹐你講話驚BB會唔認你﹐我細個既記憶只可以追到兩歲以後﹐兩歲之前既野我一D都唔記得﹐淨係記得兩歲之後既野同邊個最錫我。
其實我而家先意識到會影響bb心理,所以才不開心,我接著的日子固然要改變自己負面唸法,不過,一想起自己都影響了bb7個多月喇,好怕將來佢真係會調過來唔認我呢個媽媽(有人咁話過我),一想到此,我就想哭,很後悔呢...

別墅

hello jesslo105,

我覺得乜野方法令妳覺得舒服,就不妨自自然然跟住自己舒服o既感覺去行啦...

之前d人唔認有左可能好多野未stable同埋媽媽自己心理仲未調整好 ,現在妳唔再收埋個肚咪表示妳ready囉...

真係唔好因為咁而太自責,同埋我諗bb會明白媽媽的!^^

別墅

我要加倍努力先得,今日我已經開始改變了一些,其實當有了bb時,個心就好大壓力,特別係情緒一環,怕別人知道又問長又問短,指指點點。因為我好緊張同時常低落,怕自己d情緒影響左bb,第日都會情緒化、或者缺乏安全感...不過現在都唔到我控制,因為我已經默默影響了bb...

大宅

你是未婚媽媽嗎?如果唔係點解會有咁既諗法既?

別墅

唔係呀,不過係我身邊d朋友,我算係最早結婚生仔,d玩開的朋友、同事都係單身,總覺得自己同大家距離愈來愈遠...有點孤立出來~

大宅

哦!唔怪得你會咁啦!可能你年紀細D啦!不過我都唔會同D連拖都未拍既朋友講太多BB既野,因為佢地可能會幾羡慕架!佢地重會講D負面既野添!因為佢地咩都唔知,跟本就唔明白有BB既喜悅同埋所帶來既身體既不適,不過又真係架喎!距離會大好多,大家所講既話題都唔同左,佢地去玩,你又可能要睇BB而唔去得,可能你要認識D新朋友,例如我地啦!
不過有BB真係一件開心既事,我覺得家人先係最重要,所以你應該好開心至係!

別墅

agree with Muntung!
有BB之前都知道係一件好開心的事,但到真係陀緊既時後,果種開心法原來係咁活生生!果陣嘔都開心過人喎,係幾奇怪架... 至第一次感覺到BB起個肚度郁、攪到訓唔到... 真係單身既朋友好難理解到...
至於講到朋友... 我覺得大家係朋友的話,有緣就繼續啦,再唔係妳都會黎緊有好多新朋友,唔同階段有新的唔同的朋友仔,好似小學升中學咁... 好多新體驗!

子爵府

過左去的, 都冇得返轉頭.

多 d 聽下音樂, 多 d 同 bb 傾計.
都可以維繫到同 bb 的關係.
佢出世後, 都會記得同妳一齊的時間架.

(我大仔未出世成日聽一隻 cd.
出世後佢一喊, 我就播返隻 cd 比佢聽, 佢就會定落黎.
播第二隻唔 work 架.)
同埋, 多 d 同 bb 傾計. 出世後, 佢會好 feel 到妳係媽媽.
唔好成日諗過去 lu. 展望將來嘛.

別墅

說真的,我都非常喜悅神賜了我們一個小生命,讓我體會了神造我們的奇妙,和自己媽媽的偉大。我身邊的親人、朋友都支持我,我唸,大概是自己沒有信心同安全感,才會有d負面的思想和行為,其實都啱嘅,或者唔同階段有唔同生活,有緣的始終會一起吧~就好似在網上認識你們,我都覺得很意外,原來係可以咁近、咁有共鳴 :-P

首頁

尾頁

跳至