跳至

首頁

尾頁

伯爵府

用面粉同bb沖涼

有沒有人試過用面粉同bb沖涼?我亞媽在鄉下長大,係客家人,亞媽話bb多數有胎毒攪到唔舒服,如果bb經常哭鬧唔瞓,尤其是半夜狂哭,可以用面粉在沖涼時擦下背部,一邊擦一邊就會有好多黑色的粒粒"痴"在汗毛上,粒粒愈多即表示胎毒愈多,要每日洗,洗到粒粒減少為止,我陀bb時,5個月開始出到全身濕疹,直到生前2周仲再出,中醫話係bb胎毒所致,由於我家姐遲我一周生bb,所以我亞媽忙於照顧我家姐,無時間理我,前天亞媽來探,講開我話bb愈來愈唔肯瞓,亞媽先想起洗面粉,到今日已洗了第3天,bb又好似瞓多了少少,希望洗面粉真係work啦

大宅

Re: 用面粉同bb沖涼

咁係咪真係有d黑色粒粒走出黎架?

伯爵府

係呀!我bb仲好鬼死多添 :-( :-( 我亞媽話未見過咁多

kylieman 寫道:
咁係咪真係有d黑色粒粒走出黎架?

別墅

請問可以詳細講下個沖洗程序嗎?
我都想試下.
be 寫道:
有沒有人試過用面粉同bb沖涼?我亞媽在鄉下長大,係客家人,亞媽話bb多數有胎毒攪到唔舒服,如果bb經常哭鬧唔瞓,尤其是半夜狂哭,可以用面粉在沖涼時擦下背部,一邊擦一邊就會有好多黑色的粒粒"痴"在汗毛上,粒粒愈多即表示胎毒愈多,要每日洗,洗到粒粒減少為止,我陀bb時,5個月開始出到全身濕疹,直到生前2周仲再出,中醫話係bb胎毒所致,由於我家姐遲我一周生bb,所以我亞媽忙於照顧我家姐,無時間理我,前天亞媽來探,講開我話bb愈來愈唔肯瞓,亞媽先想起洗面粉,到今日已洗了第3天,bb又好似瞓多了少少,希望洗面粉真係work啦

大宅

我都想知....

伯爵府

過程如下:

1.先準備面粉1/3bowl,面粉唔使用晒,用唔晒可以留下次洗
2.當bb沖涼洗完背部後,媽媽可用手(手指背)湛些乾面粉在bb的背部,肩膀,手臂的位置,記得立即要加水整濕bb身上的面粉,否則乾爭爭咁會卒痛bb,後來我改左先把面粉用水開成糊狀,然後直接搓上bb身上,會方便和快好多
3.卒背時要用些力,好似卒老泥咁,用手掌打圈,d面粉粉會成粒狀痴住bb的汗毛
4.重覆2-3多次,期間要不停加熱水入浴盆,因浴盆d水會愈沖愈凍,bb會容易凍親
5.最後用bb soap及濕毛巾把痴住bb汗毛的面粉粒擦去,
6.擦去面粉粒時要用些力,這時bb的背部會紅紅地,唔使怕,亦不用一定要把所有面粉粒擦用,洗甩幾多得幾多,
7.如果bb的胎毒多,好似我個女咁,沖完涼後成個背部都會滿晒粒粒,唔使驚bb會唔舒服,更千萬不要在面粉粒乾了後用手搣呀
8.洗背部時要用毛巾,不是紗巾,因毛巾較粗糙可以易於把痴住bb汗毛的面粉粒擦去,
9.由於怕bb冷親,唔可沖太耐,一次洗唔甩d粒粒留番第日再洗,
10.最後因浴盆的水已有面粉,所以要事先準備另盆乾淨的水,在最後給bb沖沖身即可穿回衣服
11.要每天都給bb用以上的方法沖涼,直至擦背時的粒粒明顯減少了才算成功,唔係洗一次半次就得架啦~我家姐的女洗了成個星期,仲係算唔多胎毒

亞媽話洗完面粉的bb會好湊d,將來仲健康d,且愈細個開始洗愈好,我亞媽的親友,鄉下的同鄉個個都咁洗,雖然無科學根據,但我卻相信這些民間秘方,以前d人在鄉下無醫生睇,有病有痛都係靠祖先留下來的經驗,如果唔work,都怎可以一代傳一代呢?

自從做了媽媽之前,真係發覺為人父母甚艱難,bb的食,瞓,喊,痾的多與少都令我驚一餐,寢食不安,最慘自己甚麼都唔識,最驚湊bb湊得唔好累了bb,所以當我知道有這方法後,便在此公諸同好,希望可以幫到其他媽媽啦~

p.s. 想試用面粉替bb沖涼的媽媽,可以自己先用手背試下先,單靠文字形容唔易領會

大宅

thx for sharing~

別墅

be,
等待你跟大家分享成果...

首頁

尾頁

跳至