產前產後

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有冇人最近在贊育做初次產檢?

係咪淨係抽血同見姑娘? 大概幾耐會再見醫生呢?

好擔心要等好耐.因為依家見姑娘都要十週先有得見.

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

Re: 請問有冇人最近在贊育做初次產檢?

維他魚 寫道:
係咪淨係抽血同見姑娘? 大概幾耐會再見醫生呢?
好擔心要等好耐.因為依家見姑娘都要十週先有得見.

我個零月前在贊育做了產檢. 打電話預約時職員叫某日去初診. 初診當日姑娘會派一個內有有用資料的folder. 跟住睇一段錄影帶. 睇完之後再等姑娘叫名抽血. 抽完血就走得.
我約9:30到, 大約11點幾走得. 都攪左成個幾鐘. 係等候的時間用得多.
至於真係見醫生, 係大約一週後.

別墅

唔該哂.

咁會唔會安排照Oscar或結構性超聲波架?

聽有啲網友話見完醫生可能要去健康院,不能在贊育繼續檢查,唔知係唔係呢?

大宅

照oscar 要比錢既, 要book 胡寶聲夫人中心個度既!
你預HKD1200左右。

見完醫生一次, 無乜特別就叫你去健康院睇架啦!

男爵府

請問我上個星期六第一次去見姑娘, 只係抽血 & 寫d資料就走得. 咁佢約左我今個星期五見醫生(11w5d), 我想問下今次要做d咩? 會唔會同我聽心跳 & 照超聲波o家?
thanks

大宅

我第1次去贊育有抽血同有照超聲波........

大宅

我上次第一次見醫生, 係無聽心跳同超聲波架!
只係幫你按下個肚, 同如果有需要, 會同你做柏氏末片檢查。

男爵府

男爵府

男爵府

點解會個個唔同既?

tulipsodas,
咁你照超聲波會照d咩o家?? 有冇幫你度賣頸皮o家??

因我未去過私家照, so未聽過個bb心跳, 又唔知今個星期5佢會唔會幫我照喎. 如唔幫我照, 我就要自己去私家照o家喇! 而且又唔知bb發展成點??

大宅

MrsTing 寫道:
點解會個個唔同既?

tulipsodas,
咁你照超聲波會照d咩o家?? 有冇幫你度賣頸皮o家??

因我未去過私家照, so未聽過個bb心跳, 又唔知今個星期5佢會唔會幫我照喎. 如唔幫我照, 我就要自己去私家照o家喇! 而且又唔知bb發展成點??

照超聲波咪睇0下個 bb 係咪0係子宮度....... oscar 度頸皮係 11 wk - 13wk 幾比錢先有得做0架, 我果時第1次去贊育都係 7 wk 左右之0麻......

男爵府

應該都冇得照u/s wor,我第一次去見醫生佢會按下肚同聽心跳,仲有會問下你既病歷同家族病歷,例如我屋企人有糖尿病佢就安排我早d去驗血糖,同埋會幫我book埋20w去照結構囉~跟住就同你預約下次去健康院喇,有時都會去番贊育檢查既~相比之下我都已經覺得贊育d resource幾好架喇,d姑娘同醫生都好有禮貌~

大宅

我都唔知點解個個唔同0羅..... 照 u/s 要上3樓, 我見排隊0係我前面果 d 都唔係個個有得上3樓照 u/s 0既~~~ 同埋我個 fd 都係0係贊育檢查, 佢第1次都無得照 u/s.......

別墅

應該都冇得照u/s wor,我第一次去見醫生佢會按下肚同聽心跳,仲有會問下你既病歷同家族病歷,例如我屋企人有糖尿病佢就安排我早d去驗血糖,同埋會幫我book埋20w去照結構囉~跟住就同你預約下次去健康院喇,有時都會去番贊育檢查既~相比之下我都已經覺得贊育d resource幾好架喇,d姑娘同醫生都好有禮貌~

sasa1034

請問係咪實有結構照架?駛唔駛自己問醫生定係醫生會安排?

男爵府

2019新春慶豚圓

我第10週1天, 第1次去贊育醫院產檢, D護士, 工作人員好有禮貌, 我起初以為佢會照超聲波, 但只是抽血和問資料, 然後就走la. 下星期再去做產檢.

我是高齡孕婦, 所以贊育會免費幫我做度頸皮測試, 姑娘話如不是高齡孕婦, 就要比錢ga la.

男爵府

維他魚,

其實我都唔知有結構u/s呢樣野,係姑娘同醫生講我先知,我唔知佢會唔會安排俾所有孕婦,但係我去照時都見到同我同期既mami囉. 如果你依家知你可以主動問下姑娘呀~ 記住政府唔會次次同你照u/s,最多係聽下心跳~

別墅

I have to wait until 5 months to do the 結構u/s in 贊育, as they said only limited resources as so many ppl have a baby now!!!

大宅

fishmeow 寫道:
I have to wait until 5 months to do the 結構u/s in 贊育, as they said only limited resources as so many ppl have a baby now!!!

5個月先照結構u/s都差唔多啦, 我都係 20 wk 左右照0既~~~

結構性超聲波:在懷孕的18至20周仔細檢查胎兒正不正常。普通產前超聲波只是普查,並不是專用來檢查胎兒有沒有缺陷。想真正看到胎兒的每個細節,必須由專科醫生做結構性超聲波。

大宅

維他魚 寫道:
請問係咪實有結構照架?駛唔駛自己問醫生定係醫生會安排?

係贊育安排0架, 約20 wk 左右就要照結構性 u/s, 要比 $60.......我係贊育安排去健康院檢查時, 同時安排埋做結構性 u/s.....

別墅

All the ppl said we should have preliminary check in U/S for wk 5-8 and structure test for wk 20. But they skip the first U/S now...

首頁

尾頁

跳至