興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

買左lu 買左lu 買左D40 lu

我未上堂,完全新手.都真係正過dc仔,好開心呀

想問下如果响室內唔用閃燈影應該點較? 果個冇閃燈個掣click左係唔係同auto一樣只係冇閃燈 ?

子爵府

Re: 買左lu 買左lu 買左D40 lu

嘩! 犀利! 犀利!

叫阿Mintpepper睇下先.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Kit lens 都影得好靚喎!!
祝影多0的靚相!
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

子爵府

好媽媽勳章

嘩..好正斗既面豬dun...
好想大大啖咬落去

男爵府

好靚呀
我記得有個朋友講影相好講heart......
[

子爵府

呢張真係好sharp, 而且構圖都幾好, 識得打斜部機去影. 其實張相個主角唔係呢個BB, 而係右眼入面果位墫著影相的攝影師, 同一位帶住口水肩的小朋友, 佢今年應該讀幼稚園囉.

男爵府

睇吾到呀
[

大宅

嘩離譜得你吖咁都睇到

子爵府

小魚兒正正 寫道:
睇吾到呀

download 落來, 按100% corp 就睇倒, 件口水肩係白色的.

子爵府

好媽媽勳章

小魚兒正正 寫道:
睇吾到呀
B 囡隻眼呀

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

影得好好呀

估唔到 kit lens f5.6 @55mm 景深都咁淺
如果可收細兩級光圈, 等兩隻眼都在焦點內更"正"

子爵府

不過收兩級, 快門跌到1/20s or 1/30s, 手震wor.

禁止訪問

醒目開學勳章

侯爵府

yijing,

早d 比我睇到呢張相, 我都可能會買左d40 仲可以慳番仟多元

你用乜野setting 影架, 等我用部400d 試下compare 下

大宅

D40 ISO 由200起跳呀!用定焦冇得自動對焦,只可以用AF I OR AF S LENS。 Canon 400D support EF and EFS Lens (机身日本造的)。

大宅

大宅

yijing,

張相真係好靚呀 初時我都考慮咗好耐究竟買 Nikon D40 定 Canon 400D, 但最後都買咗 400D :evil: 唔知 400D 做唔做到咁好 ge 效果呢 :mrgreen:

侯爵府

Small_Cloud,

買左400d 唔便咁既表情 :evil: 我相信400d 係好野 (好多人同我講), 要平同simple 就買d 40, 呢個我有諗過 400d一定做到佢張相既效果, 努力

大宅

MomMom,

多謝您 ge 鼓勵, 但因為我係經 "特別渠道" 托人買機, 到宜家仲未收貨, 真係好心急呀 :-( :-(

侯爵府

small_cloud,

下, "特別渠道" 咁即係好平啦 if 呢個渠道買5到 nikon 機, 即無後悔啦

首頁

尾頁

跳至