興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Re: 買左lu 買左lu 買左D40 lu

你果個係米斜"咩"袋呀?果條肩帶設計確係唔直架,
膊頭位置位係弧形設計,咁樣可以貼膊防滑,
揹重d 條肩帶都唔會咁易跣落黎。
MomMom 寫道:
simar,

你個袋收左啦, 試左, 岩岩放得晒我d 架生, 無位再放鏡啦 但個袋好怪, 條背帶5係直線既 ?-( ?-(

大宅

可唔可以話比我知個斜"咩"袋係點同幾$, 喺邊度買嫁

侯爵府

LongYin,

明白晒 [quote]
LongYin 寫道:
你果個係米斜"咩"袋呀?果條肩帶設計確係唔直架,
膊頭位置位係弧形設計,咁樣可以貼膊防滑,
揹重d 條肩帶都唔會咁易跣落黎。 [quote]

侯爵府

aprik,

$350for 1G card, 袋, 1G card, 腳,4 張電影飛, 旅行袋 seem good deal, 如果用得著,of course 抵啦

侯爵府

我想買腳架, 有無好介紹 or 送出  or 平讓

大宅

D40用家們, where can i see sample pics of D40? the other webs usually show outdoor scenery or flowers. i want to see kids at indoor. if you have one, can you pls post some sample for me to look look.

子爵府

aprilk 寫道:
D40用家們, where can i see sample pics of D40? the other webs usually show outdoor scenery or flowers. i want to see kids at indoor. if you have one, can you pls post some sample for me to look look.

你問得真係精景, D40在室內要影得好, 除非燈光非常光, 否則就需要閃光燈, 又或者配支近萬蚊的鏡, 如果唔係都幾難搞.

大宅

really? oh shxt!
any samples to look look?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

改用iso 800粗少少,都應該得掛?又唔係用來放到好大。

軍魁星 寫道:

你問得真係精景, D40在室內要影得好, 除非燈光非常光, 否則就需要閃光燈, 又或者配支近萬蚊的鏡, 如果唔係都幾難搞.

子爵府

如果kit鏡在55mm時最大光圈是f5.6, 50/1.8 可用f2, 兩者相差三級快門, D50用ISO200時, D40要用ISO1600了. 如果支50/1.8收到f2.8, 已經好sharp, 就可用ISO400.

我唔知D40的ISO800 or 1600係點樣, 不過D200的ISO1600就最好影黑白. 聽講D40的noise control 好過D200.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

不如請有D40既朋友post張iso1600同一張iso800來睇睇。

軍魁星 寫道:
如果kit鏡在55mm時最大光圈是f5.6, 50/1.8 可用f2, 兩者相差三級快門, D50用ISO200時, D40要用ISO1600了. 如果支50/1.8收到f2.8, 已經好sharp, 就可用ISO400.

我唔知D40的ISO800 or 1600係點樣, 不過D200的ISO1600就最好影黑白. 聽講D40的noise control 好過D200.

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

aprilk,

Have you check this site before for sample photos?

Click here for D40-performance

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

Click Here.

clpapa 寫道:
不如請有D40既朋友post張iso1600同一張iso800來睇睇。

子爵府

Saw them, quite good.

禁止訪問

睛靈勳章

子爵府

applecarey 寫道:
我係新手,岩岩買左D40

晚同仔仔影相相

只係用p-mode同auto試相

但出黎好黑

唔知係咪室內唔夠光

有無相睇呀? 如果當時環境係暗, 就會影出來暗, 除非用EV+去調較.

禁止訪問

睛靈勳章

大宅

did you use flash?
applecarey 寫道:
軍魁星

呢度係琴晚係屋企的相

∼新手相∼

禁止訪問

睛靈勳章

子爵府

環境太暗了, 用閃光燈的時候就OK, 如果想張相光d, 可以set EV +0.7, 開閃光燈就會光d. 如果想再影得靚d, 可考慮買支外置閃光燈打bounce, 我唔知SB400幾錢, SB600賣$17xx, 如果想夠力d, 就SB800, $2680, 不過應該無貨.

首頁

尾頁

跳至