論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

同工人共用或分開

我將會第一次請工人,不是為了bb都不會請, 好怕有個陌生人係屋企住.
最頭痛點同佢share家中物品, 各位有經驗太太請提點下!
衣服要不要分開洗?
要不要比些少錢佢keep,當交通費?
要不要寫下house rules,簽名?

大宅

Re: 同工人共用或分開

在下同你情況差不多, 面對差不多的問題, 再者, 我想問應如何自我定位.?

是不是真的什麼也不做呢? 有些東西是自己平時做開的, 又不太放心佢做, 是不是也要給他做呢? 不給他做, 又怕有事行開, 叫他做, 他就不肯了...是嗎?

要當他是家人還是階級分明呢? 家人會一起吃飯, 但工人就未必會了....

如何是好? 請指教
一切有為法 如夢幻泡影 如露亦如電 應作如是觀 :-o 佛說般若波羅蜜•即非般若波羅蜜•是名般若波羅蜜。 :-o

伯爵府

"問心無愧, 隨遇而安, 奉公守法, 保障自己"

工人始終係工人, 唔好同佢地太friend, 適時要保持距離, 做得唔好/attitude有變就不妨black face一下, 有bb既就唔好正面同工人argue, 只可以鵝到佢煩為止.

返工第一日簽house rule (見頁頂"僱傭天書"), 遂一講解, 錄影簽名過程.

如果工人未黎過hk, 甚至未做過dh, 我會俾一份welcome kit佢, 有shampoo/m巾之類, 佢用完要自己買.

我會俾 $200工人買送/搭車, 用時要mark數, 交待清楚至會再俾錢.

大宅

其實我唔係好明點解佢d衫要分開洗? 反正都要一機過..如果要求佢日日換, 都係有限污穢, 可唔可以解釋下個原則?

一切有為法 如夢幻泡影 如露亦如電 應作如是觀 :-o 佛說般若波羅蜜•即非般若波羅蜜•是名般若波羅蜜。 :-o

洋房

分開洗==> hand wash, not share the washing machine with you.
有限污穢===> clothes of cos is not too dirty la, but think about the underwear, bra... NO WAY to mix my clothes with her
爸爸 寫道:
其實我唔係好明點解佢d衫要分開洗? 反正都要一機過..如果要求佢日日換, 都係有限污穢, 可唔可以解釋下個原則?

大宅

sorry , 我只是不明白, 想清楚一點...

underwear, bra... <<唔係都係日日換架咩?

男爵府

點同佢share家中物品 --> 分開用,我買齊一套送給她 eg.筷子

衣服要不要分開洗? --> 分開洗, 佢自己手洗
要不要寫下house rules,簽名? --> 我無。 但我寫下我介意的. eg. cannot kiss my baby, cannot talk on phone during working hours... etc. 仲有不能同我99講是非, 炒梗!

分開洗... 小處表達出"大家有分別", 否則佢真係訓你張床, 著你件睡袍, 搽你樽香水, 因為大家一家人嗎!

PS. 家規要嚴, 學SAY NO, 以後才對她少少好, 她已感激你!
我好少做家務, 做少少工人竟thank you我. 但樓下個婆婆成日幫工人做家務, 有次請客後一堆家務, 佢工人竟要求婆婆同佢say sorry!!!! 因為MUM平時輕視婆婆, 工人就跟紅頂白!

Hope u guys understand more about "how to handle a maid" it is about "management" ka!
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

大宅

我第一次請工人時, 都覺得無所謂, 一齊洗衫, 一齊食飯, 一齊睇電視, 結果佢有錯覺, 以為同主人一樣級數, 將underwear 放入機一齊洗, 食雞要食雞脾, 未做完家務就"嘆"電視傾電話, 我個仔叫佢做野, 佢叫佢自己做, 一齊洗衫唔係大問題, 而係佢地唔識自律,好昜會無大無細, 到時你想話佢就好難, 我個工人都係因為咁樣先比我炒。

男爵府

乜爸爸 唔明underwear 是什麼嗎?
不會放於自己口中或給BB沬咀的東西~~~

你個common sense再低D, 你個工人一定係QUEEN! :-x

爸爸 寫道:
underwear, bra... <<唔係都係日日換架咩?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我同工人d衫都會分開洗,但我會叫佢開機洗.工人通常會存一機先會洗.
內衣褲佢自己日日用手洗.晾係佢自己洗手間.

其他第一次請工人可以去天書睇下,真係好有用架.唔好怕side時間. :mrgreen:
我個人除左要求各位要錄影/音外,其餘我覺得都係平常心,唔須要太多野擔心.同埋唔好因睇得多衰工人既野,而對自己個工人產生仇視感.因咁樣就算搵到個好工人都唔會做得長. :mrgreen:
至於所有rules & timetable,最緊要fit自己家庭需要.

伯爵府

爸爸 寫道:

妳放假去行下victoria park就知點解工人d衫要分開洗, 佢地講明唔俾用機洗都會撈埋妳d under一齊洗, 妳唸下妳條under同地拖一齊洗係咩野後果?

大宅

咁你地自己的underwear 點洗先? 分開另一機洗? 手洗?

我的意思是, 如果你地本身都係咁洗, 咁點解佢要分開先?

大宅

講番house rule, 會唔會day 1有10條
到day 10 已經發覺唔對路, 發展成1000條??

公爵府

爸爸 寫道:
講番house rule, 會唔會day 1有10條
到day 10 已經發覺唔對路, 發展成1000條??

所以當您準備請工人時,首先要自己衡量您想個工人主力係for咩野,再自己設計一份fit自己家庭須要既rules出黎,如個僱主係10日加到1000條既,咁一係個工人炒得,一係個僱主唔適合請工人,因僱主連自己要d咩都唔知.

男爵府

我真係好好彩!!! 我只是第一次請工人, 因我工人本質不是特別好或差, 所以發覺「如何管理工人」是很重要的! 請工人前, 花了近一星期睇到深夜將此板所有POSTS睇晒, 好似幾百人講心得我聽, 自己袋左幾十萬0甘!!!!

否則我一定同RoseTutoria 一樣, thank you all BK mami.
我家下仲係我D friends 既 "工人勞資顧問" ha ha...

PS. BTW, many thanks to winnie & FA's 天書

RoseTutoria 寫道:

我第一次請工人時, 都覺得無所謂, 一齊洗衫, 一齊食飯, 一齊睇電視, 結果佢有錯覺, 以為同主人一樣級數, 將underwear 放入機一齊洗, 食雞要食雞脾, 未做完家務就"嘆"電視傾電話, 我個仔叫佢做野, 佢叫佢自己做, 一齊洗衫唔係大問題, 而係佢地唔識自律,好昜會無大無細, 到時你想話佢就好難, 我個工人都係因為咁樣先比我炒。

公爵府

爸爸 寫道:
咁你地自己的underwear 點洗先? 分開另一機洗? 手洗?

我的意思是, 如果你地本身都係咁洗, 咁點解佢要分開先?

我個人唔介意工人將佢自己 d underwear夾埋佢自己d衫一齊機洗.不過佢自己唔得,underwear鐘意日日手洗.
因我每個week都會消毒個洗衣機.

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

置頂天書係我地一班家傭版僱主費盡心血之作,建議你真係抽時間睇哂,家規版本就已經有幾個,係不同需要家庭都齊哂,你覺得邊條ok,就copy落word度print出黎,最後一式兩份,叫佢睇完簽回各自keep一份,最好錄影問佢有無問題同明唔明白,係保障自己日後比外傭告時證據。

其實係做足法例要求之外就唔好比太多額外甜頭比工人,一定要俾佢地知道尊重僱主,兩公婆要一個做好人一個做衰人(但係兩公婆千萬唔好因為工人嘈交,咁好唔抵)平常心亦唔好刻意刻薄佢地就已經足夠。

其他媽咪講分開洗衫係一種方式向外傭表達佢身份係工人而唔係同等,呢樣好重要,因為亦道出了佢地好識試僱主底線的特性,只要有咩你比佢覺得係同太太一樣,佢就會不斷係呀sir面前就乖巧(亦有個別工人會爭取呀sir好感)係太太面前就駁咀同特登扮蠢整慶太太,最鍾意扮唔識煮飯,因為有好多僱主唔多心機教煮食,覺得工人煮得唔好食就唔使佢煮咁荀!

當然要多d入黎家傭版傾計睇下其他僱主心聲,有好有唔好,衰的工人有60%,好的有40%度啦,多D睇下勞工法例(置頂天書亦有齊)試過有個媽咪請個工人話續約要加$100,個媽咪乜都唔知好彩識入黎問下,亦有僱主試過工人話係復活節要放足紅色假期俾,因為個僱主唔識勞工法例,逢紅放哂...但係正確係四月份只係得清明節一天係外傭可享用假期,呢D咪就係個工人識扮傻同食住僱主唔熟法例囉!

最最最重要係每月出糧一定要經銀行同雙方要簽收糧單,僱主keep正本(鎖起)仲一定要連假期簽收,咁樣保障日後比工人告時出示比法官睇的。

我亦係其中一個請到好工人的幸運僱主,亦因為雙方都識勞工法例,所以大家彼此尊重,相處愉快,有傾有講,因為佢知我唔會刻薄佢兼對法例熟到爛,所以我個人立場完全唔怕佢會作反,因為我已做足保障自己功夫,日後亦唔怕佢反轉豬肚。

男爵府

again,

to FA & Winnie,
good night la...

子爵府

醒目開學勳章

060228,
good night U too
好奇一問,究竟點稱呼你,有時同呀Fa傾開網友D名真係抓哂頭

首頁

尾頁

跳至