母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

奶袋在哪裡買最平?

仲有3星期番工,要為泵奶作準備,請問奶袋在哪裡買?最平?我用avent 手泵,avent 奶袋好用嗎?

大宅

Re: 奶袋在哪裡買最平?

Avent奶袋已停產,我嫂還有幾盒存貨.因為知道停產所以大大量入貨.全新未開 HK$33一盒.40個

男爵府

AVENT奶袋在BABY OUTLET長期都有得賣, HK$85有100個, 仲送6隻夾. 我最近都買左2包.

Be,
除了avent奶袋比較平, 其餘有zip既奶袋, medela或lanisoh有zip既都好貴, 要成$2以上, 用一次扔一個, 好浪費.
你去另一個topic"邊隻奶袋最好用..唔漏奶?" 你睇睇, 有朋友去thailand, 可託朋友買boots奶袋.

大宅

不好意思,我想問Avent奶袋是否一定要用夾才能夾實,不會漏奶.

大宅

be 寫道:
仲有3星期番工,要為泵奶作準備,請問奶袋在哪裡買?最平?我用avent 手泵,avent 奶袋好用嗎?

Baby Outlet already sold out avent milk bag and they will not have stock as no more Avent milk bag supply. today called to baby outlet they confirmed no more stock. :-(

瑪瑙宮

好媽媽勳章

before one mami have some stock, $ 80 / 100 pcs
- all 100% new.

if you want her contact #, pls let me know !

tks !!
Newbb2006 寫道:
[quote]
be 寫道:

Baby Outlet already sold out avent milk bag and they will not have stock as no more Avent milk bag supply. today called to baby outlet they confirmed no more stock. :-( [/quote]

大宅

hi hi chickenwing,

Are you meaning me? Pls. check pm.

男爵府

collinlaw 寫道:

不好意思,我想問Avent奶袋是否一定要用夾才能夾實,不會漏奶.

Hi collinlaw:

1. 我用夾, 垂直放冰箱. 冰了才堆起.

2. 用了2年, so far 未試過漏奶.

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

男爵府

Avent奶袋是要用夾的, 可以到IKEA買一包, 一包30隻, 好似$20蚊到, 我吾記得.
so far, 只試過漏一次奶, 因為我吾小心, 大力塞入隻杯到 (打算放入水喉到溶雪), 其中一隻角穿左.
你只要打直放, 用夾夾實, 小心吾好跌落地, 就吾會有問題.
如果avent都無貨, 可以去http://www.hk-bfmoms.com買另一隻牌字lillo, $38有48隻 (約$0.8一隻), 要用夾的. 另外T-RUS都有隻牌字PLAYTEX, 都是用夾的, 吾SURE幾錢.

collinlaw 寫道:

大宅

我想問, 返工泵奶要有齊咩工具?
我仲有二星期要返工喇, 我想搜集資料..
係咪要買埋雪櫃仔儲奶架?

大宅

chernyng,
- 奶泵及一切配件
- 儲奶容器,可用奶樽,奶袋,奶杯
- 運送人奶回家嘅保溫工具,可用普通飯盒類保溫袋加冰種或冰堡產品fridge-to-go
- 視個人要求,消毒工具,於返工期間消毒奶泵用...我就較差,每次泵完都一直只係用熱水過一過

其實公司有冇雪櫃可以放?有就冇咩必要要買噃...

複式洋房

monreve888,
i bought one pack of "lillo", but the packing look unsafe, it look so "thin"...have u try that one before?

大宅

acpurples,
我公司有雪櫃呀, 我想問泵完奶後放入雪櫃or保溫袋呀?
fridge-to-go係咩黎架?

大宅

我好cheap cheap 係吉之島嘅10蚊店買保溫袋,每次泵完後就放入個袋戈度,然後放入雪櫃,只係為左費事樽奶就咁放出嚟,其他同事見到好似唔係咁好咁啫•冰種就會放係雪格,然後放工時就放埋d冰種入個保溫袋度,咁一袋過帶返屋企•

fridge-to-go係方便公司冇雪櫃或要出trip可用,因為佢可以保溫八個小時•
~冰堡產品~

大宅

acpurples,
唔該晒:)
我仲想問如果用奶袋的話, 係咪要先用奶樽裝起d奶佢再倒入奶袋?
用保溫袋帶返屋企的話, 可以keep幾耐?
冰種可以在那裡買?
响公司泵完奶後係咪第二日俾阿b食呀?
知唔知道一個fridge-to-go大約要幾錢呀?

sorry, 我係新手, 問咗好多問題添

大宅

其實我都只係半新手奶媽,一齊分享下啦,好高興又多一個06奶媽,都多d去06奶媽個邊灌下水,好多料架....

chernyng 寫道:
acpurples,
唔該晒:)
我仲想問如果用奶袋的話, 係咪要先用奶樽裝起d奶佢再倒入奶袋?
depends你用邊隻奶袋,好似medela個隻的話就可以直接連到佢個泵度用,跟住就一zip就可以存放,但係價錢勁貴,我就用medela嘅泵加佢嘅儲奶樽,可直接存放同循環再用• 如果要用奶袋儲冰奶,可先泵落樽再倒入奶袋

用保溫袋帶返屋企的話, 可以keep幾耐?
加冰種,可視車程遠近而加多或少,回家即時放入雪櫃,泵出嚟嘅奶可雪72小時,如要做冰奶,就最好係泵出後約8小時內放入冰格

冰種可以在那裡買?
我係用老公以前買左用嚟full肌肉痛個種,係大多百貨公司&運動店都有得買,通常係入面係藍色gel軟身個隻,有好多唔同size,方便就番你要帶幾多泵同樽返工&你個保溫袋嘅大細而定,因為保溫袋放晒所有野後,最好室滿d空位,咁樣可以保溫較耐

响公司泵完奶後係咪第二日俾阿b食呀?
我係,會感覺新鮮d.... ,所以會計番囡囡每日我唔係屋企時要食幾多而預備泵出嚟d奶嘅份量,到星期五就會係工司一泵出嚟就即放入冰格做冰奶,因週未會全埋身餵,星期一就睇下週未邊餵邊泵時會有幾多而再加冰奶比佢

知唔知道一個fridge-to-go大約要幾錢呀?
我係之前個回覆度set左佢地個website嘅link比你,click入去睇下

sorry, 我係新手, 問咗好多問題添

民房

我想問吓baby outlet係邊&電話
thank you

大宅

~Baby outlet click here~

瑪瑙宮

好媽媽勳章

hi acpurples,

請問吉之島嘅10蚊店買保溫袋有幾大個及細冰種係邊度買呀? pls help ???

acpurples 寫道:
我好cheap cheap 係吉之島嘅10蚊店買保溫袋,每次泵完後就放入個袋戈度,然後放入雪櫃,只係為左費事樽奶就咁放出嚟,其他同事見到好似唔係咁好咁啫•冰種就會放係雪格,然後放工時就放埋d冰種入個保溫袋度,咁一袋過帶返屋企•

fridge-to-go係方便公司冇雪櫃或要出trip可用,因為佢可以保溫八個小時•
~冰堡產品~

大宅

chickenwing,$10店個度有好多唔同size&款嘅保溫袋架,你可以自己揀啱用個d,另外冰種係百貨公司d sports 部門或出面藥房都有得賣,牌子有3m,約$20-30一個•

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊