心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

生命短暫,愛是永恒﹗

(星島日報報道)生命短暫,愛是永恒﹗不幸患有先天橫膈膜疝奇疾的女嬰高琳琳,出生僅九天離世,父母近月建立一個網誌,悼念女兒短暫但充滿愛的生命歷程,引起社會極大迴響,瀏覽人次至今已逾一萬三千。小琳琳在世上留下淺淺足印,生命的印記卻深刻烙在大家心中。兩夫婦哽咽的說﹕「我們不後悔與她相聚的九天﹗」

九日大的女嬰小琳琳,因患上先天性奇疾逝世,父母將她的事

伯爵府

Re: 生命短暫,愛是永恒﹗

每次看到有關於那些bb因為先天缺陷而早逝的報道我都會萬分痛心和落淚 :-( :-( 而另一方面我覺得自己真的幸運,起碼我的兒子沒有太大的健康問題,看多了關於這種的報道後才發覺,原來要生一個健健康康的孩子,不是必然的事.....我們做父母的不應該只計較兒女有多聰明或是要他們追趕成績表上要有幾多科a,我只要囝囝健康快樂就可以了,嬴不到世界第一沒所謂,因由他出生已來,他都是我心目中的第一,我只想他身體健康,就算不成龍也沒關係只要他不成虫就可以了,我要好好愛護我的孩子,做一個好母親讓他在我的臂彎下健康快樂的成長.....另外希望失去了孩子的父母不會再傷心,因他們的孩子一定會在天父的身旁,為還在世的父母打氣,願天下的父母都快快樂樂.....
大b駿逸細b駿晞

子爵府

聽到都覺得好心痛~ :-( :-(

大宅

我表哥一歲大的兒子於2006年12月4日在睡夢中過身了。他過身前一天還剛剛開完一歲生日會。

他的兒子由出世至今都沒有什麼病痛,一向健康正常,唔知點解會咁。

解剖驗屍後都查不出死因,只說不是窒息和冇可疑。現在抽取BB的眼淚、尿液和其他組織作進一步化驗,但醫院方面話要等幾個月先至有結果。

我都唔知點安慰佢兩公婆,因為我自己都好down,雖然唔係我個仔,但我自己都做緊人地媽咪,真係好心痛.

[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

複式洋房

生命無常,真係好傷感.唯有珍惜眼前人.

大宅

好媽媽勳章

:-( :-( :-( :-(

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

在你把我帶回家之前,請記得,我的壽命約有10~15年;你的離棄,會是我最大的痛苦.
當你打我時請記得,我其實擁有可以咬碎你手骨的尖銳牙齒,我只是選擇不咬。
當我要捱過最辛苦的歷程時,請千萬不要說:「我不忍心看他。」或者「讓我不在場時才發生。」
只要有你和我在一起,所有的事都會變得簡單容易接受。請你永遠不要忘記,我愛你。

男爵府

life is always like that.

my girlfriend past away on Dec 27, she was an active person, non-smoker, but died from lung cancer.. lucky she did not suffer long.

Found out in last April, complete the chemo and radiology in July, managed to take vacation trip to other places for 2 weeks in Sept.. where she got to meet all her old buddies.

so enjoy yourself while are you still alive...

複式洋房

Hi Yuenyima,

I read the message from his mother thru email because my best friend's husband was the 同事 with your 表哥.

我已為人mami, 所以聽到這件事真係好唔開心. :-(

大宅

Sodaman:

Hi! 呢個世界真係細! 其實我已移居新加坡, 不過咁o岩我12月1日至3日返咗香港, 所以都有參加佢仔仔的生日party。原本我係搭12月3日夜晚8點鐘班機返新加坡, 點知航空公司通知我班機delay 2個鐘頭,所以我stay o係表哥屋企(因為佢住青衣, 去機場好快好方便,而且我拎住D行李好重,唔想四圍逛), 表哥仲叫我o係佢屋企食埋飯,直至八點幾九點我先離開。所以我當日全日都有同佢仔仔玩,仲幫手餵佢食粥, 佢一D異樣都冇,玩得好開心。

點知第二日就收到表姐(表哥的妹妹)電話話亞B.......真係好傷心。我一直都唔夠膽問候佢兩公婆,不過我3月會再返香港出席表姐的婚禮,希望到時佢兩公婆會好D, 我諗真係需要好長時間去復原, 而且我諗佢地一世都忘記唔到呢件事。 :-(
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

大宅

:-(

男爵府

:-( :-(

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

:-( :-( :-( :-( :-(

再一次流下眼淚...好感動..

為人父母最想自己身邊既至愛...身體健康...快高長大...

大宅

:cry: :-( :-(
:lalala:

複式洋房

Hi Tuenyima,

真係好細, 雖然我不認識他們, 但聽到這消息, 真係好心酸. 呢件事真係好突然, 希望他倆可以快點復原. 我講係咁講, 但我相信一生都難以忘懷.

:-(

大宅

Sodaman:

最近表哥好了一點點, 但表嫂就始終都.....(始終都係媽媽入肉好多). 佢地o岩o岩去完旅行玩幾日, 同埋好似話想放盤賣咗間屋, 因為唔想對住觸景傷情。我三月返去會見到佢地,希望到時好D啦.

By the way, 你張大頭相好得意呀!

珍珠宮

畀面勳章

:-( :-( :-( :-(

首頁

尾頁

跳至