夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Re: 我係咪真係嫁得好寒酸

我當年結婚都無擺酒,餅咭就係我同c6買比我媽,連禮金都無比,雙方家長又係去到中環大會堂先第一次見面,之後我就去左honeymoon,都不知幾free,唔駛煩咁多野
就算家下99or 62都未必知我叫咩名,咁又如何喎,我根本唔想佢地記得有我喱個媳婦
如果c6對你唔好,佢家人對你好又如何呀?唔通你為佢家人嫁咩?你覺得佢地對你家人唔好,你咪自己對佢地好d囉,駛鬼佢地對你家人好咩,月少理月好呀,咪諗埋d無謂野,自己攞黎煩啦
annie_luk 寫道:
我知道擺酒只不過係一個形式唔太重要, 但我覺得佢o地唔尊重我屋企人, 無禮金無餅咭無金器, 相反我媽咪就有比嫁妝我, 而且雙方家長都係o係bb滿月才第一次見.........好似我自己送上門無人要咁......... :-( :-( :-(
當然如果佢o地對我好的話, 我係絕對唔會介意.但可惜.....
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

複式洋房

始終覺得係一個遺憾, 因為我連婚紗相都無影, 唯一可以紀念就係只有一對結婚戒指(但個c6唔肯帶)

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

搞左可能仲遺憾呢?你都睇到有好多post話搞黎都係不歡而散,搞場大龍鳳比人睇何必呢
你咪咁著重形式上既野啦,我都唔想帶結婚介子架,係c6要我帶,我仲差d係結婚一個星期後唔見左tim呀,當時諗都唔知點解釋喇
婚紗相你係指比幾皮野影果呀?我都無喎,幾皮野我拎歐洲行轉買多幾個袋仲開心仲有記念價值啦
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

複式洋房

我連婚紗都未著過........... :-(

大宅

我都無擺酒呀,只係有派餅咭咋,而且影婚紗都係人地比優惠卷我先去影既,但我可以同你講我係一個快樂幸福既人囉,睇你點睇之嘛,老公愛我就咩都無問題.....

大宅

grand2005 寫道:
而家有咩話寒唔寒酸假?我註冊時著牛仔裙咋,除左禮金同小小金之外,擺酒、餅card乜都無la...果時諗住留返D錢黎買樓,擺酒後補,講講下之後都無諗住擺lu,都係做場show姐,何必咁介意 :wink:

係囉,過左去咯,何必介意呢?向前看啦!成日唸返轉頭盞自已唔開心。

男爵府

mclam 寫道:
唉! 我結婚個陣夠做足儀式啦, 家陣咪又係捱到隻狗咁, 咁又點呢? 如果有得揀, 我寧願揀婚後有安穩既生活, 好過結婚個陣攪乜攪物。

我都覺得係咁喎 只有嫁得幸唔幸福, 無話嫁得寒唔寒酸...結婚係兩個人既事, 又唔係做show比人睇 :-|

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

其實結婚係你2個人的事, 無話寒唔寒酸的。

你自己想想, 飲宴你都去過不少了啊?! 又有幾多餐有印象呢? 你記得邊個在那裹擺? 擺幾圍? 換幾套衫? 我就不記得了。

除非擺酒果個係搞得非常非常出位, 否則, 點會記得。

大宅

我同老公05年因為有咗bb結婚, 之前同居咗8年, 由此我老公好大駛, 所以無積蓄, 我o地無擺酒, 餅咭禮金都係我自己出, 其實如果男家本身無錢, 我絕對甘心命抵, 但唔係law, 只不過人地無出聲, 我無理由自己要求(懶有骨氣), 我覺得自己真係嫁得好寒酸

算啦 嫁得比你寒酸的人多的是 我也好不到哪里
最重要是他婚后的表现 对你好不好
至於形式上的事 以后有机会再候补啰
加油!

洋房

我連婚紗都未著過........... :-(

我同bf 諗住 08年旅行結婚, 物野都唔攪, 只係屋企人食餐飯, 因為見到家姐同細妹攪結婚時同佢地既未來老公嘈得好緊要, 唔想好似佢地咁, 同埋唔想煩攪咁多野, 旅行結婚就物都唔使理 haha...

複式洋房

我都嫁得寒酸呀..!!註冊我地有wear禮服..但無擺酒!!女家自己d親戚擺左3圍食飯law!!之後去左馬來西亞旅行!!
我都無take婚紗相woo!因為其一..我老公d假好難就..又要返學..二來自己好似結婚以嚟都無衝動去影..加上自己影相唔上鏡....so..一直無理loo!!
我地結婚時...本身想擺3000千頭...但我亞爸又話平...又話圍算太少好樣衰..咁事實男家真係無親戚...咁唔通我變d人出嚟咩....加上又要搞租屋d野...幾乎同我亞爸反面..好唔開心..

首頁

尾頁

跳至