夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係咪真係嫁得好寒酸

我同老公05年因為有咗bb結婚, 之前同居咗8年, 由此我老公好大駛, 所以無積蓄, 我o地無擺酒, 餅咭禮金都係我自己出, 其實如果男家本身無錢, 我絕對甘心命抵, 但唔係law, 只不過人地無出聲, 我無理由自己要求(懶有骨氣), 我覺得自己真係嫁得好寒酸
該用戶已被刪除

Re: 我係咪真係嫁得好寒酸

子爵府

好媽媽勳章

其實點解要而家先介意...其實最重要...係你愛佢...佢愛你...就算比你一個世紀婚禮...但係對方係你唔愛既人...或者唔愛你...你都會唔開心...

[url=http://lilypie.com][img]

複式洋房

當然如果佢真喺對我好好,咁我絕對唔會介意, 但可惜......, 我日頭又要返工, 放工又要湊仔, 佢就好似大爺咁 :-( :-(

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

就算當日你嫁得風風光光,今日佢對你唔好咪又係一樣

我老公以前都係咁大爺架!我又要返工,放左工煮埋比佢食仲彈三彈四,又要做家務,叫佢幫手睇住個女都唔肯,後來我都費事理佢,我放工唔煮飯,佢要食就叫買外賣,我放工淨係湊女,話之佢。

大宅

我同你1樣, 拍拖11年,同居8年, 有咗結婚, 咩都無, 無禮金無金器無影相無擺酒連結婚介子都無, 之前覺得無嘢, 但係依家覺得好唔抵好後悔 :-(

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

就算咩都有搞你都未必會攞反出來回憶, 只係個日既開心咋. 我而家睇反個日d相真係肉酸到爆.因為個日無請人跟化妝同set頭, 一個頭走成日. 補妝都係d姊妹幫我咋, 咁咪仲肉酸.
我同老公拍拖2年, 今年有左9月結左婚, 有擺酒, 有來接新娘咩都有齊, 咁又點呀, 金器只係擺係保險箱唔會攞出來帶或睇. 擺酒d相結婚之後第一次都有睇過,而家d相等鋪塵, 結婚相都有影, 初時貪新鮮日日都睇, 而家真係等變色.

我只係想講比你知, 就算個日你有擺酒咩都有同做齊晒, 到頭來只係得一日開心, 而家你都未必會再記得, 因為仔女要緊.

[img][/img][img align=left

大宅

annie_luk & girahei

咁點解你地同居左咁多年都唔結婚既? 係你地本身唔想定還是個男人唔想? 其實我覺得唔係自己以前結婚無擺酒,影相等等會覺得好寒酸, 反而我覺得如果真係要擺酒呀等等通知晒d人話比人知我要結婚, 我會覺得好浪費囉, 結婚本來就係2個人既事, 與其用咁多錢去擺酒, 點解唔留番d錢日後用呢, 呢如生左bb之後, 開支會好大, 又或者可能到時要請個工人姐姐等等, 擺酒只不過係一個通知人地我要結婚既程序, 不如留番舊錢, 供樓又好, 咩都好啦, 如果真係要食飯既, 咪擺幾圍請最要好既朋友同親戚(九十幾年都唔會見面果d就唔會請)就算, 2個人開心就得啦, 若然屋企人一定要擺酒既, 我寧願比多少少禮金吧, 兩者選其中, 是但屋企人選一樣, 我諗父母都唔想自己既仔女結左婚之後要憂柴憂米掛.

男爵府

男爵府

男爵府

而家有咩話寒唔寒酸假?我註冊時著牛仔裙咋,除左禮金同小小金之外,擺酒、餅card乜都無la...果時諗住留返D錢黎買樓,擺酒後補,講講下之後都無諗住擺lu,都係做場show姐,何必咁介意 :wink:

男爵府

而家有咩話寒唔寒酸假?我註冊時著牛仔裙咋,除左禮金同小小金之外,擺酒、餅card乜都無la...果時諗住留返D錢黎買樓,擺酒後補,講講下之後都無諗住擺lu,都係做場show姐,何必咁介意 :wink:

男爵府

男爵府

男爵府

別墅

請問你現在婚姻愉快嗎?

愉快的話咪得囉..証明嫁得好...無須再提嫁得寒唔寒酸問題..只是你內心唔低得人有我無咁...有時嫁得好豪其實段婚姻根本都唔開心咁係咪你想要...

我愛我老公唔係因為錢,面子同門面工夫....係我愛佢同佢愛我..就是這麼簡單...

你看"徐子淇好似嫁得好;但那一個嫁完入豪門那一個丈夫唔出去玩女人,只是個老婆無得出聲,因他有錢,咁既婚姻我唔要,我寧可同老公一齊慢慢有錢去當中享受其快樂.
:-? :-? http://www.babyhome.com.tw/bb/176899 :-P :-P 家樂仔成長日記

別墅

想當年我結婚都好求其(冇計大肚結婚, 肉隨針板上), 又冇擺酒又有婚紗著,好寒酸..最慘係個C6吾生怕又懶喎,結左婚后咁多年大部份都係自己做野搵錢養屋企.....捱得好辛苦架 :-( :-(

別墅

其實婚禮只係一個過程
點去維'係'一段婚姻更為重要

你嫁得佢, 你地一定有o的美好回憶
何必執著一晚婚禮呢?

至於兩公婆相處, 多的溝通, 試下多的互相站係對方立場去想想

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

唉! 我結婚個陣夠做足儀式啦, 家陣咪又係捱到隻狗咁, 咁又點呢? 如果有得揀, 我寧願揀婚後有安穩既生活, 好過結婚個陣攪乜攪物。
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

已成過去,無謂再諗,免得鑽入牛角尖
有左阿b才籌備結婚,時間真是好倉促,實有美中不足,最緊要老公對你專心一意,顧家,做大爺也不是個大問題
講真嫁老公,無非都係想搵個對自己真,一心一意愛自己的男人,其他事只是個配菜

首頁

尾頁

跳至