論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

昨天她帶囡囡出街,跌親囡囡,個嘴損哂同流血,晚上我黑臉兼話佢兩句啫,今日就突然玩失蹤。
唉!點算好,又未夠時間報警!
點做好,我要注意乜呢?

複式洋房

回覆:印姐姐突然玩失蹤,點做好!

好煩!瞓唔著mouth:

公爵府

醒目開學勳章

有無打電話比佢及sms?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3824718&extra=page%3D1

公爵府

引用:昨天她帶囡囡出街,跌親囡囡,個嘴損哂同流

原帖由 qqkat 於 13-08-26 發表
昨天她帶囡囡出街,跌親囡囡,個嘴損哂同流血,晚上我黑臉兼話佢兩句啫,今日就突然玩失蹤。
唉! ...
佢今日放假冇返屋企?? 其實係唔係有規定要失蹤24小時先可以報警?? 不過比我就唔理,係唔係都報左先,宜已經半夜,工人重未返又冇電話,唔知發生乜事。如果真係有意外,你都可以快d處理。如果係工人走路,你第日重可以claim佢missed duty。

複式洋房

回覆:幸福黃太太 的帖子

佢噚日唔係放假架!
Agency 都叫我夠48小時先報警。
我已經不停Call佢&SMS。
佢如果出現咗,係咪唔好俾機會佢,要炒佢呢?
駛唔駛再一個月通知?

公爵府

引用:佢噚日唔係放假架!Agency+都叫我夠48小時

原帖由 qqkat 於 13-08-26 發表
佢噚日唔係放假架!
Agency 都叫我夠48小時先報警。
我已經不停Call佢&SMS。
呢一個月通知既問題,相信連勞工處都答你唔到。你如果怕煩,呢一個月就比工人。如果你唔怕工人上勞工處(未必輸嫁,佢失蹤失職在先)就唔比。如果佢直頭冇返黎,你重反而可claim佢一個月代通知金。記住,即使你冇諗住要佢賠錢,你都要去勞工處開file claim佢,保障自己。

子爵府

好似話無48小時都可以報警,唔好比人誤導
報左警保障自己先

複式洋房

引用:Quote:原帖由+qqkat+於+13-08-26+發表佢噚

原帖由 幸福黃太太 於 13-08-26 發表
呢一個月通知既問題,相信連勞工處都答你唔到。你如果怕煩,呢一個月就比工人。如果你唔怕工人上勞工處(未 ...
多謝提醒!
但agency 冇幫我亦冇提我去勞工署搞嘢,agency 淨係通知入境署同領使館,我應該幾時去勞工署開file,立即定等揾倒姊姊先呢?

複式洋房

引用:好似話無48小時都可以報警,唔好比人誤導報

原帖由 chichiho 於 13-08-26 發表

好似話無48小時都可以報警,唔好比人誤導
係呀!我昨天已報警,警方都話其實冇時限報失蹤人口。

別墅

打電話勞工署+入境署啦! 唔通等佢十年八載咩!

珍珠宮

回覆 qqkat 的帖子

我會炒佢,係佢疏忽令你囡囡跌親,無歉意仲失蹤,呢個人唔可靠,唔可以繼續用不過你搵到佢先再算啦…

大宅

絕對冇時間, 只要你擔心佢安危, 未夠24小時都可備案, 我之前都試過

大宅

你去勞工署開CASE, 千祈唔好提炒佢, 只話佢矢蹤,只想追回一個月通知金

男爵府

我菲姐又係放左假冇返來, 已問勞工處, 建議寄番雙掛號信俾姐姐的合約地址, 證明僱主已盡力找姐姐,要好好keep住掛號後的收據; 如姐姐冇收到信, 又或收左信而冇按deadline前主動聯絡僱主, 就可去按住址去勞資審裁處辦手續, 以保障僱主, 之後先去入境處cut visa

唉, 姐姐走左已經要即時安排小朋友的照顧, 現在又要寄信, 去勞工處, 入境處, 幾時先可安定下來!

公爵府

引用:Quote:原帖由+幸福黃太太+於+13-08-26+發表

原帖由 qqkat 於 13-08-27 發表
多謝提醒!
但agency 冇幫我亦冇提我去勞工署搞嘢,agency 淨係通知入境署同領使館,我應該幾時去勞工署開f ...
立即,越快越好。

禁止訪問

複式洋房

多謝大家提醒。
我一於唔理警方同agency 講乜,明早打去勞工署開File先!
因為警察都叫我唔駛去勞工署

複式洋房

引用:你去勞工署開CASE,+千祈唔好提炒佢,+只話佢

原帖由 SANDY118 於 13-08-27 發表
你去勞工署開CASE, 千祈唔好提炒佢, 只話佢矢蹤,只想追回一個月通知金
如果話已經炒咗佢,勞工署就處理方法有咩分別呢

複式洋房

qqkat 發表於 13-8-28 01:03
多謝大家提醒。
我一於唔理警方同agency 講乜,明早打去勞工署開File先!
因為警察都叫我唔駛去勞工署:ques ...
我AGNET多次叫我去入境處簽終止合約, 好彩有朋友話我知一簽就是我提出終止合約, 要比通知金, even 佢走佬在先 ! 小心agent!

子爵府

引用:Quote:qqkat+發表於+13-8-28+01:03+多謝大

原帖由 SF323 於 13-08-29 發表
我AGNET多次叫我去入境處簽終止合約, 好彩有朋友話我知一簽就是我提出終止合約, 要比通知金, eve ...
d agent 咁衰嫁。。

falalala  咪係囉  發表於 13-9-1 17:55

首頁

尾頁

跳至