跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇仔女讀東涌天主教學校

各位媽咪有冇仔女讀緊東涌天主教學校呀!

大宅

Re: 有冇仔女讀東涌天主教學校

debbie8 寫道:
各位媽咪有冇仔女讀緊東涌天主教學校呀!

hi
已我所知軒軒媽咪仔仔係讀呢間,不過佢好耐無上嚟啦!
你想知D物嘢呀?睇吓幫唔幫到你,我都將會入住逸東,也希望囡囡能就讀此校.

複式洋房

你何時搬來呀!我04年已搬來.我個大仔讀緊,睇下冇其他媽咪
和我一樣,交流下者.

大宅

debbie8 寫道:
你何時搬來呀!我04年已搬來.我個大仔讀緊,睇下冇其他媽咪
和我一樣,交流下者.

hi debbie8
如無意外應下月中搬入嚟!你仔仔讀緊幾年班呀?校風好唔好呀?聽講話用普通話教學(是否所有用中文字嘅科目都是呢?)你仔仔適應嗎?
真不好意思 ,咁多問題問.希望囡囡能與你仔仔做校友.

水晶宮

畀面勳章

尋日我交咗插班申請表,約咗6/1去
考中,英,數!(插p.4 下學期)

請問試題深唔深架?
多數出乜架?
thanks!

複式洋房

你會住邊座呀?我大仔讀緊小二,佢由小一自行派位開始升,
其實校風儀容幾好,不過中文全部普通話教學,你要有心理準備,我個仔舊年升小一仲慘,乜都唔識,我又唔識普通話,好彩佢
中文有CD比你聽課文先好些乍.教學程度比我想象中深.見佢一條龍,中學部D學生又不太壞.希望同你做校友歡迎隨時大家交流下.nice to meet you!

複式洋房

不好意思呀!我仔仔讀緊小二,所以我都唔知試題深唔深,
我只知有好多人想考入來乍.
希望你仔仔或囡囡能成功,加油。

大宅

debbie8 寫道:
其實校風儀容幾好,不過中文全部普通話教學,你要有心理準備,我個仔舊年升小一仲慘,乜都唔識,我又唔識普通話,好彩佢
中文有CD比你聽課文先好些乍.教學程度比我想象中深.見佢一條龍,中學部D學生又不太壞.希望同你做校友歡迎隨時大家交流下.nice to meet you!

hi debbie8
我將會住德逸樓.聽完你講我都有D擔心,因我D普通話都唔掂.
but天主教學校只得呢間,聽你講校風又唔錯.希望囡囡適應到啦!係到講聲唔該晒!thx
p.s 係呢咁你仔仔適應咗未呀?需唔需要同佢係出便揾興
趣班加強佢嘅普通話呀?

珍珠宮

anitalui :
用普通話教好呢點,我都有些擔心仔仔會唔多明,母語都可能未學得好,就用國語,我怕他會完全不明上課詳而影響他學習的進度,因之前稚幼園都會帶個他們上小學模擬一下小學是怎學習,我們家長在坐著參觀,看他們上課,只見,仔仔好像完全發夢一樣,一點都不明白,傻吓傻吓咁!

水晶宮

畀面勳章

[size=large]~成你貴言~

Thanks!

debbie8 寫道:
不好意思呀!我仔仔讀緊小二,所以我都唔知試題深唔深,
我只知有好多人想考入來乍.
希望你仔仔或囡囡能成功,加油。

水晶宮

畀面勳章

普通話...我都唔識架,咁 C 得啦!
原先想入救世軍或黃楚標,喺屋企咗近,但可惜兩間
無晒位!

我都希望同你做倒校友

debbie8 寫道:

複式洋房

普通話雖然難D,但長遠係對小朋友好的,但如讀黃XX學校就真係麻麻地,程度又慢左D,本應我想我個仔讀靈X堂小學,但中學就麻麻地,又要搭車,所以第一志願都係天主教.

水晶宮

畀面勳章

debbie8,

我又唔知黃楚標麻麻地喎
我只係知道天主教學校及救世軍呢兩間小學
唔錯,
搵學校搵到我頭都痛嘛

大宅

唔係bor~~~
我有朋友個仔係入面讀,