親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

啦啦啦~ 7日嘅暑期之旅完滿結束,多謝各JM 報料。又係時候同大家分享一下。

Day 1 HK - Singapore - Langkawki (Bayview Hotel)
Day 2 芭雅島浮潛 (Pulau Payar Island)
Day 3 包的士遊果園,東方村,Sky Cab, Cenang Beach
Day 4 神鷹廣場,1小時river cruise 睇蝙蝠,魚 & eagle - check-in at Tanjung Rhu Resort
Day 5 Langkawi - Singapore (Hard Rock Hotel) - Adventure Cove Waterpark
Day 6 USS
Day 7 SEA - Singapore-HK

子爵府

回覆:【分享】7D6N 浮羅交怡新加坡 2013

Day 1

其實第1日係玩搭飛機嘅 香港經新加坡轉飛浮羅交怡 (蘭卡威), 到步已經8pm, 初時怕d travel counter closed, 又怕揾唔到7人taxi 於是一早係香港book 定。點知根本唔需要。

過完Immigration就會見到呢排Travel Counter - Pulau Payar Island + buffet lunch at the Platform (Adult RM250)

Check-in 後我地去咗 『露天海鮮飯店』,我地5大2小叫咗好鬼多野,虎蝦(不過竟然係冰鮮的!) RM18/100g, 老公好似發咗達咁叫咗4大隻虎蝦盛為RM270 O_o" 可能太肚餓大家好似癲咗咁狂叫,最後埋單9樣食物連7個drinks total RM495.2. 炸豬手,奶油虎蝦,炒飯,個唔知桔仔咩都好好飲。食飽飽後見附近有d 檔口仔大家又貢去睇下,返酒店已經11點幾囉。

Bayview Hotel 其實都幾舊,我地7個人book 2間相連房 (executive sea facing)包7個早餐,至正係complimentary mini bar (snacks 欠奉不過有4 罐汽水2罐啤酒). 酒店房有free wifi 老中青們即時生猛晒。。。 唉!科技!

Note
* 機場去Kuah/Bayview Hotel 7-8人Taxi RM48 (我係HK book car company 要RM70)
* 酒店廁所有separate shower area 另備bath tub.

整裝待發明天出發芭雅島浮潛!

子爵府

Day 2 芭雅島浮潛

09:00 旅遊巴準時到Bayview lobby接我地, 之後再去多2間酒店接人, 大約10分鐘已經到Jetty.

船程大約1小時, 我出發果日唔算大浪都算定, 不過如果會暈船浪的都係食定暈浪丸打底好D, 同埋記得早餐唔好食太飽.

安頓好行裝兼上齊裝備後我地急不及待地落水囉。。。

話咁快又到LUNCH.....

LUNCH過後開始有船接人去另一沙灘睇鯊魚, 但我家少主們竟然要我游去沙灘

我地就係對面游過黎, 然後再行條長長的橋去睇鯊魚....

3:30pm 就要上船回程, 由於我地打算返酒店沖涼於是玩到3點鬆小小就上船坐定定.... 唔知點解回程竟然要個幾鐘, 大家濕住身船上冷氣又大, 各JM記得係酒店拎定大毛巾喇.

稍事休息後我地係酒店call 的士去LANGKAWI FAIR MALL (7人的RM12), 行行下比我地發現呢度竟然有SECRET RECIPE, 佢地D DURIAN CHEESE CAKE 超正, 於是決定係果度食埋DINNER + DESSERT.

飲飽食醉後再去BILLION shopping買chips同杯麵. 再打的返酒店.

NOTE:
* 一定要搽同帶防曬去補, 因為真係好易/快曬黑.
* 記得係酒店拎大毛巾 (船冷氣巧凍)

子爵府

Day 3

子爵府

Day 4

首頁

尾頁

跳至