自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

個朋友啱啱生完,但每格1天就要去健康院檢查

我有個朋友啱啱生完,住3日出院
但個bb每格1日就要去健康院check黃
我個朋友直情冇得休息

有冇人都係咁樣架
會唔會e院人手不足...
事件會唔會己伸延到影響...bb...

男爵府

Re: 個朋友啱啱生完,但每格1天就要去健康院檢查

我個時生完個仔, 住院3日之後個個幾星期就每日都要去健康院check黃, 其實好睇你朋友個bb d 黃嚴唔嚴重o家咋.
如你朋友個bb d 黃穩定番, 就會隔1日去check. 再穩定d先會叫你隔耐d去check. 始終d 黃都會影響個腦, 就算冇得休息都要忍下o家喇! 我個時睇足3個星期, 但為左個bb, 冇計啦! 到時佢有d咩事, 你咪仲煩.

珍珠宮

唔關人手事, 係咁架! bb黃係要check住.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唔關人手時啦..
我早幾年生仔仔果時都係咁
要隔幾耐去健康院...
係視乎bb黃既程度...
我同仔仔係係佢出世後第4日出院的..
之後隔日就要去健康院...
check左2次之後就改做一個星期一次..
滿月之前就唔駛再check啦...

我果時重因為仔仔有其他問題...係佢滿月前又去過醫院做checking添...

珊瑚宮

唔關人手時啦..
要隔幾耐去健康院...

我果時重因為仔仔有其他問題...係佢滿月前又去過醫院做checking添...

珊瑚宮

唔關人手時啦..
要隔幾耐去健康院...

男爵府

我囡囡出世時也是去健康院好頻密, 因磅數增長不好, 差不多日日去, 其實健康院叫妳朋友去得密, 也是緊張BB, 他們若人手不夠更加不會叫妳朋友去得密, 妳估佢地真好得閒.
所以叫妳朋友不要擔心, 雖然辛苦但沒辦法, 為了BB.

大宅

Re: 個朋友

我仔仔出世時都係咁,
為左bb健康麻煩d都要架喇,
有人同你check住好過d人唔理你喇,
不過好快冇事架喇~~放心喇~ :wink:
從來從無犯錯 而離場仍是我  我不想參加戰爭
但熱愛怎平分 必須找個犧牲
請你盡量殘忍 給我絕望原因
要徹底 痛我心令我死心   我不想記住遺憾
利用我的人生 導念這舊情人
請你盡量殘忍 使我極度難堪

伯爵府

我都係, 我又係住院3天後, 因為囡囡嚴重黃, 出院後要日日去健康院覆診, 直到指數回落才一個星期去一次, 到再回落到正常指數後, 除打針外, 先回健康院檢查, 不過這已是4年前的事, 當事都有內地人, 可能沒有現在這麼多吧。

[quote]
YY-BB 寫道:
我有個朋友
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

男爵府

原來係咁
因為我囝囝係留院照燈好番先至出院
出院後又唔使日日去健康院
到打預防針先去健康院^-^

所以我以為醫院人手不足...
多謝你地既分享~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁又唔係咩都關都人事既~
BB有黃係要日日番去CHECK架,我見好多BB都係咁~
不過我個仔就冇黃所以唔駛,但我識好多媽咪佢地B開頭都有黃所以都係日日/隔日番去健康院CHECK~ :wink:

大宅

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

YY-BB 寫道:
原來係咁
因為我囝囝係留院照燈好番先至出院
出院後又唔使日日去健康院
到打預防針先去健康院^-^

所以我以為醫院人手不足...
多謝你地既分享~

你朋友個 bb 應該係未黃到需要去照燈 o個隻,但又怕個 bb d 黃唔退或會繼續增加,所以先至會係咁!

我個女o個時都係,佢係差 ddd 就要入返院照燈 o個隻,所以我o個時係要日日去,仲要 last 一個月以上,因為 o個時 bb 仲飲緊人奶,所以 d 黃難退 d!

複式洋房

bread 寫道:
我囡囡出世時也是去健康院好頻密, 因磅數增長不好, 差不多日日去, 其實健康院叫妳朋友去得密, 也是緊張BB, 他們若人手不夠更加不會叫妳朋友去得密, 妳估佢地真好得閒.
所以叫妳朋友不要擔心, 雖然辛苦但沒辦法, 為了BB.

大宅

我個bb都係咁, 不過每日都係我媽咪或我老公抱去, (我媽咪係唔會俾我落街, 佢話最緊要坐月坐得好), 所以睇下你朋友可唔可以叫老公或其他親人抱去健康院, 甘樣佢就可以係屋企休息多d

首頁

尾頁

跳至