家事百科

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

你地係咪咁樣用電熱水壺o架??

我屋企個大象牌5公升電熱水壺用左2年,我一直o既用法係d水用到一半就"針"d新o既入去煲,不斷循環咁用,呢個做法係當初買o既時候個sales教o既,但依家我諗諗下,個壺2年o黎未洗過究竟有冇問題呢?你地有冇洗o架??

大宅

Re: 你地係咪咁樣用電熱水壺o架??

都會洗架, 見佢有水锈漬就掉幾個檸檬落去, 跟住拔電掣浸過夜.

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我有洗ga,都係見有漬咪洗lor,我就煲完一煲便熄制,待涼用作凍滾水,飲完先再煲過一煲新的,因為我唔駛keep住要熱水,所以唔係循環咁用
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

大宅

個sales老點你呀~~咩情況都好~都緊係清哂煲水先加水ga la~~新舊水加埋一齊煲~d水好容易有水漬水垢ga~~
清洗就用佢個brand d檸檬酸,你用檸檬都可以,不過要搾汁,唔好成個掉落去.....

別墅

D水成日番煲唔好架!我每天都將昨天剩下作凍水,然後再煲過啲新的。

男爵府

子峰mama

hi~ 近來點呀, 有無收到我pm

個sales真係老點你wo~ 我通常每次清晒d水先再加水再煲的
另, 仲會定時定後清洗一下水煲(可以係出面買d專用來清洗水煲的粉清洗 or 天然d用檸檬)

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我係用水煲煲咗滾水 ( 要滾一陣嘛 )再倒落電熱水壺的,而水壺係定期用檸檬清洗.晚上就唔插插蘇,第二朝做凍滾水.

大宅

我地早已放棄用電熱水壺,因為長時間咁用好唔衛生,而家都係用番普通熱水壺。

子爵府

醒目開學勳章

summum 寫道:
D水成日番煲唔好架!我每天都將昨天剩下作凍水,然後再煲過啲新的。

agree.咁咪即係萬年水??!!我都係日日清水壺o架.
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

別墅

我係每日煲一煲, 煲完就熄咗佢( 因我只係每朝沖杯熱o野飲), 剩餘o的水就倒落第二個壺到, 每朝都沖下個電熱水壺先煲!!其實佢真係無理由咁教你喎!!

侯爵府

好媽媽勳章

thanks all

嘩.....原來我一直用緊萬年水....好驚呀.....
多得你地提點咋,以後我都會日日清o架喇.......

首頁

尾頁

跳至