跳至

首頁

尾頁

男爵府

大廚勳章

請問你地睇左醫生未?

我都係啱啱驗到有, 未去睇醫生, 有冇旺角婦產科醫生介紹?

大宅

Re: 請問你地睇左醫生未?

你可睇下 "產前產後" 果邊, 有d re: 旺角婦產科醫生的留言。你約有幾多 weeks? take care

男爵府

大廚勳章

約5-6weeks

其實咁早去睇婦產科, 會唔會冇乜野睇呢?

大宅

係, 我從其他留言見到, 好似要到7-8weeks 先可以用超聲波, 見到d野。

but 係咪 at least 都要去睇下醫生 (or 普通西醫), 等佢 confirmed 左先。

複式洋房

其實6週到都見到架喇!不過未必好清楚同埋見到心跳,但至少去confirm是否懷孕同埋會唔會係宮外孕囉!

洋房

我都打算7w時去照...睇下bb心跳同有無乜問題.....甘都好似firm d 甘....因為我遲了一day m就去c+ check就confirm左,我第二日已經去了廣華book產檢....好似有d"兒戲"甘

不過近來開始作"區"作悶,但係又未"區"得出。有時又頭暈同小腹拿住痛...胃口就一般,食欲不大

jojo

男爵府

大廚勳章

咁快就可以book廣華啦? 廣華多唔多人? 因為我生第一胎時都係廣華.. 係勁多人!

別墅

我book了下星期一睇c+,已七週,唔知到時照唔照到,好緊張!

大宅

jojo811
請問是否帶自己 + 老公 HKID
+ 醫生 confirmation letter 便可,
需時大約幾耐? 唔想請假, 想 "蛇" 出去算 !!!
thanks

男爵府

大廚勳章

今日去睇左普通科, 因為有個朋友介紹我睇個婦科要到1月至有得睇, 因為見你地話好多人, 擔心廣華冇位.

果頭拿左張醫生紙, 呢頭就順道去埋廣華, 我都成12點至去到, 當時新証得2個人, 但到最後走得時都要成9個字後.

我見到廣華已貼了紙話2007年6月前預產期既証已經唔收, 但會轉介到其他醫院, 其實今年係咪多左好多人生?

男爵府

大廚勳章

babychin 寫道:
jojo811
請問是否帶自己 + 老公 HKID
+ 醫生 confirmation letter 便可,
需時大約幾耐? 唔想請假, 想 "蛇" 出去算 !!!
thanks

帶自己id, 醫生紙, 老公id我上次入院生時至俾佢睇(因為老公同我入院), 不過如果你老公俾你, 你咪show俾佢地睇左先.

大宅

SEricsson
唔該晒 !! 係, 唔知係心理上"型"著, lee排係街, 見到很多大肚mami, 唔通出年真係甘好年, 我驚第時bb大左, mug 都要同人爭, 特別係同大陸人爭...

洋房

babychin,

我無帶老公ID,佢無話要,只不過要有老公Information,如出生日期/年齡/ID NO./職業/電話...好似得甘多.
我帶了自己ID同Confirmation letter,仲有筆要寫野.最好帶小小野去睇,無甘悶.我當日就走左入去房取d單張睇,知多d,又解下悶甘.

我係4/12 ,8:58AM到去到,成班等CHECKING既媽媽坐晒係到(門口),一開門她們去晒房後,門口的counter只得我一個人(for new case),拿了1號籌,填晒野比番佢,大約45MINS,佢就比左張覆疹紙我,都叫快掛....

唔...你係家樂商場果面向廣華醫院方向行,大約1分鐘就係徐展堂樓,唔好由平日的廣華正門入,兜來兜去重煩.

jojo

大宅

jojo811
唔該晒 !!!

男爵府

大廚勳章

係呀, 自從有左第一個bb開始, 我就成日見周街大肚婆, 開頭我諗, 唔知係咪曾sir叫人生3個, 所以大家咁聽話.

d姑娘朋友話, 你街d大肚婆開句聲, 就知其實係大陸人, 好多係街大住個肚都可能係大陸人.

不過話時話, 我都識身邊既朋友(話唔生既都生左), 都大肚, 香港人生多左都係事實!

香港本身就係個競爭激烈既社會, 甚至全個世界都係, 所以人一出世就要面對, 無可厚非! 所以我對生bb有個矛盾的感受!

babychin 寫道:
SEricsson
唔該晒 !! 係, 唔知係心理上"型"著, lee排係街, 見到很多大肚mami, 唔通出年真係甘好年, 我驚第時bb大左, mug 都要同人爭, 特別係同大陸人爭...

大宅

好媽媽勳章

大家好, 我都唔肯定自己係咪有o左... even 早兩日睇o左醫生. 我上次m係11月1日. 到而家仲未有. 12月3日用棒棒test, 係冇. 12月11日test係有o左. 12月13日去睇醫生, 醫生話ultra sound太細, 唔係太肯定. 係醫生度又用test tube,是有的. 俾o左HK$360, 我仲依然好迷糊~~ 唔知有定冇.

你地幾多星期照先肯定有?

大宅

我是第一胎, 昨天見醫生, 第一次照超聲波, 見到胎long, but有1個3cm 大的子宮纖維瘤怎辦? 位置是在子宮後壁, 醫生話冇事, 我很擔心, pls help !!!

別墅

me too!昨天照了,醫生都見到子宮後壁有纖維瘤,佢都話正常,不用擔心,不過要keepcheck!
bb有1cm,見到bb心跳好感動,老公就呆呆下,佢話見到醫生這樣幫我做檢查,佢好唔開心,(雖然係女醫生),有點後悔比佢見到咁既場面,可能佢無心理準備掛,仲話要倍我生,唉!佢到時都唔知夠唔夠膽!

大宅

evapan
老公就呆呆下,佢話見到醫生這樣幫我做檢查,佢好唔開心,(雖然係女醫生),有點後悔比佢見到咁既場面,可能佢無心理準備掛-------------> 唔明, 醫生替你檢查, 有 mug 問題, 點解佢唔開心??

jojo811
今朝去左廣華排期, 9:00到, 填好 form, 之後等左一陣, 9:25已ok, 第一次檢查在1月30日, 到時已11 weeks了。

洋房

babychin,

我雖然早你1week,但都係11w到做1st checking.
我估evapan可能係由陰道照u/s,所以老公唔開心.

我下week去照可能都係一樣,因為好似話week數太細時陰道照會睇得清楚d.....

首頁

尾頁

跳至