跳至

首頁

尾頁

洋房

Re: 請問你地睇左醫生未?

我23/12先睇醫生, 好緊張呀~~

別墅

yes, 是由陰道照,其實我自己都好緊張同唔自然!
自檢查後,見到bb的心跳,感覺好實在,認真確定是有了,因之前只是驗小便,醫生話這個階段有胃氣,便秘同疲倦係好正常,而且是好的表現,叫我比心機慢慢數日子,三個月後便會好些,哈哈,但到時就有其他不適,例如腰酸背痛等...... 唉,做媽咪真係辛苦!

大宅

Ohhhhh, I see.
我下次再去 check 是9w, 唔知是否由陰道照, 如果係, 我諗我都要同老公做定心理準備, 因為我的醫生是男的, 老公仲認為女醫生會溫柔d, 但e+lee個男醫生, 個個都話好, 連我家姐都係睇佢, 所以, 我地冇改醫生, but 我知佢有d mind。

男爵府

大廚勳章

9w已經好大個架啦, 應該見到頭仔&手手腳腳, 碌肚ok

大宅

係咪只係填

民房

昨天照了ultra sound, 醫生說bb尚未足六週, 現在只有5.9mm, 我們還看見了bb的心跳啊!

洋房

會否轉醫院

大家已book了廣華的姊妹,會否轉去第二間醫院呀!!!!

我原本1月23日第一次產檢,但係宜家廣華無得上產前講座同陪產,所以我想轉去QE,不過又擔心會好遲先有第一次產檢,真係煩。又驚QE可能遲D會跟廣華,乜都無。

最衰都係D大陸人,搞到我要兩頭"滕"。

洋房

會否轉醫院

我原本1月23日第一次產檢,但係宜家廣華無得上產前講座同陪產,所以我想轉去QE,不過又擔心會好遲先有第一次產檢,真係煩。又驚QE可能遲D會跟廣華,乜都無。

洋房

會否轉醫院

洋房

大宅

我2月1日去廣華睇第一次,我應該唔轉醫院啦,第一胎,咩都唔識,都係唔好攪咁多野啦.............. :-(
我不是任你處置
專借吾還

男爵府

大廚勳章

jojo,

你要揀定一間, 因為QE & KWH 會有record, 佢知你book過/睇過廣華, 未必俾你轉, 最好問定先.

我之前都試過book唔到上產前課, 佢地可以refer你去第二間醫院上課, 其實都一樣. 不過, 我覺得上果d堂都係都個知字, 要bb出左世, 住緊院時佢會教你, 果時先至會識, 咁早學定都唔會記得.

除非你好肯定你會順產, otherwise 你老公都陪唔到你生.

你轉前最好問清楚QE, 唔係就得個轉字.

洋房

SEricsson,

我已經問了廣華,佢要我親身上去cancell左先去再book其他醫院,不過我又怕QE第一次CHECKING會好遲。

我都考慮緊,是否應該睇了第一次產檢才轉QE。又怕到時遲得濟無位生。

甘你都講得好,可能未必順產。未必有得陪產。甘我想問你是否已BOOK了廣華,又問過無得上講座佢地會REFER你去其他醫院呢!!!!

THANKS

男爵府

大廚勳章

其實我唔知佢地決定左取消講座, 因我是第二任媽咪, 所以對我黎講唔上講座都ok.

我生第一個時都係廣華, 當時我想報產前運動班, 佢地話full左, 佢地叫我去瑪嘉烈, 因為佢同瑪嘉烈係related, 可以報佢地d course, 但我怕麻煩, 所以冇報.

所以我先話如果你想報講座, 可以去第二d醫院報, 或問廣華有咩地方可以報.

如果你打去QE問下, 最快有得睇第一次係幾時, 如果佢答到你, 你又accept個日期, 咁至轉, safe d!

洋房

SERICSON,

我會明天打去QE再問,可能就跟手去QE BOOK埋,我知道其實健康院都可以上,不過廣華話即使其他地方上了也不可以陪產,所以我好大機會會轉QE,重有QE既期好似密D,同埋講座係不停循環甘開,容易D遷就。

JOJO

首頁

尾頁

跳至