自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

我扁桃腺發炎好痛苦~~~~睇左西醫個幾禮拜都唔好,中醫會唔會好d呢?????有冇人試過

別墅

Re: 我扁桃腺發炎好痛苦~~~~睇左西醫個幾禮拜都唔好,中醫會唔會好d呢?????有冇人試過

我試過,第一次扁桃腺發炎發燒發咗一個禮拜!!
急唔來,一定要食藥消炎。

大宅

Re: 我扁桃腺發炎好痛苦~~~~睇左西醫個幾禮拜都唔好,中醫會唔會好d呢?????有冇人試過

我仔上年試過食左 成個星期抗生素都唔得,
攪到鬼死咁熱氣 tim,
我就同佢睇中醫, 中醫話口水線發炎,
食 3劑就 ok 啦, 不過會好苦 law,
我仔話唔怕, 只要快d 好就得啦

禁止訪問

禁止訪問

民房

有冇食緊抗生素?我就一定要有抗生素先得,同埋食強勁止痛藥,同食勁喉糖麻痺晒個喉嚨先食到野!我次次都高燒好慘!如果好番少少可以多食楊桃幫助消炎,楊桃原來對喉嚨炎好有效!希望你快d好啦!

男爵府

joanne831 寫道:
睇左西醫個幾禮拜都唔好,中醫會唔會好d呢?????有冇人試過

成日都痛,成條頸連耳仔都痛到快死了....食野吞口水更慘 :-( :-( :-( :-( :-( :-(

點算呀

如果幾禮拜都唔好,我唸您要再睇多次醫生好d!
希望您唔好覺得我嚇您,您睇開個醫生係咪好熟?信得過?如果知道一定係扁桃腺發炎,咁就唔緊要......如果您痛得咁緊要,安全d檢查清楚會好d!
祝早日康復! :

禁止訪問

別墅

我次次扁桃腺發炎都要連續打3日針(抗生素),靠食藥實唔掂!然後飲楊桃汁真係會有幫助。

mokchan 寫道:
有冇食緊抗生素?我就一定要有抗生素先得,同埋食強勁止痛藥,同食勁喉糖麻痺晒個喉嚨先食到野!我次次都高燒好慘!如果好番少少可以多食楊桃幫助消炎,楊桃原來對喉嚨炎好有效!希望你快d好啦!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

我媽話:咸瘦肉煲海龍海馬, 食了會好d架

伯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我上個月先試過扁桃腺發炎,不過都冇發燒,只係喉嚨谷晒白色既燶 ,都要睇醫生食左幾次抗生素先好返咋…
愛我的人快樂幸福
害我的人必落地獄

珍珠宮

如果真係好易翻發,煲海龍,海馬湯真係有用,下火及痰火核,用得抗生素多係只會越用越多,長此落去都唔得格.一星期煲一次當保健湯水仲好,同時儘量小食熱氣食物.
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

珍珠宮

浩朗媽媽:

想請問飲完碗中藥有無肚'all'呀?好似肚瀉甘??l
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

大宅

nz:

我仔飲完中藥, 有 肚 all 喎, 不過 all 晒就無痛啦

記得飽肚先好飲中藥呀

別墅

我上個星期六都係呀,第一次個醫生冇開抗生素,食咗藥都冇乜好轉,簡直痛到想死,唔好話吞口水,連講嘢都有困難,依家先話好啲咋,幾慘呀!呢個聖誕真係難忘囉!
happypenguin:
想問食緊藥可唔可以飲楊桃汁架?淨食楊桃係咪一樣架?唔該晒 !!![quote]
happypenguin 寫道:
我次次扁桃腺發炎都要連續打3日針(抗生素),靠食藥實唔掂!然後飲楊桃汁真係會有幫助。

http://wwwhttp://www.yufoto.com/224740-2/BB.gif.yufoto.com/224740-2/BB.gif

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

我上年6月試過, 發燒燒到104, 真係咁大個人都冇乜幾何咁燒。野又講唔到, 食又食唔到。(藥都唔想食)
最後自己走左去政府急症室, 佢同我打左兩包鹽水(內有抗生素), 打完第一包已經覺得好返好多, 第二包打完,我仲問醫生, 呢D係唔係仙丹。
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

超級版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 KMALL特別版勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ha8mo 寫道:
我以前聽過,有人試過做手術切左個扁桃腺之後少左好多病。唔知真唔真呢

我 2002 年因為扁桃腺發炎導致呼吸困難即時入左仁濟醫院住左五日,五日都要日日打消炎針 (支針幾大支下,再用黃豆仔黎打 d 藥入血管)•
之前都試過兩邊扁桃腺谷晒膿,係個次最勁,跟住仁濟同我排左日間手術安排割晒兩邊扁桃腺•
割左之後真係少左病痛,但有一樣野要留意,就係一病親就會好辛苦,因為扁桃腺係第一度防線,有咩菌就由扁桃腺殺敵先,咁無左扁桃腺 d 菌就會直落,變左我次次傷風冒感都會導致聲沙或者失聲,呢 d 就係無左扁桃腺o既後遺症•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

浩朗媽媽, 可否仲紹個中醫俾我, 我老公又係成日咁樣.
浩朗媽媽 寫道:
我仔上年試過食左 成個星期抗生素都唔得,
攪到鬼死咁熱氣 tim,
我就同佢睇中醫, 中醫話口水線發炎,
食 3劑就 ok 啦, 不過會好苦 law,
我仔話唔怕, 只要快d 好就得啦

生日月, 開心過

首頁

尾頁

跳至