意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 2|主題: 127294

八達通

男爵府

國民生產總值:5134

八達通

大家會唔會出一張沒有自動增值功能的八達通給工人工作時用? 要求佢放假時交還,ok嗎?
有無人咁做呢?

第一次請工人,好多野都唔識,謝指教

男爵府

國民生產總值:6858

Re: 八達通

唔使要自動增值, 7-11/OK增值都好方便! 佢一定會用係自己身上(放假日). 唔用就假啦! 問佢
wallacemama

象牙宮

國民生產總值:208452

2018復活節勳章 2018勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我有一張冇自動增值功能o既八達通俾工人, 因為除咗交通費之外, 我哩度出入都要用八達通做pass, 但我唔係俾佢袋住, 係放喺屋企一個公開o既地方, 如客廳櫃上, 佢出去時就喺嗰度攞, 返嚟就放返喺嗰度, 咁做可以方便你攞去check佢數. 佢初初嚟時我都有check佢數, 後尾俾我check到佢濫用(喺7-11唔知買啲乜, suppose我係俾佢接送小朋友搭車用, 應該只會有交通費o既支出), 自始佢就唔敢立亂用, 我而家都好少check佢數lu. 仲有, 放假佢係唔攞我張八達通出街.

大宅

國民生產總值:3430

我有...我給工人一個錢包,只用作每天放買餸錢,而買完餸所找回的錢完完全全放入錢包,那便不怕跟她自己的錢混淆,而張八達通亦放在錢包內,那錢包我會放在某一特定地方(如桌面),她是不可以收埋,有需要時才可以取去,用後一定要放回原位,咁我便可以隨時隨地check到,當然八達通的餘額你要常常check住啦

相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

別墅

國民生產總值:839

DoReMi媽媽,
我每次同佢增值都只係$50. 請问可以點check佢八達通數? 可以check 嘅咩?
多謝我那"超級聰明"的工人姐姐鞭策我加速換人的決心!  更使我懷念舊工人姐姐和我們多年建立的信心與默契!  請工人真的是看你有沒有運氣喔!

大宅

國民生產總值:1665

我有出一張八達通咭給工人,因為佢要帶囡囡返放學,我同佢講只用於此,不得買東西,叫佢寫低每日的transation,到就冇錢時我會比100佢增值,增值後拿回收據給我~

大宅

國民生產總值:3430

dondonmami
通常在八達通增值機隔離有部check數機,可以睇番之前的記錄
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

別墅

國民生產總值:839

melmel2004,

thank you! 但只可check对上一亇transaction? 等我收工試吓先.

多謝我那"超級聰明"的工人姐姐鞭策我加速換人的決心!  更使我懷念舊工人姐姐和我們多年建立的信心與默契!  請工人真的是看你有沒有運氣喔!

男爵府

國民生產總值:6830

我大致都係同DoReMi媽媽一樣. 出張無自動增值的八達通俾工人. 佢同我地出街先會用, 用完放返係客廳櫃上. 佢唔使幫我買任何野, 所以無幾會打虎頭. 佢放假時, 我會留意佢有無帶張咭出街. 年幾以來, so far 都無問題. 我亦無刻意去check 佢.
DoReMi媽媽 寫道:
我有一張冇自動增值功能o既八達通俾工人, 因為除咗交通費之外, 我哩度出入都要用八達通做pass, 但我唔係俾佢袋住, 係放喺屋企一個公開o既地方, 如客廳櫃上, 佢出去時就喺嗰度攞, 返嚟就放返喺嗰度, 咁做可以方便你攞去check佢數. 佢初初嚟時我都有check佢數, 後尾俾我check到佢濫用(喺7-11唔知買啲乜, suppose我係俾佢接送小朋友搭車用, 應該只會有交通費o既支出), 自始佢就唔敢立亂用, 我而家都好少check佢數lu. 仲有, 放假佢係唔攞我張八達通出街.

男爵府

國民生產總值:5134

唔該咁多位
謝謝

象牙宮

國民生產總值:208452

2018復活節勳章 2018勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

dondonmami 寫道:
DoReMi媽媽,
我每次同佢增值都只係$50. 請问可以點check佢八達通數? 可以check 嘅咩?

地鐡站裏面有啲check balance機, 除咗可以check balance外, 你將張八達通喺機上放耐小小, 佢會出埋之前消費o既紀錄(唔止之前1個紀錄, exactly幾多個唔清楚, 10個啩 ), 會清楚列明日期, 時間, 銀碼, 邊度消費哩啲資料, 足以睇到佢點用張八達通. :wink:

民房

國民生產總值:14

唔該晒DoReMi媽媽, 咁我都識得点check印印張八達通lor!

fetti

別墅

國民生產總值:786

當我印傭來工作我借左隻八達通錶佢用,佢放假都可以用但就要俾番錢我(多數入落petty-cash度)。到佢還完錢俾agent我連個錶都送埋俾佢,平時買野就用阿仔張住戶證+八達通。鄭重同佢講因為係小童咭所以絕對唔可以搭車否則俾人拉,而我地一般都在超市買野,無機會打斧頭,而且我每星期都check數,運作一年多so far so good

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.