自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 内用衛生綿一問

Tempax. There are some very good ones like silk pack and slanders (slim fit) but they are available in US and canada only.

大宅

醒目開學勳章

綜合各方意見即係買
- 有導管的衛生綿條
- 用唔好超過3小時

我頭2日好多流量,要用【樂而雅】夜用加陪防漏的安全翼,唔知又可唔以用衛生綿條呢?咁.......邊隻衛生綿條牌子啱我用呢?
我平時用綿質衛生巾,咁.....衛生綿條又有沒有分呢?
honeyBB 寫道:
0下.... 唔會咁易斷呀?
我用左5,6年喇! 都未試過出事,塞左綿條後,條繩係出面,好易拉出黎ga wor.
其實,用綿條真係好舒服又安全,唔似用巾一起身,就feel到流晒出黎咁,用綿條真係唔覺自己係經期緊,但最好就+多塊護墊就最安全,夜晚就用番夜安巾,因為,用綿條唔好多過3小時.

珍珠宮

畀面勳章

ultraman,

我都係m多, 為免出事, 好多時都用tempax + m巾. 其實幾好架. 唔洗成日形住滲出內褲. 不過因為我流量多, 我要用m巾打底.

民房

agreed. But I need M napkins on 2nd day for extra protection. Besides, need to change around 1.5 hr on the highest volumn day.

One more good point, using internal one, no stinky smell.

Teresa 寫道:
ultraman,

我都係m多, 為免出事, 好多時都用tempax + m巾. 其實幾好架. 唔洗成日形住滲出內褲. 不過因為我流量多, 我要用m巾打底.

別墅

我同Teresa差唔多,都係棉條十m巾,我生左第二個之後流量多左好多,不過用過内用衛生綿之後,你應該會愛上,好正,正到你唔覺自己m come緊.

洋房

真係多謝各方嘅意見、可安心去游水啦…初初重諗好唔好食藥改m期o添…

大宅

想問下藥房有無得賣,會否平點

大宅

我未用過架,好想試下,但其實點用架呢?因為包裝寫英文我睇唔明,係咪用隻手將佢塞入去?唔好意思,問埋d 呢白痴既問題,但我真係唔識!

大宅

我就是怕塞入去果下唔知點甘
您, 是我一個遙遠的夢~~~

男爵府

畀面勳章

我都係呀,未用過但聽你地講完好想試,不過唔知塞入去同攞出黎個時會唔會覺得唔舒服或者痛呢?

大宅

好媽媽勳章

我曾經用過, 但唔敢塞咁入, 因以前聽過有人要搞到去找醫生拑出來, 所以自己都好驚攞唔到出來, 又或扯斷條繩, 已冇用了很耐, 其實有時好想用, 因summer時太熱, 好似up住唔舒服.-(
咁有冇人都試過以上情況呀? :

大宅

好媽媽勳章

咁究竟 playtex 定係 tempax 好用呢?

大宅

係啦,我都想試下,但究竟邊隻好d呢?同埋入面有冇中文說明書教你點用架?

Creamyhouse 寫道:
咁究竟 playtex 定係 tempax 好用呢?

大宅

用過playtex, 几好用,又平過tempax

這些用品有圖解的,看不明嗎?

click here看看明不明,

導管是有2條管,內管&外管(大過內管,並已放入棉條), 以你覺得最舒適的方法將半支-全支外管(已放入棉條)放入陰道,以注射式將以內管推入棉條入陰道,則可拿走導管

大宅

我都試過用棉條, 雖然好好用, 但係我每次去小解時都去唔到, 一定要將條棉條取出來才去得到, 如果飲多咗水去密咗厠所就好麻煩, 攞咗出黎既棉條我唔會再用, 好浪費. 唔知你哋有無人同我一樣呢? 如果唔攞出黎就去小解, 咁會整濕條繩喎, 唔換又好似唔係咁好, 你哋會點攪呢?

大宅

不是可以長些才更換嗎? 我以為可以6個鐘頭... ...
honeyBB 寫道:
0下.... 唔會咁易斷呀?
我用左5,6年喇! 都未試過出事,塞左綿條後,條繩係出面,好易拉出黎ga wor.
其實,用綿條真係好舒服又安全,唔似用巾一起身,就feel到流晒出黎咁,用綿條真係唔覺自己係經期緊,但最好就+多塊護墊就最安全,夜晚就用番夜安巾,因為,用綿條唔好多過3小時.

大宅

So where/how you buy them usually?
ShatinMaMa 寫道:
Tempax. There are some very good ones like silk pack and slanders (slim fit) but they are available in US and canada only.

複式洋房

請問用後衛生綿可否如厠沖走 ?
thx

伯爵府

Mao..Mao.. 寫道:
我就是怕塞入去果下唔知點甘

me2

複式洋房

請問用後衛生綿可否如厠沖走 ?
好怕塞厠所
thx

首頁

尾頁

跳至