興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

photoimpact10-合併圖片問題,請教吓我.thanks!!

photoimpact 10, 合併圖片,應該點做架??
唔該教吓我, thanks a lot!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: photoimpact10-合併圖片問題,請教吓我.thanks!!

你想點樣合併?你意思係2張唔同相定係框架??
身體健康,生活愉快

男爵府

Re: photoimpact10-合併圖片問題,請教

妳想點樣合併? 兩張或多張圖片合成一張定係key相?

複式洋房

fanlee & 嘿嘿,

多謝你們回應, 係呀,
係兩張或多張圖片合成一張,

點樣合併呢? thanks!

複式洋房

我用開autostitch, stitch幾十張一齊效果都吾錯。你可以download個free version試吓。

http://www.cs.ubc.ca/~mbrown/autostitch/autostitch.html

男爵府

JN

哦~咁好簡單, 開個新檔案(檔案size睇自己需要), 然後張預備好既圖片放入去(copy & paste就可以), 擺放位置除你喜歡, 大致上就係咁樣, 你試o下得唔得先...

複式洋房

嘿嘿 寫道:
JN

哦~咁好簡單, 開個新檔案(檔案size睇自己需要), 然後張預備好既圖片放入去(copy & paste就可以), 擺放位置除你喜歡, 大致上就係咁樣, 你試o下得唔得先...

唔該哂您,嘿嘿,

但用photoimpact 10, 做唔到, 點攪呢???

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

photoimpact 10絶對可以呀~~
嗯..都係咁做..應該得,我都試過~~你貼完你要相之後就按右鍵合併~~咁就得
身體健康,生活愉快

複式洋房

fanlee 寫道:
photoimpact 10絶對可以呀~~
嗯..都係咁做..應該得,我都試過~~你貼完你要相之後就按右鍵合併~~咁就得

可 否教我 每個step (例如click-click-click-)

Thanks a lot!

男爵府

JN

好易姐, 你試o下咁樣咁樣......
檔案>開新檔案>開新影像>在"使用者自訂"一欄輸入寬度/高度(我就習慣用像素單位), 因為要就番你想合併的相, 例如你有兩張像素為640x480的相想要打橫並排合併, 咁寬度/高度就係1280x480就fit哂位o岩o岩好, 如果係大過1280x480, 咁四邊就會留有白邊, 如此類推, 可以自行計計數睇o下需要咩尺吋.

跟住打開要進行合併的相, 按右鍵複制, 跟住去番剛剛開的新檔案, 按右鍵貼上, 張相就貼左上去, 跟住貼第二張, 步驟係一樣, 張d相擺好哂位之後按右鍵>全部合併>另存新檔>搞掂!

大致上係咁樣, 好易架咋, 你試o下先啦!

首頁

尾頁

跳至