跳至

首頁

尾頁

別墅

星加坡蒙特梭利

嚟到星加坡,發覺好多蒙特梭利pre-school,想問多數甚麼原因會找這類形學校 ?因據我理解,這是提倡自由學習的.

大宅

Re: 星加坡蒙特梭利

我都有興趣知道這是甚麼來的!!

有無有關的 website 呀?同埋英文名未係甚麼? 等我可以問問姑仔及新加坡朋友.

別墅

joyangela

英文是Montessori schoolhouse ,我屋企對面有一間,攞咗單張睇,價錢好貴(S$1xxx, 每週2-3次,每次2個鐘).

大宅

我所知既Montessori schoolhouse係一種活學的教育幼兒既方法,由於活學當然內容比傅统學校精采得好, e.g sensorial education, languages & phonics, cultural education, cooking & nutrition, speech and drama, music & movement, moral education....聽聞所有要教Montessori 既老師耍有應可資格先教得,甘所以$$都比傅统學校精采lor! hee... 不過未必讀Montessori就一定好,因為多數小學都係傅统學校,小朋友要adept番傅统學校就有d困難!

My baby, Geralyn 瑋瑋, was born on April 7, 2004

別墅

Hi CeCe

同意你講:"小朋友要adept番傳统學校就有d困難".不過我個情況都好頭痛,因為我老公係係香港relocate過嚟,雖然已經係呢度員工,但我地計劃係度只係留2-3年度.驚讀傳統學校,返香港讀小學好痳煩,可能找國際學校

首頁

尾頁

跳至