懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

內地婦邊境極速產子,全程歷時14分鐘

內地婦邊境極速產子
(明報) 12月 13日 星期三 05:05AM
【明報專訊】內地孕婦來港產子問題近日引起社會廣泛關注,除了早前有內地孕婦於九鐵(相關新聞 - 網站)大學站月台產子外,更有內地孕婦於周日(10日)在落馬洲入境大堂,排隊入境期間突然作動,未及救護車前來,廣 告

已於櫃位前的地上誕下嬰兒,全程歷時14分鐘。這名新任母親及嬰兒期後在警方人員陪同下,送往北區醫院留醫。

周一嶽(相關新聞 - 網站):沒希望內地機構幫忙

另外,衛生福利及食物局(相關新聞 - 網站)長周一嶽昨日到北京,與國家衛生部長高強會晤。他會後表示,從衛生局的角度,一直沒希望在孕婦來港產子問題上能得到衛生機構的幫忙,此行也並非為解決問題而來,只是希望內地衛生部門能夠將產前檢查重要性的信息傳達給可能來港產子的孕婦。

他表示,是次定期會面兩個月前已經訂好,而孕婦來港產子是額外的議題,衛生部已答應將意見轉交其他部門。至於有關內地孕婦在港產子後不付帳及借此避開內地的生育政策問題,周一嶽表示,關鍵問題不在內地,而在香港,香港已經成立跨局小組研究解決辦法。

入境到誕下嬰兒只花14分鐘

入境處消息指出,在落馬洲入境大堂產子的內地孕婦,於周日上午約11時排隊輪候過關,其間忽然作動,隨即坐在地上休息,而入境處人員及在場女警,隨即安排一些屏風以作阻隔,並聯絡救護人員到場。

「坐低、

大宅

Re: 內地婦邊境極速產子,全程歷時14分鐘

極之討厭既大陸喱!

香港人真係唔好彩,又要養多個! :-(

大宅

痴線~
唔顧大都顧細啦,居留權係咪真係比條命仲緊要呀~
不知所謂

複式洋房

[img align=left]http://clubimgfile.paran.com/rainbowkh/pds/2006/0127/1138292195_13.gif[/img]

洋房

唉, 又多一件

子爵府

沒完沒了

大宅

真係要寫個服字, 大陸人條命果然係賤d, 要係毫無衛生設備既地方生仔, 2條命都攞黎較飛
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

大宅

咁大個窿咩?咁快生??

禁止訪問

大宅

陪月勳章

係唔係穿水才走住過來h.k.生, 係唔係有問題呀,,,,

男爵府

咁都算係香港人丫..都未過到關..

珍珠宮

係未過到關, 但係d關員幾咁"人道"丫, 即刻拿拿聲幫佢過埋關呀, 慌死第時有人話佢個b唔係香港出世咁!!!

我真係唔明, 點解船同飛機仲有火車, 都係出左境但未入境(例如公海)之時都仲算係註冊國家既地方, 點解羅湖橋呀, 皇巴呀果d就算係香港地方, 係果度生都有居留權架呢??
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

伯爵府

子爵府

根本比大肚婆入境..呢度已經有問題啦
香港政府治標唔治本, e院加價有鬼用咩
限制入境先啱丫嚒

民房

奀奀豬0702 寫道:
根本比大肚婆入境..呢度已經有問題啦
香港政府治標唔治本, e院加價有鬼用咩
限制入境先啱丫嚒

根本我就覺得死人大陸就想佢地黎香港生,上去開咩會都冇用啦,唔比佢地入境好難咩!真係好嬲,我前幾日肚痛入左去威記7E,我聽到d亞姐話:終於有個白帶啦(白色手帶係香港人),而家都唔知搞到幾時,晒氣啦,冇做產檢可能唔可以係香港醫院生喎,咁佢地咪周街痾囉,我都要服左佢地啦真係,我2月生而家已經又驚痛又驚冇位,佢地就邊到都生得,咁咪好囉,到時香港人行行下街都可能睇到真人生仔show!!!真係希望佢地係街慢慢生飽佢,唔好阻住d香港人生唔該~

複式洋房

絶對讚成, 跟本大陸就覺得關佢乜事, 要理就要香港理, 但我地個政府實在太無用la, 完全幫唔到香港mami.

根本我就覺得死人大陸就想佢地黎香港生,上去開咩會都冇用啦,唔比佢地入境好難咩!真係好嬲,我前幾日肚痛入左去威記7E,我聽到d亞姐話:終於有個白帶啦(白色手帶係香港人),而家都唔知搞到幾時,晒氣啦,冇做產檢可能唔可以係香港醫院生喎,咁佢地咪周街痾囉,我都要服左佢地啦真係,我2月生而家已經又驚痛又驚冇位,佢地就邊到都生得,咁咪好囉,到時香港人行行下街都可能睇到真人生仔show!!!真係希望佢地係街慢慢生飽佢,唔好阻住d香港人生唔該~

:evil: :evil: :evil:

別墅

"已於櫃位前的地上誕下嬰兒,全程歷時14分鐘"

知唔知醜嫁...做咩個個都要預到咁"mon"先走落黎..
做show咩!!??乞人憎~

唔顧自己都顧下人丫大佬..一陣你係有咩病咁點算..
俾著我真係由得佢自己訓0係度痛自己生..
橫掂佢都預左嫁啦..我地hk人都俾佢地攪到痛到死都冇人理..
佢一話痛就即刻有人理..好嬲呀

係咪我都要痛到就黎生得先入醫院會好d?

別墅

佢哋簡直就冷血啦,自仔個b有事咪唔理囉,佢哋左住人係好理所當然咁,d大6人平時都唔見得好啦,仲何況有$,有得落黎香港享我哋d福喎,而我哋d高官仲視佢哋係貴賓添,死未~!

大宅

:-P

別墅

真係唔比個 "服" 字佢地都唔得
未入境都當香港生,咁不如响邊境開間醫院比佢地生到夠啦,至少唔使影响到香港人

首頁

尾頁

跳至