夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

好唔開心只想係道講下發洩下...

各位媽咪, 好唔開心想係道講下發洩下.... 我同老公結婚5年,相處得都算ok,有個仔仔, 有工返(人工唔算高),供緊樓, 每樣野都算唔錯啦. 所以我之前成日都同d朋友or同講,我都算係個幸福女人.
但係幾個月之前,我老公的哥哥叫我老公去佢鋪頭幫手(係做街市),但我老公自己有一份幾鍾意工作(之前係做西餅師父),因為我老公的哥哥話請唔到人,無人願意入行,所以叫我老公去幫佢手,我老公就算好唔願意都選擇辭職去幫手(因為佢係一個極好孝順的人),就算我跟商量,要求...他都不為我or自己著想....可能大家覺得沒有什麼唔開心的事...但我老公除左初一至初三有得休息之外,全年都沒有得休息,返工時間勁長(返早5:30收6:30), 人工沒有加,仲有我老公主要負責送貨,揸車對佢來講都幾大壓力...依家已經過左三個月,我覺得老公除左每日都返屋企食飯同埋訓覺之外,已經唔想or唔會参與家中活動,他唔想教仔仔做功課,有一次我叫老公教仔仔晝畫,佢同我講"仔仔想同你畫",佢已經去照顧我同仔仔...因為太攰了...
我傷心的原因係他只顧他堅企人的感受,雖然他亦知道我唔開心,但佢覺得愛莫能助...我覺得我都算係佢屋企人啦...只不過無血源關係...
我知道我係有點自私,但係我覺得佢應該顧下我地(我and仔仔)感受,有兩次仔仔同我講"我想同爸爸玩呀",我聽到之後真的有點心酸...依家我已經唔想理佢,眼前只有仔仔,因為我覺得自己生得佢出,有責任要教佢...
最後,好多謝bk媽咪用左d時間去睇

公爵府

牛年勳章

Re: 好唔開心只想係道講下發洩下...

好無奈 :cry: :cry:

大宅

Yoko

佢咁愚孝既話,你同佢點講都無用啦,你暫且咪由得佢先囉,到佢自己真係支持唔住既時候,你再同佢傾下,雖然我都知道佢理你既機會會好微,不過依家你都改變唔到d咩架,係咪

公爵府

Yoko

其實你唔駛咁唔開心架,好似教功課咁...佢唔教咪你教lor...你自己一手一腳教重跟得好d tim...哩d係我自己諗法...因為有時我老公教完我囝做功課我依然唔係幾放心架...所以我會覺得自己教係最好,至於你話佢返工時間長咁哩d又真係無計喎...佢份工係要咁長ma...不過你話佢唔参與家中活動...咁你咪同佢講下lor...唔駛佢參與得多架...只係間唔中行下街都好呀...起碼行街時你囝囝都會覺得daddy陪緊佢啦

禁止訪問

大宅

多謝各位bk媽咪回應 ,個心都舒服d, 但係真係唔想對住老公, 好心淡,從未有過這樣感覺...

公爵府

兩個人有緣在一起真的不易...唔好咁輕易心淡呀...加油啦

Yoko 寫道:
多謝各位bk媽咪回應 ,個心都舒服d, 但係真係唔想對住老公, 好心淡,從未有過這樣感覺...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

yako:
生活上發生小小轉變就心淡,是否把問題放大了 佢係一個成年人,如果佢自己都唔覺辛苦,頂得到,你就應該支持佢,當時間耐左,佢就會知失去左d咩,比d耐性啦,佢才做了3個月,好多問題都浮現出來,你嘈佢只覺你唔岩,當佢自己都覺有問題時,你再提佢一下,可能效果更好,唔好鑽牛角尖啦,可能佢身心適應了,就可以抽時間陪小朋友呢,凡事都不要向壞方向想啊!

首頁

尾頁

跳至