嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

食邊隻奶粉可以令bb肥d

我bb出世2.94kg, 一個月後, 都只是3.8kg, 重得好少, bb食美素力, 3-4onz 一餐, 隔3小時食一次. 食量不算太小, 但重得很慢

複式洋房

Re: 食邊隻奶粉可以令bb肥d

其實現在D奶粉營養好好,肥唔肥好睇個人吸收,我覚得最緊要健康同D便便正常.我bb出世2.83kg,一個月3.69kg,兩個月4.7kg,姑娘話bb好平均屬中細size.妳唔好擔心啦 :wink:

大宅

thx

男爵府

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都覺得唔關奶粉事既,最緊要BB食得, 訓得, 咁自然就會肥架啦. 同埋BB訓左唔好整醒佢食奶, 因為訓得先長肉架. BB肚餓自然會喊要食奶, 所以唔洗緊張.

子爵府

我個仔又係食極都唔肥, 奀奀之之甘 :-( :-(

大宅

好多人好想小朋友好肉,好肥才可愛。我睇書話,其實這觀念好錯、好錯。小朋友在頭一年好急速甘成長,是不良多於良。原因何解?好多媽媽以為奶粉營養好,會開杰些,迫小朋友飲多些。奶到胃,小朋友根本消化不來,於是好易累,以用更多能量去消化。小朋友用奶瓶吃奶,因為不用似吃人奶甘用力吮,所以吃過量也不知,到吃掉整枝奶後,有飽過頭的現象,久而久之,支出少(活動量少),而收入大(吃過量奶),形成過肥現象。而老一輩又會以為小朋友大大下會瘦番。其實,小朋友體內的脂肪細胞大了,增多了,將來是肥人的機會當然大。但要知道,就算到時減肥,脂肪細胞係細左,但增多了的脂肪細胞是不會減少的。that's why欣宜(唔好意思用左巨做例子),出生時是標準的身型,吃過量形成肥胖。巨的脂肪細胞大了,增多了,現在雖然減了肥,瘦了,但已是極限,不能再瘦的了,就是因為脂肪細胞係細左,但增多了的脂肪細胞是不會減少的原因啦。所以,小朋友健康是大前題,不要以肥才是健康做標準。父母的因素又有影響,小朋友出生的碼數又有影響。
唔好意思,我多事了。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題