跳至

首頁

尾頁

民房

除咗超聲波...仲要做d咩checking??

各位準媽媽...妳o地好!!....I am new to the website.....
我而家懷緊第一胎...下個星期就五個月啦.....我見大家o向唔同的topic分享為BB做唔同的checking.....如結構性超聲波, 4D, 3D.....其實想問o下究竟有多少種checking 要做同價錢大約多少??各項checking又係check d 咩o野同大約懷孕多少周就要去做??

珍珠宮

好媽媽勳章

Re: 除咗超聲波...仲要做d咩checking??

buchi媽媽 寫道:
我見大家o向唔同的topic分享為BB做唔同的checking.....如結構性超聲波, 4D, 3D.....其實想問o下究竟有多少種checking 要做同價錢大約多少??各項checking又係check d 咩o野同大約懷孕多少周就要去做??

buchi媽媽,

結構性超聲波: 約在bb18-22週時做. 不過我打去醫院book, 姑娘就話21-22週做好d, 因為太早(<= 20週)做, 怕有些地方睇得唔夠清楚, 又要遲d再照.
--> 呢項檢查我個人覺得好重要, 因為會check下bb的內臟是否正常.
3D, 4D超聲波: 呢d係平時私家產檢做的. 我的私家醫生就唔多鍾意照3D/4D超聲波, 佢解釋話3/4D超聲波的照片的數據只係由2D所轉變, 始終有數據的損失, 冇咁準確. 不過好多媽咪鍾意照3D/4D, 因為覺得睇到bb個樣, 又好似睇得清楚d(因為我地唔係專業人士, 所以可能覺得2D的圖片/影像比較難睇).
如果你真係想照3D/4D來睇bb的樣, 我記得bk的姊妹話約28週時照就差不多. 太早照bb的樣未出(不過到bb生出來, 其實個樣又會唔同左的了:mrgreen:), 太遲照就bb的size太大, 反而睇得唔清楚.

其他checking
- 約12-16週時做唐氏綜合症篩查.
- 我睇的政府診所要求約在28週做飲糖水測試, 睇下有冇妊娠糖尿病.
大致上係咁樣了.

民房

amypekkle,

thank you very much!! Regarding the 結構性超聲波 that u mentioned above, you said that it is to be done in a hospital, is it available only for those to-be-mom registered with public hospital?? I haven't registered at any public hospital and expect to labour in a private hospital, so do u know if I can also do this @ private hospital??

buchi mama

珍珠宮

好媽媽勳章

buchi媽媽,

你的大頭照是你的寵物嗎? 是不是倉鼠? 我以前都有養過倉鼠(黃金鼠同小灰霸)的.

要在政府照結構性超聲波, 都要視乎你睇的那間政府醫院/健康院的政策係人人都有得做定點. 因為我在贊育睇開就係人人都有得約期做的, 但見到有些媽咪在其他政府醫院(唔記得係咪廣華)又話唔係人人都有得做的.
至於如果去私家做, 就唔一定要去醫院的. 我睇開的私家醫生同冼世源醫生有聯繫, 所以佢就refer我俾冼醫生. 我記得好似可以揀在佢尖沙咀的診所, 又或者仁安做的.
其實好多私家醫生都有得做. 不過我個私家refer我俾冼醫生(而唔係佢自己做), 我都相信佢係睇結構性叻d.

民房

amypekkle,

我的大頭照係一隻賓尼兔.....haha.....無論樣貌同行為...其實佢都唔似我o地一路認識的兔兔...不過佢就好識得氹我o地開心....所以我同我老公都好鍾意佢.....除咗佢...屋企仲有另一隻貓貓兔....

講番照結構性超聲波....多謝晒你的資料....等我問吓我睇開的醫生有無 referral....

你d相係唔係你的bb 呀......佢o地好cute nei.....

首頁

尾頁

跳至