跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問吓你地開始教BB去厠所未呀?

1歲返健康院時,姑娘話唔駛訓練住,因為學反射動作都無用,唔等於佢識去厠所,但阿媽話已經1歲多,要學坐potty去大大先.

但我試左一個星期到,有時佢去左,我都照比佢坐,希望佢慢慢會知道,但有時見佢就來想去,一放佢坐,佢就係唔肯去,有無好辦法?或者大家進展如何?

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

Re: 想問吓你地開始教BB去厠所未呀?

姑娘又係咁同我講,而且天氣又開始凍,所以諗住等佢足咗歲半,天氣回暖先算!

大宅

Re: 想問吓你地開始教BB去厠所未呀?

我都係等過埋冬天先.

子爵府

Re: 想問

我由囝囝2個月開始日日定時定候帶佢去shu shu和大大,到佢1歲 的時候,佢就已經識得叫去大小便了。佢會叫,又會指住佢個私家potty,咁我地就知道佢要去大小便了,但有時玩得crazy,就會forget了。

洋房

The same...
我覺得呢個training唔錯喎,起碼唔駛成日換c片...

ill 寫道:
我由囝囝2個月開始日日定時定候帶佢去shu shu和大大,到佢1歲 的時候,佢就已經識得叫去大小便了。佢會叫,又會指住佢個私家potty,咁我地就知道佢要去大小便了,但有時玩得crazy,就會forget了。

大宅

我看過一些兒童心理書話不要太早訓練喎,對bb心理成長不太好喎
開心寶寶祉翹仔[/url]

別墅

過埋呢個冬天先

大宅

我諗住過埋個冬天, 歲半就差不多. d 書話唔需要太早, 兩歲時做到就 ok.

複式洋房

我個囡仲叻!屋企個Potty係佢既私人物品(玩具)珍藏處! 佢細個

大宅

一般育兒書都教歲半後才開始, 因發育成熟可以學習控制及明白vv同pp是甚麼, 及開始懂得與人溝通.

記得大囝都去到兩歲半先可以日間全介片.

複式洋房

Re: 想問?你地開始教BB去?所未呀?

依家都係諗住過埋個冬天,因為真係好凍,而且囝囝都係明明想去,一用potty就唔去,歲半才算啦

首頁

尾頁

跳至