懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有濕疹,不敢搽類固醇,怕會影響bb點好。

我有濕疹,搽類固醇,怕會影響bb (planned to have one),現在不敢搽,發得很勁點好。
[link=http://lilypie.com][img noborder]http://b1.lilypie.com/3ZtTp8.png[/img][/link]

民房

Re: 我有濕疹,不敢搽類固醇,怕會影響bb點好。

doracmon 寫道:
我有濕疹,搽類固醇,怕會影響bb (planned to have one),現在不敢搽,發得很勁點好。

最好去睇醫生,同醫生講你隨時會有左,問佢意見。事關你濕疹勁,都會有機會遺傳比bb,睇番好,可能對大人同bb都有好處。我自己都有勁濕疹底,大肚時,戒口戒得好鬼清,但都無用,個bb出世後,都好勁濕疹呀。bb細細個既時候,成日都會因為皮膚問題要睇兒科專科,依家睇得多,有左少少經驗,識得同佢好好打理,問題已經唔再煩倒我了。

太嚴重既話,好多時都要搽類固醇去控制病情,一但濕疹受到控制同轉好,你可試用Polytar藥皂及豬油膏沖涼同埋用Aqueous cream塗全身及患處(三樣都可在R字藥房買到)。我個小朋友我到依家都係咁同佢打理皮膚。希望可幫到你改善情況。

複式洋房

I have 濕疹 too and I am 29 weeks pregnant. I have used a couple of times of 類固醇 when my 濕疹 was really bad. Because with the 濕疹 really bad, I cannot sleep at all. And I have to go to work in the morning. I got very tired and I thought it is no good for baby. Doctor said it is OK to use a little for a short time. So I did. Of course, if you can restrain, better not use it.

大宅

我囡囡曾經有過濕疹,係突然間起幾天就全身都係 (包括陰肉) ,見佢晚晚痕到訓唔著,我做媽媽的都同樣訓唔安。

初頭睇西醫只能緩和病情,後尾加埋中醫只係幾天就見D疹陰哂,一個幾星期就開始退。

我地KEEP住睇西醫因為科學點當係check住有冇惡化,醫生開了類固醇的葯膏、沖涼液及洗髮液比囡囡同,還有一點口服的止痕葯,但係類固醇葯膏我就揪起冇同囡囡塗,止痕葯就睇情況如果佢好痕先至比佢食。

至於睇中醫因為有朋友介紹試過得咁就去睇,咁我同呢個中醫講希望以沖身及煲湯水o黎調理,而且當時小囡只得兩、三歲唔希望佢飲中葯,就係咁呢位中醫師睇完症後開了一些草葯用o黎煲水比囡囡沖涼及浸身用,另外就執了D煲湯料煲湯比囡囡飲,丫~ 記得係囡囡好痕的幾天就應該仲有開了一小包草葯料係煲埋約半碗,用O黎比囡囡塗身 (用O黎止痕)

西醫我睇了兩、三個星期先至去睇中醫的,但中醫的效果比較大及明顯,因為那些浸身的水頭幾天每日浸完後都有幾個小時 (最初係兩、三個鐘) 全完不覺得痕,當然後尾係又痕返啦,邊得咁快完全止哂呢

但係第四、五天開始,囡囡已經沒有半夜痕醒,而且我地明顯見到D疹係冇咁突起、開始冇咁紅,最後由睇中醫直至紅痕完全退哂約為兩個星期到,但我地仍睇佢睇多一個幾星期,照浸草葯水及繼續飲湯水當係保健用,因為怕囡囡未清哂。

如果諗住睇呢位中醫要留意佢開診時間,同埋有時佢講野幾直,未至於罵人但係有時都幾惡O架。

中醫師的資料如下:

鄧仲賢
地址:九龍深水埗荔枝角道一八六號一樓 (要係地下襟鐘仔)
電話:2393 9527
時間:上午十時至一時半、下午四時半至七時半
公眾假期下午休息
星期日上什十時至十二時

記得睇時間呀,因為佢年幾幾大吓,最好先打電話問吓佢開唔開先,我家住元朗每次都先打電話問清楚佢開唔開先,因為怕咁遠白行啊。

Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至