嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

洋房

六個月BB FEEDING PLAN是點樣

我係新手,我bb剛到6months,是否應該開始食其它食物except milk之外,我現只給她係lunch時食一餐白粥仔,其它都係食奶,四個hours一次,around 7oz, 我bb仍未能唔食夜奶,她唔食奶就睡不到,眼光光,又時還cry,請問大家可否話我知我的feeding plan,okay嗎?還需加多餐粥仔嗎?還需試食其它food啦?THANKS!

大宅

Re: 六個月BB FEEDING PLAN是點樣

you may try giving bb cereal,

you may also add some pork meat in the congee to increase the taste, try one new food at a time for about 5 days, if bb does not have any allergy, can try other food.

can add some vegetable gradually into congee, start with pumpkin, potato, sweet potato, then green leave vegetable, one type at a time

can also give fruit puree, just try slowly and one by one

大宅

2019新春慶豚圓 畀面勳章 BK Milk勳章

開始要比BB試糊仔或粥仔了,開始加些菜或瓜於粥仔度, 食得好啦, 每種菜試幾日就得啦, 菜類比較少敏感, 食得好啦, 就可以開始加肉類, 肉類要先試一星期無敏感再試下一種, 食左全部ok先可以mix食物自由配呀!六個月一餐固體食物就可以了, 令外可以比生果bb試添, 試下果汁, 肯飲且飲得好, 又可以開始試下比果茸!

Piyo(Scarlett) 寫道:
我係新手,我bb剛到6months,是否應該開始食其它食物except milk之外,我現只給她係lunch時食一餐白粥仔,其它都係食奶,四個hours一次,around 7oz, 我bb仍未能唔食夜奶,她唔食奶就睡不到,眼光光,又時還cry,請問大家可否話我知我的feeding plan,okay嗎?還需加多餐粥仔嗎?還需試食其它food啦?THANKS!

別墅

Hi Scarlett,
我非常同意blueroselam&Betty嘅做法, 因為我都是這樣做依家我囡囡1歲啦, 各方面都ok. 不妨試吓啦!!!
blueroselam 寫道:
開始要比BB試糊仔或粥仔了,開始加些菜或瓜於粥仔度, 食得好啦, 每種菜試幾日就得啦, 菜類比較少敏感, 食得好啦, 就可以開始加肉類, 肉類要先試一星期無敏感再試下一種, 食左全部ok先可以mix食物自由配呀!六個月一餐固體食物就可以了, 令外可以比生果bb試添, 試下果汁, 肯飲且飲得好, 又可以開始試下比果茸!

[quote]
[/quote]

洋房

多謝你們的

大宅

我個女唔肯食粥仔...但係肯食糊仔, 我而家買純米糊再加爪果比佢食, so far都ok

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個囡開始食糊仔, 但食得好少同埋唔係好識得吞, 咁點算好呢 ? 要唔要加 d 菜落 d 糊仔度呢 ?

別墅

Hi Piyo,
查實6個月bb已開始轉食粥仔/糊仔, 夠唔夠營養要睇用咩材料去煮. 不過初初試食粥仔我有以下提議, 請參考.
1/ 最初可落少許菜/瓜比bb試吓肯唔肯食.
2/ 慢慢加少許肉吊味(唔食肉).
3/ 習慣咗, 可用豬肉/ 牛肉/ 雞肉/ 魚/ 蔬菜/ 薯仔/ 蕃茄/ 豆等
4/ 大約9個月可試半隻蛋黃(留意會唔會有敏感)
[quote]
多謝你們的

別墅

妳bb唔係好識食糊仔係唔係因為太"潔"呀, 有無研究過先, 好似芝麻糊咁就ok. 落菜茸或生果茸(蘋果/啤梨/蕉)都ok, 淨糊仔亦得. 不妨再試.
rolandbb 寫道:
我個囡開始食糊仔, 但食得好少同埋唔係好識得吞, 咁點算好呢 ? 要唔要加 d 菜落 d 糊仔度呢 ?

洋房

多謝各位的意見,我b反不太like carrot with congee,只食白粥仔only, 我想下次加little bit 南瓜,希望她會like to eat 啦.

複式洋房

咁請問各位會唔會比 vitamin補充劑個6個月bb食.? just add into the milk..

大宅

sweetiecoco,

你個女幾大呀? 我個女5個月開始食糊仔﹐一直都OK﹐但呢兩個星期試俾粥佢食﹐慘囉! 日日都好似殺佢全家咁﹐喊到CC下﹐我 俾返糊仔﹐點知佢見到隻spoon已經唔肯開口...

佢食奶又少﹐我都:-( :-(

sweetiecoco 寫道:
我個女唔肯食粥仔...但係肯食糊仔, 我而家買純米糊再加爪果比佢食, so far都ok

複式洋房

我個仔岩岩6個月,剛開始一日食兩餐粥三餐奶,唔知會唔會太少呢?

[/url]

首頁

尾頁

跳至