婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有濕疹,不敢搽類固醇,怕會影響bb,點好。

我有濕疹,搽類固醇,怕會影響bb (planned to have one),現在不敢搽,發得很勁點好。
[link=http://lilypie.com][img noborder]http://b1.lilypie.com/3ZtTp8.png[/img][/link]

民房

Re: 我有濕疹,不敢搽類固醇,怕會影響bb,點好。

我雙手都有嚴重濕疹而且都幾年喇,睇o左好多個醫生都醫黎醫去都唔好, 當我有o左b仔時,我都好驚架, 所以我去睇醫生, 問醫生我搽類固醇有無影響, 佢話薄薄地搽少少都可以, 唔會影響bor, 點知我個仔出世後, 佢d'皮膚同我一樣咁敏感, 都唔知關唔關事, 咁我又帶o左亞仔去睇兒科專科, 佢又話因為我係咁所以遺傳o左比佢, 我都不知幾心痛, 不過好好彩, 呢個醫生幾好所以佢而家好o左好多(佢而家8個月大lu).
計我話, 都係唔好搽咁多, 醫生話無影響o者, 到生o左真係有事咁點算, 搵佢算帳都無用啦.......係咪先
另外, 我而家用緊呢兩隻hand cream, 搽o左無咁痕, 你睇o下得唔得啦, 我自己搽o左就好少少, 我已經無搽類固醇藥膏,除非發得好嚴重,因為都唔想搽咁多, 所以經人介紹搽o左呢兩隻, 雖然唔可以話令濕疹好返, 不過搽o左就無咁痕啦.
1) Dermacure cream (made in USA)
2) Urecare (made in western australia)
再想detail 傾就pm我啦

複式洋房

Hi Issac_mami,

Cau u pm the details? my husband has 濕疹 many years and it makes him itchy a lot at night..............very poor!!

Many thanks!!

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

平時搽開果隻藥膏, 我E+都唔敢再搽, 因為寫住"OISON". :-(
又好怕遺傳D皮膚病比個BB喎. :-( :-( :-(

孩子是腳,教育是鞋!
幸福就像空氣,無形無質,浩然充塞於天地之間。
你會珍惜空氣嗎?
只有你揹著氧氣筒在深海裡潛水,看著空氣一點一滴耗盡時,你才會知道空氣的可貴。

大宅

天氣乾就會itchy d 架喇, 用 aqueous cream 沖涼, 搽多d lotion / cream 囉 !

我用梗 cetaphil , 呢排一日都起碼搽10次8次. 情況都唔係太差.
居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

別墅

試下中e不過你要話佢聽你有BB,雖然佢打到但都提佢........
http://www.babyhome.com.tw/ka_yan
Facebook: [email protected]

民房

Hello, mintabo
我只係share 一o下我既情況, 睇o下用緊既藥o岩唔o岩大家用, 唔同部位既濕疹都可以話皮膚病, 就用唔同既藥膏, 好似樓主咁, 我就唔suggest 佢用含有類固醇既藥膏喇, 除非發得好嚴重啦, 至於你husband就睇o下佢發係咩位置,唔同位置我都用唔同既藥膏既, 不過藥膏名我就遲d'至比到你, 因為我而家係公司, 無支藥膏係身. (重有, 你husband有無用開咩藥膏?)
另外, 有d'野需要注意既,因為呢d'都可能引發濕疹既野/食物黎;
首先, 飲食既方面要避免(唔好話介口啦, 我自己都做唔到, 不過醫生話介口就最好)
1) 有殼海鮮類 (<---呢個一定知啦)
2) 果仁類 (eg, 花生,腰果, 果仁...etc)
3) 含有水楊酸類 (墨魚丸,魚旦,牛丸, 部份止痛藥..etc)
4) 含人造色素 (咖喱, 叉燒...etc)
5) 數類生果 (士多啤梨, 榴槤, 芒果, 荔枝, 龍眼)
6) 辣類, 酒類, 蕃茄, 菇類, 耳類
7) 甜類
重有,
8) 唔好比自己有好大壓力
9) 要有充足睡眠
10) 涼沖唔好用好熱既熱水, 用既沖涼用品要用溫和o個d'
11) 唔好成日洗手-即係唔好成日touch水(如果係手部有的話)
12) 唔好touch任何清潔劑(指做家務o個d')or 化學劑 (eg 天拿水 or 消毒火酒....etc) <--- 一定要跟, 因為對我就好靈, 一touch就即爆
係咪好似好多野都唔食得,唔做得,唔掂得呢, 我都明白講就易, 做就難, 不過配合藥膏使用, 可以好d'既就值得.
希望我呢個小小既分享, 對你hushand or 有需要既人有幫助啦:-P

minatabo 寫道:
Hi Issac_mami,

Cau u pm the details? my husband has 濕疹 many years and it makes him itchy a lot at night..............very poor!!

Many thanks!!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題