論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 一而再、再而三……今次工人反轉肚豬

哈哈哈, 都話你係我地家傭版既....子淇架啦

0甘幸福, 真開心!

亞仔仔好開心喎!
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

複式洋房

Froggy_joe

超羨慕你,勁幸福呀!!!
不如你再開一個topic,介紹你姐姐煮既野(最好有埋中英文食譜啦!!)等我地呢d無你甘好彩既僱主偷下師,push下d工人呀!!!
好似貪心左d........

珍珠宮

elmooo:
其實你地睇o岩d乜野餸,如果有食譜的話(因為有d係我工人聽街市既人教,未必有食譜),我都可以打個食譜俾你地架,就好似之前咁樣
elmooo 寫道:
Froggy_joe

超羨慕你,勁幸福呀!!!
不如你再開一個topic,介紹你姐姐煮既野(最好有埋中英文食譜啦!!)等我地呢d無你甘好彩既僱主偷下師,push下d工人呀!!!
好似貪心左d........

珍珠宮

bbrma,
我賴生完仔瘦唔返咋
bbrma 寫道:
你工人的唔好處係---纖體公司可能會搵你做人版

珍珠宮

228:

我無得”80日環遊世界”,無人親手掘鑽石俾我求婚,講野好清楚唔需要剪脷根 ……

我追求既係智慧,唔係美貌(呢d係唔靚的女人最鍾意講既一句)

呢幅相係我同仔仔玩躲貓貓,我老公抱住BB,我伏係枱底到,拿著相機等佢捉我既時候映既,佢咁開心,因為捉到媽咪
060228 寫道:
哈哈哈, 都話你係我地家傭版既....子淇架啦

0甘幸福, 真開心!

亞仔仔好開心喎!

子爵府

好媽媽勳章

支持唔住啦~~ 我個工人都算係好好,但係佢煮食冇甘咁多花款(中菜+賓菜), 真係甘敗下風啊

不認不認還須認,唔使再否認啦...子淇 (昇級版-已upgrade 發音軟件)
可唔可以喺相簿加相落個人簽名度?

男爵府

好媽媽勳章

咁有阿mom心, 太感動人勒 ...整個得戚樣比你

黎緊又好快新一年, 向度借個位黎祝福下大家:

新年進步, 開開心心, 健健康康...當然就係工人聽教聽話

Froggy_joe 寫道:
...
昨日叫工人去買餸,同佢講煮左咁多餐勁野,叫佢買d簡單d的野黎整得la,工人買完餸返黎,見佢反轉豬肚洗,我即刻嘩左一聲……佢話知我好鍾意飲胡椒豬肚湯,所以專登買

我見佢又反轉洗,又起白鑊去污穢物,心裏很感動

昨晚,工人又煮左d好好味的咖喱,佢話今次係中東style,因為mum唔鍾意食椰子味,所以用乳酪代替(又好感動,我係咁以提過下啫~~~)+多一條好好味的茄汁魚(煎魚,加東菇、洋葱、番茄+汁)

佢咁乖,今日帶佢出街去威下先
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

珍珠宮

我諗到我同子淇一個共通點……我係仁安生仔架,不過我住cheap房
polarmama 寫道:
支持唔住啦~~ 我個工人都算係好好,但係佢煮食冇甘咁多花款(中菜+賓菜), 真係甘敗下風啊

不認不認還須認,唔使再否認啦...子淇 (昇級版-已upgrade 發音軟件)

男爵府

Woww... so sweet!!! 記低幾句落張相度, 等佢大個都記得.... mama好!

[quote]
228:
呢幅相係我同仔仔玩躲貓貓,我老公抱住BB,我伏係枱底到,拿著相機等佢捉我既時候映既,佢咁開心,因為捉到媽咪 [quote]

子爵府

Re: 一而再、再而三……又出新招

請問有咩好cook book介紹呀?

[quote]
eemsfok,

O.....Sorry, 我從來無同過你一齊,何來分手呢?
我地上一代的恩怨,唔好累及下一代la,俾佢地兩個自由發展la

bun姐聖誕節放假丫,我都要自己出手整野食,唔好要求咁高la,是但放得入口就好收貨la,OK?

我bun姐得閒的時候,好似BB瞓左,佢會係咁睇食譜,有時我又會同佢研究一下,佢會預先諗好晒要買乜野材料,一個星期買一次餸,佢就可以成日試到新菜式。

當然我都會全力support佢la,例如買d正的cook book俾佢,又或者放手俾佢買食材,佢會識得慳住,買餸方面我俾好多自由佢。

所以我屋企廚房常備好多唔同的香料、醬汁……
[quote]

禁止訪問

珍珠宮

Jamie Oliver書 & Jamie Oliver VCD>>>> 我最愛,但要識得變通,因為書裏面提到的材料未必咁容易搵到,如果下下都要去citysuper買,破產

Lisa雜誌(吉之島有得買)>>>>易煮,多變化&選擇,$10本夠實惠,有中、英、印、菲對照,實用

Citysuper免費食譜>>>>都係要識變通,下下跟足係citysuper買材料,破產,有中、英對照

都市閒情>>>>睇住示範,煮開餸的人,聽唔明都估到九成

Yan can cook>>>>bun姐最愛

街市阿姐教路>>>>bun姐不恥下問,每逢檔主有時令材料,一定教bun姐幾味撚手小菜/靚湯水,好似九杞豬潤湯,又平又新鮮又好味,都係街市阿姐教佢既

如果你只愛吃,不愛研究煮野食,買Lisa便很足夠,但我本身也愛烹飪,所以會花錢買其他食譜,如Jamie Oliver~~~
[quote]
bkmummy 寫道:
請問有咩好cook book介紹呀?

[quote]

男爵府

哈! 呢張相亦好sweet!

珍珠宮

joanthony,
剛見bun姐路過,問左la。

正如我PM你都講過,唔可以順紋切,唔係一定靭。

佢話如果有時間,可以把洋葱+牛肉一齊醃,但要多一點時間,大概2 to 3hrs,overnight更佳,咁牛肉就會爽。
喂,你試下得唔得(我好少食牛),同埋我唔知分別明唔明顯,試完話我知

joanthony 寫道:
froggy_joe

can you ask your maid how to marinade the beef and make it tender without tenderizer? (not healthy)

Thanks!

珍珠宮

佢俾我地兩公婆夾住,緊係sweet la
060228 寫道:
哈! 呢張相亦好sweet!

男爵府

如我B俾我地兩公婆夾住,佢會覺得好厭煩~~

[quote]
佢俾我地兩公婆夾住,緊係sweet la [quote]

珍珠宮

今次輪到我家BB有口福
BB六個幾月大,一向唔多肯飲水,現在姐姐每日會煲粥仔和生果蓉俾BB食
早幾日,姐姐同我講,話BB唔肯飲水,指住本BB食譜,話想煲湯俾BB飲,等佢可以補充多d水份
原來佢已經諗好左一個星期煲乜湯水,包括蘋果南北杏豬"月展"湯、番茄薯仔紅衫魚湯、山斑魚淮山茨實湯,全部都係BB食譜介紹,適合4至8個月BB飲的湯水,姐姐仲話可以俾完BB飲,然後先加salt,咁我地大人都有得飲……

煲湯俾BB飲呢樣野,連我、我老公、我阿媽、我奶奶都無諗過,但姐姐竟然主動去做,真係好有heart
所以我忍唔住,又要借個位讚一讚我呢個姐姐

珊瑚宮

好媽媽勳章

一家都好有口福啊

大宅

真係羡慕又妒忌你搵到個咁有heart既工人!

別墅

Froggy_joe
你家姐姐果然有2手,總好有腦.其實你可以開多個教人煮食的topic.
看住食譜來煮食唔係人人做得到.我家姐姐的表現我都好滿意,但煮食就 我教過她幾款我喜歡的送,她就翻炒又翻炒.我家都有好多食譜,但她要照顧bb沒暇鑽研.一句講晒有得看沒得食. :-( :-(
:wave: :pint:

首頁

尾頁

跳至