論盡家傭

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

一而再、再而三……菲律賓菜食過未?

工人姐姐又有新攪作
佢黎左大半年,不斷有新餸推出,單單就呢個星期,都有幾味我之前未食過既,食到我欲罷不能,介紹其中兩味同大家分享一下
[size=large]泰式蒸矮瓜

[size=large]雞肉菜卷

兩個中文名都係我自己作,因為工人姐姐係睇Jamie Oliver的食譜整既。
第一味蒸矮瓜本人極力推介,能夠保持矮瓜的水份和texture,顏色鮮艷奪目,由於蒸既關係,極少油,很健康,味道有一點辣,有些像泰式鳳爪的汁,跟矮瓜的配合,係出奇地好。另外呢味餸十分平,合乎經濟原則。最重要係,真係好好味
第二味係雞肉菜卷,先把雞肉、香草等攪碎,再用菜包裹,然後蒸煮,配以惹味酸辣醬汁,健康得黎好味道,單就姐姐的心機,我俾滿分

I love 姐姐

大宅

Re: 一而再、再而三……

你個工人點請番來? 我好"恨"有個咁好概工人, 真係幸福啊!

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

恭喜你搵到一個咁有心機煮野食嘅工人

男爵府

好媽媽勳章

hi, froggy_joe:

一見你出post...就知你又要讚讚工人姐姐 ...睇到流晒口水, 羨慕死人...恭喜晒你

【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章

羨慕死人la...
HIMMAMA3  男爵府

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

嘩 好正呀 賣相都好好,我以前都有個肯學既工人,而家........有d後悔................睇落去色,香,味俱全.........我都比佢滿分丫~

男爵府

to your maid, not you. ha ha...

你應該開一個topic, keep住所有D相嘛!

另外, 佢應該有弱點既! hey hey...
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

大宅

wa,好想食,請問邊度可以買到你本食譜呀?等我都買本比我個工人姐姐先.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

嘩,好正呀. 一個工人有heart真係睇得出,好抵錫.

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

sweetcouple
你果然心水清~~
屋企有:
我+C6+工人姐姐+BB(食奶啫)
但我和C6帶lunch box返公司食
關鍵係,因為d餸太好味,我地都搏命咁帶餸……往往都出現兩公婆爭食的情況
最後一定清晒
sweetcouple 寫道:
八卦問下樓主: 你屋企好多人架? 咁大碟餸o既???

珍珠宮

sweetcouple
你果然心水清~~
屋企有:
關鍵係,因為d餸太好味,我地都搏命咁帶餸……往往都出現兩公婆爭食的情況
最後一定清晒

珍珠宮

sweetcouple
你果然心水清~~
屋企有:
最後一定清晒

珍珠宮

228:

我費時花時間搵返以前dpost嘛

佢既弱點……我唔多覺,勉強搵都有既,有時鍾意send下SMS攞,不過唔影響工作,我覺得無乜所謂喎

珍珠宮

228:

佢既弱點……我唔多覺,勉強搵都有既,有時鍾意send下SMS攞,不過唔影響工作,我覺得無乜所謂喎

珍珠宮

228:

珍珠宮

呢兩味係Jamie Oliver食譜到有,係pageone有得買,不過我諗係要好有經驗的cooker先學到,因為裏面d餸都幾難整,同埋材料係香港未必搵到,要識變通先得。

如果係入門既,我建議買Lisa雜誌,食譜有簡單,有複雜,仲有中、英、印對照,就算工人唔明,你都可以教下佢。同埋要用的材料,大部份香港街市都可以買到。

eileenycm 寫道:
wa,好想食,請問邊度可以買到你本食譜呀?等我都買本比我個工人姐姐先.

珍珠宮

呢兩味係Jamie Oliver食譜到有,係pageone有得買,不過我諗係要好有經驗的cooker先學到,因為裏面d餸都幾難整,同埋材料係香港未必搵到,要識變通先得。

如果係入門既,我建議買Lisa雜誌,食譜有簡單,有複雜,仲有中、英、印對照,就算工人唔明,你都可以教下佢。同埋要用的材料,大部份香港街市都可以買到。

珍珠宮

伯爵府

嘩.... 流晒口水o勒......

首頁
12345...7

尾頁

跳至