自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

天才

男爵府

有個高學歷的新同事,係入職後半年問我公司地址係咩。當時我唔係好明佢條問題,以為係iq題or玩gag之類的問題,後尾先知佢真係認真問,我真係o晒咀。其一,你唔知都唔好話俾人知啦,千萬個方法可以自己搵到答案,其二,我真係好奇,如果佢連地址都唔知,平時佢係點返工的

重有個新入職妹妺仔累到我被人炳。話說有一次我地要寄一大堆信俾我地d客,咁d信上當然有個客個名啦,我天真地以為叫佢入下信唔會有咩大問題,點知佢竟然將A先生的信入落B先生的信封,B先生的信又入落C小姐的信封。自此以後我被嚇怕,做幾簡單的事都好都會Double check。

貓山公主  又一個高分低能~~  發表於 13-8-28 21:05

侯爵府

畀面勳章

我公司都試過有個新請妹妹仔,去pantry 叮lunch box, 但我看到她的lunch box用錫紙包住,當佢成個放入微波爐時,我忍不住stop佢,佢竟然話呢隻係佢男朋友買比佢的微波爐錫紙 。 。 。嚇死人了!

珍珠宮

引用:反而我有九十后同事唔識用辦工室分機電話,

原帖由 9594 於 13-08-27 發表
反而我有九十后同事唔識用辦工室分機電話,姐係唔知著紅燈代表條線有人用緊,黃色閃閃下係 hold住條線。。 ...
我而家間公司唔用分機,一人一部獨立電話,所以唔識用分機好平常

大宅

引用:聽朋友講:今年請左位啱畢業ge妹妹仔,+佢阿h

原帖由 雋雋B 於 13-08-27 發表
聽朋友講:
今年請左位啱畢業ge妹妹仔, 佢阿head 叫佢幫手Fax 份文件去個客度, 比左個Fax no. 同教左佢如何F ...
笑左

伯爵府

回覆:新人入職 O 咀事件

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 muicc 的帖子

DEAR muicc:

同你果個個案差不多,

我公司早輪請左個20歲鬆,剛畢業.....中午,個個同事叮飯食,老板好在出去食飯時,見個微波爐著緊火....嚇死,即刻打開個微波爐門,內裡係佢盒飯,用錫紙包住....

佢話佢吾知吾放得錫紙,連蛋都吾知吾放得~~~

佢再講話,因為屋企從未有過微波爐,所以吾知呢的係吾放得架

真好彩,無爆炸

雋雋B  好彩無爆炸無傷到人咋 ^^"  發表於 13-8-29 09:41
muicc  真係巧恐怕呀〜〜〜〜〜  發表於 13-8-28 22:26
NNN

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:pm1202+發表於+13-8-27+18:01+半張廿

原帖由 雋雋B 於 13-08-27 發表
我咪已經即時問左佢, 如果去買野, 比一佰蚊,人地無錢找, 甘點算? 佢即答我: 我會 "mit" 少少比人.. :igive ...
勁呀

伯爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我地之前7月份請人,有個男仔黎左見工(爸爸陪黎)
見完唔岩當然冇請,點知佢呢幾日打黎話要拎返份履歷表wor?
跟住今日又打黎,仲搞笑問請唔請人
我同佢講請左,仲同佢講你並唔係咁適合我地,我地有更合適人選
點知佢同我講,咁出年呢?
聽完o左咀囉,我話出年唔知請唔請人
叫佢出年再打黎之後收左佢線

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:9594+發表於+13-8-27+13:00+反而我有

原帖由 9594 於 13-08-27 發表
antique 未做過野唔識唔出奇 發表於 12 分鐘前

我都唔認同呀!我係80後,當然識用fax機影印機呢d啦!
但分機電話真係唔係咁普及,至少我做咁多份工都無,無用過點識用喎!
P.S.我做緊銀行,每人枱頭都有電話!
之前做過細公司,細到無需要用分機電話!
我老公70後都無用過,佢都唔識用啦!

子爵府

減齡達人勳章

carng.ng 發表於 13-8-28 15:43
事例2:叫佢私人俾錢買過2張儲值卡番嚟or扣人工

我叫佢馬上拿去退貨, 佢初時重話佢買時講明不可以退, 想唔去! 我話你係唔係都要去多一次, 因我要的係增值咭, 唔係sim. 最後佢都退左款.

重有有一次因個客寄遲左件貨過來, 而我公司又要馬上交貨, 所以就請尼位醒目既妹妹仔座的士去送貨. 佢去到打電話比我話座大廈火燭, 好多消防員, 佢唔敢上去, 我問佢咁消防員有無封lift, 佢話無, 我再問咁你有無打電話比個客問佢office有無事, 佢又話無, 我就話你先打電話比個客, 可能有事唔係佢0個邊. 無事你咪上去law. 由於知道尼個貌美既妹妹仔特別叻, 所以之後我都打電話比個客問佢office有無事. 個客答我無事, 我問佢尼層大廈不是發生火警咩? 佢才話我知我地岩岩搬左, 不過只係搬左隔離2棟樓. 之後我打比個妹妹仔問佢有無call個客問佢咩情況, 佢答我有, 同埋個客話無事, 我再問你有無上去, 佢答我我重係怕, 想等多一陣先上, 真係比佢吹漲. 我同佢講個客搬左, 你打比佢無同佢對地址咩?

還有, 有次個大老板同客開會, 重有十幾分鐘就到lunch time, 大老板話要買sandwich, 因佢地要繼續開會, 我就麻煩尼個妹妹仔去買, 佢竟然話就來食lunch, 佢食完先買得唔得, 真係比佢激到心臟病發, order白紙黒仔寫比佢買, 但最後佢都買錯, 最後要我自己再去買多一次. 聽聞尼位妹妹仔己找到工. 唔知邊個禁好彩會請左佢.

大宅

雋科B 發表於 13-8-27 12:03
聽朋友講:
今年請左位啱畢業ge妹妹仔, 佢阿head 叫佢幫手Fax 份文件去個客度, 比左個Fax no. 同教左佢如何F ...

大宅

我係前公司收到一份cv
應徵者係岩岩f6畢業,佢拎份學校做比佢地既學生概欖當cv都算,我地print完睇曬四頁既概欖都無佢既聯絡電話,唯一有既就係學校電話

whywhite22  mouth:mouth:  發表於 13-8-29 12:19

翡翠宮

引用:Quote:carng.ng+發表於+13-8-28+15:43+事例

原帖由 busimami 於 13-08-29 發表
我叫佢馬上拿去退貨, 佢初時重話佢買時講明不可以退, 想唔去! 我話你係唔係都要去多一次, 因我要的係增值 ...
輪到嗰個顧主/上司當黑

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

bettylam 發表於 13-8-28 21:07
回覆 muicc 的帖子

DEAR muicc:

嗯嗯~~DEAR 雋雋B ,muicc

如果爆炸,首當其衝一定係我,因我係隔左走廊位背住微波爐...

我感到做人好開心,幫到人更加開心,所以繼續做好事,好多事都迎刃而解

個天吾會留難有心人

BETTY

NNN

男爵府

我到想分享下...
已經係幾年前既事...
不過唔關工作上,但到好想分享下...

請左個80後妹妹仔..返左2星期工。話說佢有一日返工....話地鐵站內天降血液...滴左去佢塊面到,佢一返到公司,第一時間請假...話去醫院....我亞姐一返黎佢就話去醫院...即刻比佢請假...但個個問我亞姐咩事,亞姐到講唔出...因為佢只听到個妹妹仔話去醫院...所以即批...詳情係第2位同事講返出黎。

原來佢係鐵站內天降血液...滴左去佢塊面到,佢驚有"愛知病"所以要入院check...個時最近既係東區醫院....但佢走左去聯合醫院....等左一日先睇完...但個重點係...佢塊面冇任何傷行ka...佢到話去驗"愛知"...你話li d妹妹諗咩呢??

禁止訪問

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+9594+於+13-08-27+發表antiqu

子爵府

熱血勳章

fingiu 發表於 13-8-29 13:31
我到想分享下...
已經係幾年前既事...
不過唔關工作上,但到好想分享下...
mouth:

首頁

尾頁

跳至