自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

轉戴:太陽日報 煲呔下場不如老董

14/12/2006
文: 林虎

選委會泛民主派大勝之後,本港政治生態將發生翻天覆地的變化,反對派氣勢如虹,乘勝追擊爭普選,原本沉悶的政治低氣壓,一下子變得風起雲湧。局勢突變令北大人頭痕不已,而始作俑者煲呔更是焦頭爛額。可以肯定,經此一役,北大人對煲呔的政治信任度大打折扣,煲呔即便連任,那口氣也難以苟延殘喘到二○一二年,其下場甚至比老董還要慘。 去年董落曾上,北大人希望公務員出身的煲呔能夠強政勵治,一掃老董的頹風。但上任一年多,煲呔講就是天下無敵,做則是有心無力。西九計劃夭折,政改方案被廢,商品稅被腰斬,選委會選舉搞砸,政治戰役十戰九敗,煲呔幾乎一事無成,民望便如過山車,垂直降落,打回原形。北大人所託非人,港人治港變成港人禍港的大笑話。 其實,推銷員出身的煲呔施政太自私,做事不出公心,事事循私意,一碰壁就做縮頭龜,缺乏政治家的智慧與執

禁止訪問

好媽媽勳章

Re: 轉戴:太陽日報 煲呔下場不如老董

大宅

自作孽,不可活

洋房

比的大陸人拿晒福利, 佢地有咩資格 , 我地香港人就不斷納稅, 納重稅去養班大陸人, 都唔知咩世界, 香港就玩完啦 ! 邊個上場都無用, 不如找巴士呀叔做啦, 起碼佢都夠

別墅

又諗起澳門既鏵哥,人比人...

子爵府

唉,因....果....

別墅

邊個上塲都一樣,個個都係木偶,政圈人個個揾著數,不分左中右.
老董當初無能如此,方何,月亮,星辰報日日唱好,錯誤,責任全屬他人,全因董伯全面照顧愛國人仕,所有政策局委任人選全屬左方,而今董下煲上,全部重新洗牌,委任中間人選較多,豬肉被分,此氣難下.
老董在任時所做之事比煲呔更劣的多的事,但可曾看見愛國報章如此重話,報紙如今是對人不對事,如果上方有令全力支持,今日之言,明日再有得看就真奇怪.
還有,泛民大勝在那,縱然入選只能迫得煲呔出辯論會,交競選政綱,難道大家天真得認為梁律師能當選特首.

報紙此說:[北大人與其到了難以收拾時再換特首,何不現在就阻其連任]
應理解為鷸蚌相爭,漁人得利!漁人是誰呢????大家估下.
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

大宅

曾生越嚟越唔掂.

伯爵府

BillieBug 寫道:
又諗起澳門既鏵哥,人比人...
您估佢好好咩,貪污貪到hi咁

大宅

講得好~~唔使指意有得連任~~
曾特手D陳耳陳術勁到咩咁~~~民怨連連咩都聽唔到~

複式洋房

完全同意yvonne的睇法-根本兩報後台大佬不嬲都唔妥曾生,前一排表哥觀音山起屋單野又係佢地爆出黎...老實講點會有人衰得過老懵董 .至於邊個會得益就有排估 ?-(

yvonne 寫道:
邊個上塲都一樣,個個都係木偶,政圈人個個揾著數,不分左中右.
老董當初無能如此,方何,月亮,星辰報日日唱好,錯誤,責任全屬他人,全因董伯全面照顧愛國人仕,所有政策局委任人選全屬左方,而今董下煲上,全部重新洗牌,委任中間人選較多,豬肉被分,此氣難下.
老董在任時所做之事比煲呔更劣的多的事,但可曾看見愛國報章如此重話,報紙如今是對人不對事,如果上方有令全力支持,今日之言,明日再有得看就真奇怪.
還有,泛民大勝在那,縱然入選只能迫得煲呔出辯論會,交競選政綱,難道大家天真得認為梁律師能當選特首.

報紙此說:[北大人與其到了難以收拾時再換特首,何不現在就阻其連任]

男爵府

好同意!

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

yvonne 寫道:

大宅

煲呔請當機立斷,強政勵治,緊急立法,阻止內地婦來港產子,挽回民心,保証評分創歷史記錄新高。連任大勝。

別墅

放心,報章現在放定張紅地氈等正印上場,不出二個月你一定知係邊個,只要你每天都睇呢幾份報紙.

Choichoichi1 寫道:
完全同意yvonne的睇法-根本兩報後台大佬不嬲都唔妥曾生,前一排表哥觀音山起屋單野又係佢地爆出黎...老實講點會有人衰得過老懵董 .至於邊個會得益就有排估 ?-(
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

大宅

好媽媽勳章

煲呔曾!迷右係擦鞋仔一名
快樂可人兒
:-DResults:

別墅

講得啱,因為一上到呢個位就會變成甘樣.

ir9974 寫道:
煲呔曾!迷右係擦鞋仔一名

首頁

尾頁

跳至