嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

HELP ME..我個仔咳左好耐都唔好點算..?

我個仔咳左成2星期睇左3個醫生都唔得.(最近系睇趙長成)都唔得.點算好? :-(

複式洋房

Re: HELP ME..我個仔咳左好耐都唔好點算..?

我個女又係咳佐月幾月啦,睇佐4次醫生都未好,
特別係夜晚仲咳得厲害,真係成晚都訓得唔好,
我都試過俾佢食:喉棗未,喉棗散,川貝,
都唔得,可能要帶佢再睇醫生.
       ※ 梓泳2004年10月25日出世啦 ※

複式洋房

可能是哮喘
我仔仔個兒科夏醫生好好呀!系美孚新村.
她是兒童胸肺科專科, 以前是瑪加烈顧問醫生.
用藥小心,斷症好準.唔會隨便用抗生素.
現在我全家都睇佢.
兒科$280;大人$200(3日藥,特別藥另計,不過佢仲買得平過藥房) :wink:

男爵府

醫生話晩上3點氣管是最弱的時間, 最容易咳.

男爵府

如果睇o左趙長成都唔得(佢都係出名兒科),可能個醫生唔夾小朋友。我仔仔睇開個兒科醫生,佢醫咳好掂,pm俾你試0下。如果咳得耐有機會變哮喘,到時手尾長啦

大宅

我個女又係咳左好耐, 之前都係朝早一起身就咳, 但係呢排夜晚咳得好勁.. 睇左幾次醫生都唔得

祖明:
麻煩你pm醫生個資料俾我吖.. Thanks

男爵府

pcdob,
pls check pm

大宅

pls PM me
flor

大宅

Me too. Please pm me as well.
愛 是 恆 久 忍 耐 、 又 有 恩 慈 . 愛 是 不 嫉 妒 . 愛 是 不 自 誇 . 不 張 狂 .  不 作 害 羞 的 事 . 不 求 自 己 的 益 處 . 不 輕 易 發 怒 . 不 計 算 人 的 惡 .  不 喜 歡 不 義 . 只 喜 歡 真 理 .  凡 事 包 容 . 凡 事 相 信 . 凡 事 盼 望 . 凡 事 忍 耐 。   愛 是 永 不 止 息 ...

民房

我個女每晚九點左右就開始咳,咳到嘔,重嘔得好厲害,已經成個星期了,已看醫生又話無事,只開了止咳嗽水同化痰水。點算?

大宅

可以試下飲果皮水或用果皮水開奶,我仔仔飲左一星期到,就好返晒啦!

複式洋房

我bb(9個月大), 之前有少許咳及痰, 試睇趙長城, 佢好細心及斷症okay.但藥就不夾我bb, 食咗咳無好到,仲feel 到氣管有些哮 (之前無). 好担心, 比咗d 藥個護士friend 睇, 佢話有抗生素同哮喘藥,都好重手.
於是, 我就停咗, 轉睇中醫, 好快好番. 佢話我bb敏感咳 (同趙醫生講嘅一樣),不過, 中虊始終温和些,bb is also willing to drink. he is very okay now nei

民房

gobby媽媽

My son is also cough from time to time for long time, Doctor said that he is diagnosed as Asthma, I'm so worry about his condition. Pls PM your doctor 's address for me. Thanks!!

大宅

中醫話夜晚咳喺寒咳, 唔可以食川貝, 食咗咳得仲犀利, 好似samanthayip124 話飲果皮水喺得架, 可以試吓。

子爵府

趙醫生比既系哮喘藥因為我轉睇第2個醫生比左藥佢睇所以知道,但新里個楊醫生就比左抗生素同埋一集普通藥我.其實食抗生素有咩唔好?
Tiramisu 寫道:
我bb(9個月大), 之前有少許咳及痰, 試睇趙長城, 佢好細心及斷症okay.但藥就不夾我bb, 食咗咳無好到,仲feel 到氣管有些哮 (之前無). 好担心, 比咗d 藥個護士friend 睇, 佢話有抗生素同哮喘藥,都好重手.
於是, 我就停咗, 轉睇中醫, 好快好番. 佢話我bb敏感咳 (同趙醫生講嘅一樣),不過, 中虊始終温和些,bb is also willing to drink. he is very okay now nei

民房

NemoFish,
請問果皮水點整?

男爵府

Carman2004&florflor,

pls check pm

大宅

my son cough for 3 months, eat a lot of medicine also no effect, then change to see the chinese doctor, he get better and just a little bit cough now.

複式洋房

longBB
請問你可否介紹個中醫給我
我囡囡睇左西 醫都係咳唔停好煩呀
請你幫忙pm d 資料比我
thanks

大宅

candywyp,
please check pm.
candywyp 寫道:
longBB
請問你可否介紹個中醫給我
我囡囡睇左西 醫都係咳唔停好煩呀
請你幫忙pm d 資料比我
thanks

首頁

尾頁

跳至