嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: HELP ME..我個仔咳左好耐都唔好點算..?

祖明 & longBB,

可否PM醫生資料給我呢!我個仔咳左成個月都未完全好哂,朝早仲有D咳!

Much thanks!
你們應該一無掛慮;要在禱告中把你們所需要的告訴上帝, 用感謝的心祈求。上帝所賜那超越人所能理解的平安, 會藉著基督耶穌,保守你們的心懷意念。(腓立比書4:6-7)

複式洋房

我個兒科護士朋友話抗生素好强, 所有好瓌菌都殺晒,好方便及快好番,因為唔洗試不同的藥, 不過會好傷身. 所以真係好矛盾. but beware lah. some western doctors said that many countries including HK like 濫用抗生素.長遠對人不好的.

子爵府

THANKS Tiramisu 我只系比左囝囝食抗生素一次only.之後唔敢比怕傷身.你可唔可以介紹你既中醫比我.我想帶囝囝去睇下.謝謝你

別墅

昨天bb爸爸帶了bb去看bk上其他人介紹的醫生, 佢話bb開始有小小哮喘

終於有醫生唔會再同我講bb冇事啦, 傻的都知咳

該用戶已被刪除

洋房

我囡囡都咳左好耐, 啱啱先好番, 睇左好多個醫生, 依家仲算搵到個夾, 醫生話囡囡係氣管敏感, 嚴重會變哮喘, 仲俾左張小冊子我.

醫生話首先避免接觸過敏原, 例如毛公仔, 香煙, 花粉, 仲要留意會唔會係食物敏感, 當晚我收起所有公仔, 囡囡已經無點咳, 過左兩日, 用埋空氣清新機, 夜晚都無咳,

我問醫生有無方法預防變哮喘, 醫生介紹左一隻叫"善古寧"既藥, 好似粒糖咁, 每晚一粒, 食30日, 不含類固醇, 療效有抗敏感, 放鬆氣管, 不妨問下你地既醫生

醫師話最遠計最好就係做運動, 游水或跑步, 每日半小時, 肺功能好就可減低氣管問題

我都有買野生蟲草膠囊俾囡囡食, 話對氣管敏感有一定療效, 不過一定要野生, 等囡囡食完西藥先開始食, 始終食得西藥太多會虛, 到時仲話俾大家聽有無效

希望大家既B都好番, 唔好再咳, 唔好有哮喘, 見到佢地咁辛苦, 真係寧願病嗰個係自己

子爵府

請問"善古寧"英文名稱系咩?同埋有無系液體裝?因為最近醫生比左樽野我個仔食(佢開頭問我食硬藥得唔得因我個仔太細我唔想所以佢比左液體我)我唔知系咩野來.醫生就話食晒藥先食佢話系調理身體所以我想知系唔系"善古寧".個樽身系寫英名既.thanks

大宅

N&M
請問山药係咩黎架,係咪係藥材鋪買架?龍利葉用乾定新鮮果D呀?點煲架?冬蟲夏草(粉狀)點整架?

Much thanks!

你們應該一無掛慮;要在禱告中把你們所需要的告訴上帝, 用感謝的心祈求。上帝所賜那超越人所能理解的平安, 會藉著基督耶穌,保守你們的心懷意念。(腓立比書4:6-7)

複式洋房

Dear mW7183,

I have PM you the Chinese doctor contact already.

男爵府

mw7183 寫道:
請問"善古寧"英文名稱系咩?同埋有無系液體裝?因為最近醫生比左樽野我個仔食(佢開頭問我食硬藥得唔得因我個仔太細我唔想所以佢比左液體我)我唔知系咩野來.醫生就話食晒藥先食佢話系調理身體所以我想知系唔系"善古寧".個樽身系寫英名既.thanks

善古寧有兩款, 一隻係藥粉(for小bb), 另一隻係糖(for小朋友), 英文名係singulair.

我細仔而家食緊藥粉.

子爵府

THANK YOU ALL. :lol:

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

[quote]
annayee 寫道:
N&M
請問山药係咩黎架,係咪係藥材鋪買架?龍利葉用乾定新鮮果D呀?點煲架?冬蟲夏草(粉狀)點整架?

山葯即淮山呀,上星期日工展會有不含硫磺的淮山,我都買咗.平時多d煲淮山,次實,百合湯來煲粥比阿仔食,健脾胃嘅.龍莉葉乾同新鮮都得,煲密棗,南北杏,豬展.有冬蟲夏草膠囊賣架,拆開膠囊咪淨粉囉,可以放落粥或者湯度食就ok.

大宅

如果夜晚咳,有位西醫叫開奶時滴D薑汁,喉嚨會舒服D,我個女都OK

別墅

bb看了新西醫後轉

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Tiramisu,

請問你bb睇中醫飲中藥 佢肯唔肯飲呢?佢睇開中醫, 對佢打一歲針有冇影響呢?
tks!
Tiramisu 寫道:
我bb(9個月大), 之前有少許咳及痰, 試睇趙長城, 佢好細心及斷症okay.但藥就不夾我bb, 食咗咳無好到,仲feel 到氣管有些哮 (之前無). 好担心, 比咗d 藥個護士friend 睇, 佢話有抗生素同哮喘藥,都好重手.
於是, 我就停咗, 轉睇中醫, 好快好番. 佢話我bb敏感咳 (同趙醫生講嘅一樣),不過, 中虊始終温和些,bb is also willing to drink. he is very okay now nei

首頁

尾頁

跳至