嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

請大家幫幫手搵"沙門士菌"的資料,我個囝中咗

:-( 我想問吓有無人曾經試過?

囝囝入醫院已第四日,現transfer to isolate unit :-( :-(

子爵府

Re: 請大家幫幫手搵"沙門士菌"的資料,我個囝中

我個女響佢一歲既時候都中左呢隻菌, 又嘔又瀉, 住左成個星期醫院, 要成個月先好返, 我記得醫生個陣同我講沙門士菌都有好幾隻, 有一種好勁係可以響身體留成一年,如果我無記錯, 隻菌係響雞既糞便到有, 有時d雞蛋殼上面都會有.

別墅

Re: 請大家幫幫手搵"沙門士菌"的資料,我個囝中咗

我個女剛滿月就中左呢隻菌..仲要响醫院留醫+隔離住咗一個星期.想起來佢個段時間好慘同好辛苦呀 :-( :-( 依家佢d手手腳腳仲見到佢d針孔印)
我發現佢有時是因為佢d大便中血,同疴得好密.(所以我位刻帶佢睇醫生,個醫生見到佢d便便有血唔係是肛門損,佢攞咗d便便去化驗)
個醫生當時仲同我講咁細個無可能會食到呢隻菌,一定是你地d大人去完厠所或煮完飯無洗手,去開奶俾bb食咗落肚.(個時佢仲要叫我問吓醫院d護士教我要點樣開奶同洗奶樽)

因為佢仲個隻沙門氐菌是在大便同雞蛋是多,同埋咁細個都唔係攞住玩具放入口到.一定是大人開奶時唔覺意由奶嗰度俾佢食咗.

佢差不多要成2-3個月先算好番(係無肚個隻),但係佢疴的便便都係有少少血絲,(個醫生同我講中咗呢隻菌要幾長時先會完全清晒,我個女差不多大手年先至好番)

希望你個女快d好番啦..同埋按照醫生做法便會好快好番架.

ESI 寫道:
:-( 我想問吓有無人曾經試過?

囝囝入醫院已第四日,現transfer to isolate unit :-( :-(

大宅

畀面勳章

Re: 請大家幫幫手搵"沙門士菌"的資料,我個囝中咗

ESI & SharonFu:

May GOD bless you and keep your child happy and healthy always!!

Happy Christmas!

首頁

尾頁

跳至