論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個工人快完約,新工人就快o黎,好唔好俾佢地有共處時間呢?

我o既新舊工人交接期有五日,我想我個舊工人(菲傭)教o下個新工人(印傭)湊女同點用機器,如洗衣機,吸塵機等,但又驚個舊工人講是講非,如話我好好人,有假期,好好恰(呢個新o既我一定會嚴厲好多!).
請你地俾d寶貴意見我啦,謝謝你們!

別墅

Re: 我個工人快完約,新工人就快o黎,好唔好俾佢地有共處時間呢?

why don’t’ you renew the contract with your bun, My friend is looking for the bun urgently. Is your bun OK?

珍珠宮

Re: 我個工人快完約,新工人就快o黎,好唔好俾佢地有共處時間呢?

最好就唔好啦, agent都有教唔比佢地見面架。

費是舊工人無得番底, 特登同新工人講妳壞話, 攪到新工人唔想做, 或者先入為主唔like你架
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

其實係我個bun知道我會生多一個就唔想renew,所以都係愉快o既情況之下完約.唔知咁樣會唔會好d呢?而且我想俾我個女有過渡期,都唔知點安排好...

複式洋房

MrsBunBun,
我同你情況一樣,我個bun又係知快要湊多個newborn,所以借d2話唔續約,但佢都好好咁話幫我教個new maid,當時我都好感動,但有一日個女話比我知:姐姐話new maid係monster..... :evil: 所以我決定唔會比機會佢地見面.我情願我自己教.

大宅

unless u hv v v good relationship with the exmaid otherwise is not a good idea to let them see each other!

侯爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 開心吸收勳章

因為我自已唔識煮飯, 連清潔用品都攪唔清楚, 所以我要舊工人帶新工人大約2星期, 敎新工人我地d飲食習慣, 小朋友d習慣性等. 當然, 我同舊工人關系都幾好, 唔怕佢講是講非. 而且佢地兩個而家不知幾friend. 舊工人仲成日同我個女傾電話, 星期日, 舊工人會帶我個女去街, 臨走仲會攬住 :-( , 真系難分難捨.

首頁

尾頁

跳至