跳至
[北區] 錯誤教學

首頁

尾頁

民房

錯誤教學

各位家長你們好,你們滿意曾梅的教學方法嗎?我的女兒讀P.2,她的課程很趕,她說美勞堂己變為中文堂,還要一次過做2張工作紙(即4頁),做完後我問番佢甚麼叫記敘文,何謂段落等等,她都唔明,她說上堂老師要她們小組討論,之後睇答案.....這樣的教學方式是老師決定?還是學校的所謂教學新理念?我絶不認同,不知各家長有何高見?

大宅

Re: 錯誤教學

你囡讀邊班??

我見到你留言即刻問我仔, 佢話記敘文係記d事情, 元素係時間, 人物, 地點, 事情, 經過, 結果. 段落係開始, 經過, 結果.

啱唔啱?

至於你話教學方法, 你上一年覺得ok嗎 ? 無可否認, 呢個上學期好趕, 呢兩個星期就更加緊湊, 一個測驗接一個測驗. 學校主張 2/3 時間學生發言, 1/3 老師教學, 我覺得呢個教法幾好, 不過我認為老師要彈性處理, 某d對小朋友來說比較難嘅課題, 老師係應該花多d時間講解, 你同老師傾吓啦, 老師都想知家長意見.

民房

其實學校成日都有錯誤啦!就以靳茂生一年級的數學補充為例
例如橙 不是 球體
圓形已吹氣的氣球(balloon) 也 不是 球體
紙包飲品 不是 柱體
因為 橙有凹凸 ; 因為 圓形氣球有吹氣的咀(扎橡根的位置)
因為 紙包飲品上插有飲管

講真我就真係唔識教, 但罐裝飲品(已開蓋而蓋形在罐上)又是柱體。奇怪奇怪!

另外靳茂生一年級的常識卷,問:你和你的同學有什麼不同。
有學生答: 書包不同 (扣分)
筆盒不同 (扣分)
性別不同 (也扣分)
結果許多家長投訴, 才給回分數。其實不是分數問題, 而是教錯小朋友的問題, 你知啦! 老師講的就是聖旨, 父母怎樣講也沒有用!

大宅

temmichan,

新校長所推行的教學法我很欣賞,我開頭只担心未必個個老師掌握到,但我個囡好喜歡,亦聽到好多小朋友喜歡返學.
上星期我去"家課拆解工作坊",校長都話學生小三與小六的校外評估都比以前進步,家長可以放心.

大宅

人哋學校有的又要有,自己學校又有自己學校特色,所以攪到d學校課程很緊迫,但呢d學校又受家長歡迎,其實老師已經做到死死吓,唯有溝通吓,改善吓!
但溝通都要客氣d,否則又會背後label你個仔,話家長煩麻!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
K2學英文 ... 2 3 4 5 6 .. 8