母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

吃全人奶bb在面上生了奶癣,點算好?

:-( :-( :-(

如題,是不是我吃錯了些甚麼?? :cry: :cry:

公爵府

畀面勳章

Re: 吃全人奶bb在面上生了奶癣,點算好?

我囡都有, 無人話係我食野有問題喎, 我個囡返托嬰所既, 佢地話幫bb搽d水溶性既cream, 好快好, 另外, 有d偏方, 就係搽隔夜茶, 我幫我囡抹左幾次, 真係好返晒, 不過呢幾日又出返

不過, 之前聽talk都話, 如果bb敏感, 奶媽唔好食奶同蛋
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

大宅

如果唔係好犀利,用清水輕輕抹下,睇下有無好D。。。

男爵府

我b頭兩個月, 都成面奶癬, 朋友教我用雙妹麥既面霜幫bb搽面, 就會少d奶癬.
你可以試下到銅鑼灣地帶2樓買一樽, 好似30蚊到, 每次bb飲完奶, 你先用wet cotton沬完, 再搽少少面霜, 就會少d奶癬.
而且天氣開始乾, 當面霜搽都ok.

公爵府

畀面勳章

托嬰所幫我囡搽呢隻cream, aquesous
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

大宅

我都有朋友介紹我用雙妹嘜呀, 我個b用左都真係好左. 唔使去銅鑼灣買, 普通藥房有售.

monreve888 寫道:
我b頭兩個月, 都成面奶癬, 朋友教我用雙妹麥既面霜幫bb搽面, 就會少d奶癬.
你可以試下到銅鑼灣地帶2樓買一樽, 好似30蚊到, 每次bb飲完奶, 你先用wet cotton沬完, 再搽少少面霜, 就會少d奶癬.
而且天氣開始乾, 當面霜搽都ok.
兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。詩 127:3教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴 22:6

大宅

我bb出世兩星期左右, 塊臉生咗好多粒粒, 我用龍眼葉水同佢抹面, 大約抹咗一星期d粒粒無晒, 而家七週塊面滑溜溜

大宅

buibui,

多謝回應!!

由他出院後,我已經每天用濕棉花球幫隻豬仔洗面,但情況持續.

大宅

ballballmami, monrev888,

多謝回應,我會試下!!

大宅

chernyng,

請問龍眼葉在那裡可以買到??

大宅

你試下去生果店或者菜檔問下, 不過而家呢個天時怕好難有龍眼賣.... 龍眼葉即係龍眼果d葉, 如果你買到的話, 就將佢煲15-20mins, 然後儲起佢, 每次攞少少出黎替bb抹面就好快見效架啦~

別墅

我媽教我用bb剛剛新鮮的尿片輕輕在奶癣上按, 十分有效

伯爵府

bb剛剛新鮮的尿片??
請問是否用有poo poo和we we的尿片,係用面(有公仔)還是用底個面?

annmama 寫道:

大宅

be 寫道:
bb剛剛新鮮的尿片??
請問是否用有poo poo和we we的尿片,係用面(有公仔)還是用底個面?

[quote]
annmama 寫道:
[/quote]

孕媽媽介紹過古法用bb自己既尿尿可以根治奶癬, 書上面寫有媽咪試過用bb片片印下bb塊面, 結果3日退晒, 不過書上面又寫醫生話bb既尿液有細菌, 愈耐未更換既片片就愈多細菌, 塗上面會令情況惡化

大宅

多謝咁多位媽媽的討論,

我姑仔教話用差不多煮好飯嘅水,都可令奶癣退卻,昨天試過,又真係有點改善

別墅

我都係用雙妹嘜, 勁濕疹都康復了, 塊面很靚[quote]
Ballballmami 寫道:
我都有朋友介紹我用雙妹嘜呀, 我個b用左都真係好左. 唔使去銅鑼灣買, 普通藥房有售.

伯爵府

雙妹嘜咁勁,究竟bb是否合用呢?我都買左盒,但見盒上沒有成份列出,所以用左一日就唔敢再用了,而家改番用aqueous cream,用左4日已改善了,粒粒仍在,但已沒有那麼紅了,只是用凍水抹面後又會紅番一陣

GCPG 寫道:
我都係用雙妹嘜, 勁濕疹都康復了, 塊面很靚[quote]
Ballballmami 寫道:

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊