跳至

首頁

尾頁

大宅

李少光:可拒絕孕婦入境

希望唔好得個講字,要實行..........

李少光:可拒絕孕婦入境
保安局局長李少光表示,入境處會在口岸把關,拒絕目的為來港產子的內地孕婦入境,但就不會考慮釋法。

政府今日召開跨部門工作會議,商討內地孕婦來港產子問題的對策,會後李少光表示,內地孕婦非以來港旅遊為目的,入境處長是有權拒絕這些人入境,希望可以阻嚇他們濫用香港服務,也會與內地商討如何減少內地孕婦來港分娩。

李少光表示,現階段政府不考慮釋法,因為釋法是很重要及敏感的事,只會循其他方法,確保本港孕婦可以有足夠的服務。

別墅

Re: 李少光:可拒絕孕婦入境

great!!!

唔釋法,但係有做野都好過無咁啦...
咁大個肚都唔係黎觀光啦。

大宅

冇鬼用咩, 佢到邊境時穿晒水唔通趕佢返轉頭 :tongue:
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

複式洋房

佢地梗係唔怕冒險黎生仔, 又未必俾香港海關拒入境; 好彩俾佢地黎度生仔, 既可攞香港出世紙, 又可取公援, 都唔知幾好.......
政府唔立法, 根本無阻赫作用......建議父母唔係香港居民, 不可取得香港出世紙...等佢地黎到無用~~~

別墅

其實一早就應該限制入境啦。
其他國家好似加拿大、美國都係咁啦,6個月既大肚婆係原機飛返出境地,唔駛旨意入境。 又唔見d人話呢d國家無人權…。

仲話一國兩制,muk都要呀公釋法,徙氣。
係要俾人噴到一面屁,先至c c 氣話考慮限制入境。
都唔知點做嘢。 交稅養呢班官都係浪費。

至於,唔見肚個班,仲無聊。
如果佢地係拎旅遊visa嚟hk,係有限期。 唔見肚都有限時候架,到見到肚時,都過期居留啦,咪即捕即解囉。

愈聽愈激氣!

首頁

尾頁

跳至