論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想幫菲傭續約,自己攪,有咩手續?我已填入境處表格,但不知在那裡下載綠色合約?謝謝指教

子爵府

回覆:想幫菲傭續約,自己攪

綠色合約無得下載,一定要去羅。
仲要一式四份,對號碼。
即係,不能用,12345兩頁,搭45678兩頁,湊成一套。

複式洋房

回覆:1010mum 的帖子

請問是否去入境處取?因工人姐姐問agent 取了(embry)是否唔用得?謝謝!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我都係剛自行續約,姐姐自己去領事館同入境處搞文件

子爵府

回覆 Oolongkwok 的帖子

哪裡取沒關係,總之是一套4頁對號碼就得。
有的 agent 會羅定一大叠響處。

子爵府

1) ID407 (合約) 一式4份,填好後4個人簽名 (僱主、工人、及各自一位見證人)。
2) 送去菲領館 endorse,約一星期取回。

3) 取回後,網上申請 working visa。

http://www.gov.hk/tc/residents/i ... tensionstay/fdh.htm

4) 收到入境處通知信,帶齊曾上載的正本文件去領 visa。

別墅

回覆 1010mum 的帖子

請問攞左工人VISA之後應該點做? 是否要工人親身去攞VISA定僱主可以去攞? 謝謝.....攞左VISA後是否已完成整個CONTRACT RENEW既程序, 謝謝幫忙.......

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

回覆 Oolongkwok 的帖子

綠色合約? you mean the contract? you can get from immigation department.
Or, you can ask your maid to get it. They can get from their connections.

複式洋房

如果續約, 係咪吾需要入息證明了?

porkchop  續約唔需要入息證明  發表於 13-9-30 12:50

大宅

約滿前幾耐可開始攪續約?

porkchop  四至六星期就可以  發表於 13-9-30 12:51

子爵府

1) 成個過程,可以工人去搞,僱主不必現身。但是,菲領館需僱主 ID Copy - 視乎您是否放心交給工人嘍。

2) Visa 領到後,整個程序就完成。

3) 入境處受理約滿前 8 星期內的申請。加上,菲領館 endorse 需一星期。換言之,最早可以約滿前 9 星期著手做野。

4) 同一僱主續約,無需再交入息證明。若地址有變,要交新的住址證明。

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我啱啱昨天完成左續約,去埋領事館都只係一星期就搞掂,全部我工人去整,我只負責俾錢

男爵府

1010mum 發表於 13-8-29 09:18
1) 成個過程,可以工人去搞,僱主不必現身。但是,菲領館需僱主 ID Copy - 視乎您是否放心交給工人嘍。

2) ...
3)菲領事館也只接受visa到期前約2個月前申請,我工人月10月21日到visa,之前8月初去領事館,說太早,給了一個期要19之后先可以,約9(包括假日)天取回合約,再約入境處延期,全程自已去,免太多資料落工人手中

複式洋房

想請問我見張contract上政府levy $9600, 是交form的時候要比全數嗎?

porkchop  這項目以取消,不需理會  發表於 13-9-30 12:52

複式洋房

但我印象以前好似冇比過呢條數

男爵府

想問吓自己搞要幾多錢? 使唔使去幾次? 因我唔想自己d 資料過工人手, 咁如果俾agency搞, 又要幾多錢?

男爵府

levy 政府已經講咗唔需要再俾.
如果續約唔駛俾入息証明, 但要俾僱主身分證副本, 如果你唔想俾ID資料工人過手, 就要自己去做.

別墅

引用:1)+成個過程,可以工人去搞,僱主不必現身

原帖由 1010mum 於 13-08-29 發表

2) ...
請問若轉僱主,手續同文件有甚麼不同同注意?

複式洋房

引用:levy+政府已經講咗唔需要再俾.++如果續約唔

原帖由 littlerabbitmom 於 13-09-30 發表
levy 政府已經講咗唔需要再俾.
如果續約唔駛俾入息証明, 但要俾僱主身分證副本, 如果你唔想俾ID資料工人 ...
Thanks!

大宅

回覆 honey_mum 的帖子

工人要自己去,要帶埋護照正本。入境處會將個簽証直接貼在護照。整個手續完成。

首頁

尾頁

跳至