懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

李少光:可拒絕孕婦入境

希望唔好得個講字,要實行..........

李少光:可拒絕孕婦入境
保安局局長李少光表示,入境處會在口岸把關,拒絕目的為來港產子的內地孕婦入境,但就不會考慮釋法。

政府今日召開跨部門工作會議,商討內地孕婦來港產子問題的對策,會後李少光表示,內地孕婦非以來港旅遊為目的,入境處長是有權拒絕這些人入境,希望可以阻嚇他們濫用香港服務,也會與內地商討如何減少內地孕婦來港分娩。

李少光表示,現階段政府不考慮釋法,因為釋法是很重要及敏感的事,只會循其他方法,確保本港孕婦可以有足夠的服務。

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 李少光:可拒絕孕婦入境

睇下點???
政府高官好多時得個講字, 以安撫民心.
周一嶽早二日北京之前, 同北京衛生部就有關內地孕婦來港產子, 吃白果而回, 現在只有自己香港人解決,只是暫時援和措施, 一日人大不釋法, 香港的公眾利益,社會仍然問題存在.
只有曾特首同中央領導人(胡,溫)二人,商討, 問題才可解決.
如果有為以上問題參加全港市民為香港公眾利益而尋求人大釋法大遊行, 比上次50萬人還多的100萬人, 睇下政府點做,本人一定一家大小,朋友,同事, 個個參加.
不再是孕婦遊行.是全香港市民的事.

子爵府

咪係囉,成日都得個講字。

子爵府

好媽媽勳章

李少光可以拒絕, 同埋真係拒絕, 完全是兩碼子的事
佢要講得出做得到先至好....
而家搞到我地班本地孕婦人心惶惶, 精神緊張
怕無床位, 怕訓走廊
就算打算住私家, 又要suffer from 加價
最好李少光就可以全部拒絕內地孕婦, 香港一齊回復正常

男爵府

真係拒絕先至好~希望佢係諗清楚,有實際既方案
例如幾多週或以上就唔俾佢入來, 做得好睇d, 唔好一陣又話驚俾人話係歧視就放佢地入來呀~
就算你拒絕, 好似上次咁佢過上面個關佢一行入來生都擋係香港居民喇!!

大宅

真系做得到咩???

大宅

我地又無d民間監察組織係各邊境睇住佢地, 點知佢有無拒絕大肚婆入境??
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

大宅

點解入境處助理員工工會主席又話佢地做唔來? 點解叫佢地做少少應該做o既嘢就推三推四, 唔會話盡力去做?
既然阿頭話可以拒絶, 你做咗先知得唔得喎...

複式洋房

The Gov't said that they need some data before they have actual action... What they said today is just a suggestion of what they would/ may do.....

GO TO HELL !!!!

複式洋房

今次講得出要做得到!
根據入境處的朋友消息透露, 直至上周入境處完全沒有指令要阻止內地孕婦來港產子, 原因是她們受人權法保護, 入境處職員不能證明她們來港是產子, 大肚婆也有權旅遊!
但入境處會阻止內地妓女入境, 妓女難道沒有權旅遊, 支持妓女告香港政府違反人權法!

別墅

哈~~~ 我又想知入境處點可以分得出邊 d 係妓女而唔比佢地入境喎??唔通妓女有字寫係額頭??

如果妓女佢地都分得出,冇理由大肚婆分唔出呱??

男爵府

李Sir係度講廢話,拒有權拒絕任何人入境,但拒唔會拒絕大陸孕婦入境,正廢話.

首頁

尾頁

跳至