親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

洋房

帶3個月bb去旅行, 有甚麼要注意?

我地想帶3個月大的bb在聖誕節去南非, 請問有甚麼要注意?

大宅

2019勳章

Re: 帶3個月bb去旅行, 有甚麼要注意?

嘩咁細個去旅行小心身體,奶樽一定要消毒,其實3個月bb成日要訓覺比時間佢訓覺好o的,係咪一定要帶佢去呢

洋房

我地都係唔想同bb分開, 所以先帶埋佢一齊去. 其實我最擔心就係佢坐飛機會耳仔痛, 唔知點樣先知佢有無事?!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我諗去一兩天短程還可, 仲去咁落後的地方真係要諗過, 3個月咋, 唔係3歲, 我勸你都係再諗諗.

男爵府

3個月大, 好多針(疫苗)都未打, 會唔會有d危險呀! 不如大d先啦!!
我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮

侯爵府

3個月, 太細啦; 南非, 太遠啦~

我都覺得唔好帶bb去啦, 3個月仲係初生, 樣樣野都一定要好清潔先得, 唔係bb去到有咩唔舒服就弊啦. 你自己又玩得唔盡興, 雖則係唔捨得, 但我都suggest你2公婆自己去玩, 搵一個信得過既人

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

minimon,

3 個月,太細啦!!唔應該帶bb去咁遠既地方..

其實好多媽咪生完 bb 多數都唔會去旅行住!!
如果你唔想同 bb 分開係理由..太錯啦!!
bb 太細..仲要去南非..針又未打晒..你有冇諗過 bb 有咩唔舒服會點..其實等 bb 有 1 歲先去旅行都未遲...
千其唔好因為自己想旅行而唔想同 bb 分開,帶咁細既 bb 去旅行.做左父母就係要放棄自己的東西為小朋友著想..

侯爵府

oscar媽,

唔係我想帶3個月bb去旅行喎.... :mrgreen:

Oscar媽 寫道:
minimon,

3 個月,太細啦!!唔應該帶bb去咁遠既地方..

其實好多媽咪生完 bb 多數都唔會去旅行住!!
如果你唔想同 bb 分開係理由..太錯啦!!
bb 太細..仲要去南非..針又未打晒..你有冇諗過 bb 有咩唔舒服會點..其實等 bb 有 1 歲先去旅行都未遲...
千其唔好因為自己想旅行而唔想同 bb 分開,帶咁細既 bb 去旅行.做左父母就係要放棄自己的東西為小朋友著想..

侯爵府

講開先講啦, 我都係岩岩同老公2個去完日本返黎, 個女一歲我都無帶佢去. 因為帶佢去, 佢又唔識enjoy, 我又辛苦, 又唔盡興; 所以唯有買多d野俾佢補番數囉.

但我同老公出發果日都無以前去旅行咁開心, 因為真係好掛住佢呀. :-|

別墅

好媽媽勳章

太細個地方又比較落後太危險la,你帶幾多噸水去呀!用lai 飲好定沖涼好?
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10711;80/st/20051223/n/Kan+Yuet/k/8288/age.pngurl=http://www.TickerFactory.com/][/url][url=http://www.TickerFactory.com/]

子爵府

floralamcy,
上個月我岩岩去完南非玩8天
我覺得3個月bb太細了吧
南非直航機都要13小時
如轉機差唔多16,17小時
大人都覺得好辛苦
更何況只有3個月小baby
連導遊姐姐都話唔適合帶baby去南非
佢話要考慮坐長途機bb會好辛苦
同埋每天morning call都幾早ga
通常8點就出發
你要考慮餵奶時間