跳至

首頁

尾頁

別墅

你地BB宜家肯唔肯坐定定食粥呀?

請問大家, 你地BB宜家肯唔肯坐定定食粥呀?

我個囡宜家成日想落地玩, 唔肯坐定定係high chair食粥, 以前會畀d野佢係手上, 一邊玩, 一邊餵. 而家越來越難攪, 我唔想畀佢一邊睇電視一邊食野, 又唔想放佢落地追住佢餵.

你地有何方法訓練bb呢?

子爵府

Re: 你地BB宜家肯唔肯坐定定食粥呀?

Siu-dor 寫道:
請問大家, 你地BB宜家肯唔肯坐定定食粥呀?

我個囡宜家成日想落地玩, 唔肯坐定定係high chair食粥, 以前會畀d野佢係手上, 一邊玩, 一邊餵. 而家越來越難攪, 我唔想畀佢一邊睇電視一邊食野, 又唔想放佢落地追住佢餵.

你地有何方法訓練bb呢?

岩岩開始食時,超定,仲催我快d餵,到食飽7成左右,就周圍走,我追住佢餵,佢仲係咁擰頭,但都會食晒~ 我最憎餵佢食飯仔~~ :-( :-( 仲有,成日要自己食,又不唔到,不到未到個口,已經寫晒~~~ 食到周圍勁drity~~ :-( :-(

別墅

未係law, 佢地越大越難攪, 成日要落地玩, 真係激死我地喇!!

大宅

我就絶不退讓,如果她無心機食,會tum吓佢食,如果都係無心機食想落地玩,就一於無得食,好似琴晚o甘佢食兩三啖後要周圍走,我就一於唔餵,結果她是吃少了一餐。我唔想建立她不好的習慣,我是一個懇心的媽媽

禁止訪問

別墅

same..
而且對食物的味道越來越挑剔,唔岩口味就吐返出來.. 越來越難喂

別墅

一樣!但長遠來看, 一定要咁做!

preciousstone 寫道:
我就絶不退讓,如果她無心機食,會tum吓佢食,如果都係無心機食想落地玩,就一於無得食,好似琴晚o甘佢食兩三啖後要周圍走,我就一於唔餵,結果她是吃少了一餐。我唔想建立她不好的習慣,我是一個懇心的媽媽

大宅

妹豬都係咁,佢頭頭唔肯食粥,一食粥就必返出黎,之後轉食飯仔,又ok喎......
佢都係坐唔定,要周圍走,但係我叫佢返黎食飯,佢就會過黎我度食一啖再去玩........有時佢掛住玩唔過黎食,我就話:"你唔食就俾蕃薯/細B(狗)食架喇~~"之後佢就會快d行埋黎食,到佢唔食果時就點氹都唔食~~~

以前食到一碗成人飯,而家只係食半碗左右~~~

複式洋房

我一定要阿囡坐high chair到食, 我試一次唔記得帶車仔去阿媽屋企, 咁就出事.... 係咁追住佢食. 經過這次經驗, 我誓必要佢坐定定咁食. 有時佢會食得唔係好專心, 一時指住東, 有時指住西(玩具等) 要玩, 如果都滿足唔到佢, 最後一步就是係VCD(不過好彩 好少用呢招, 除非勁眼訓). 而家佢想行, 我就儘量俾佢行多些, 等佢行到攰, 佢就自然肯坐一陣去食粥.

男爵府

一時時啦!
有時就走來走去,但都要求佢坐定先餵,唔會一路行一路餵,至多佢食完一啖走左去,就會捉佢返來先餵...
但呢幾日又好乖坐定定食晒成碗,無走老...

大宅

我有high chair,但係好耐都冇用啦.因為屋企細,放o左兩張play mat之後我又唔想打開張high chair整dirty哂張play mat, 所以由佢地8個月開始我都係抱住黎餵.佢地仲未真正識行, 所以抱住餵都okay. 識行就肯定唔會坐定定.不過到佢地識行我會再試下比佢地坐high chair食mum mum.不過好肯定佢地都唔會坐定定o羅.

大宅

2019新春慶豚圓

我都係堅持bb要養成良好的食飯習慣,唔可以追住佢嚟食,所以一路都係要佢坐係high chair度食,雖然佢都仲有好多要求,要玩具,又要飲吓水,又要睇電視,但總算坐定定食哂d飯仔,乖果時3個字可以食哂一碗多杰粥,唔乖果時要大半個鐘頭先食哂,

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

mat 坐係 highchair 食, 佢都坐得好定下,
有時佢會想落地唔食粥,
我會

首頁

尾頁

跳至