嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

高燒!好擔心呀!

巳發燒了幾天,有時38.幾, 有時睡著了仲成40度tim,
己看了医生,only 比退燒葯水, 可點做,有冇人話我知呀?
唔該晤! :-(

別墅

Re: 高燒!好擔心呀!

好似同bb沖個暖水涼(要快),等佢散熱,另外如果個醫生睇

子爵府

發咁耐燒應該有原因的, 你快d 搵出個原因啦. 你快d 問下醫生係乜野原因先啦.

民房

多謝你哋D意見呀!但係医生淨係比D PatPat 塞药, 一時就退到37.幾, 一時就39幾.医生話小朋友係這樣的喎,好煩呀.
(and sorry forget 講我個女2.5歲了)

大宅

Sweetycy 寫道:
多謝你哋D意見呀!但係医生淨係比D PatPat 塞药, 一時就退到37.幾, 一時就39幾.医生話小朋友係這樣的喎,好煩呀.
(and sorry forget 講我個女2.5歲了)

我個女之前都係咁,剛剛好d,都燒左幾日,要貼退熱貼
My Sweet Heart- Minnie

大宅

要小心架,真係太膽心就去睇a&e la,最怕係中肺型鍊球菌,呢隻野近排都好hit。

大宅

i heard that 5-day measle ("rose" measle) can cause high fever for 5 days and after 5 days, all fever will be gone and then followed by rashes. but you'd better ask your doctor about it

民房

昨晚終於忍唔住去睇了急証,医生幫baby照了X-Ray, 又叫女女留了尿尿,but Baby Oi 唔倒,医生話看看是不是(Fai 炎) sorry "唔識打中文" or Liu To Yim.
後來医生話兩種都唔多似, 医生話應該是呼吸道世菌感驗,所以開了擴生素, 試一試擴生素啦,本來都唔想食擴生素,but 冇計啦都唔退燒,唯有食啦!
工人話了Baby現在38.幾,希望快D退啦 :-(

大宅

希望你囡囡怏D好番!
My Sweet Heart- Minnie

大宅

而家去a&e睇,多數都會同你照張肺片,因為真係肺型鍊球菌case多jor。

大宅

我囡囡都試過一直高燒仲入了法國醫院,後來第三,四日就開始出玫瑰疹,之後就無事. 不過我囡囡如果出大牙都會不停發燒.

大宅

我個女前幾日先出玫瑰疹燒到40度幾嚇到我面都青埋

禁止訪問

大宅

玫瑰疹都是一種過瀘性病毒,但對小朋友沒有大影响, 症狀好似出疹一樣, 成身及臉有一粒粒.

男爵府

好媽媽勳章

我囡囡三個星期前都係高燒105度,我仲以為佢係玫瑰疹.因成身都係,點知醫生話唔係,有機會係星紅熱,咁我開始驚,咪即刻去仁安睇莫生,佢話小朋友咁高燒,同埋出埋疹,所以都建議留院,結果住左8日7夜,結果只係話,過瀘性病毒或最有機會係氣管炎,小朋友高燒真係要好小心,我囡囡都打足咁多日抗生素,但頭果幾日都係持續高燒

別墅

玫瑰疹一般係出疹前高燒3-5日, 一出疹D燒會立即退晒. 所以如果一路出D燒依然冇退or減, 咁好大機會唔係出玫瑰疹.

首頁

尾頁

跳至