產前產後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

李少光:或拒內地孕婦入境

衛生福利及食物局局長周一嶽表示,會研究本地產科服務是否足夠、是否需要增撥資源,以及研究阻嚇內地孕婦濫用本地服務的不同方案。保安局局長李少光指出,若有旅客來港的目的並非旅遊,入境處可拒絕他們入境,也會與內地有關當局商討對策
;並重申,不會胡亂要求人大釋法。政府今天就內地孕婦來港產子的問題,召開跨部門會議。周一嶽在會後表示,現時的分析認為,本地的產科服務是足夠的。然而,為確保本地孕婦得到適當的照顧,衛福局和醫管局一致決定,在未來6個月分析港人產子的數目,以確定服務是否足夠。若有需要,當局會增加資源,確保服務得以維持。周一嶽說,跨部門也會研究和考慮不同的方案,以期減少內地孕婦來港的數目,以及阻嚇內地孕婦沒有做產前檢查便到香港急症室等濫用服務的行為。他表示,會要求醫管局研究詳盡措施,待下周四的董事局會議商討後公布。李少光指出,若有旅客來港的目的並非旅遊,入境處是可以拒絕可疑的旅客入境。鑑於近日社會有聲音指內地孕婦來港產子和「走數」的問題,李少光表示,入境處正考慮如何減少濫用本地資源的問題;並會與內地有關當局商討,以減少內地孕婦來港產子。他說,在現行法例下,入境處處長如不滿意入境旅客來港的目的,並懷疑有關人士並非真正的旅客,是可以拒絕他們入境。 被問及會否就內地孕婦來港產子的問題,尋求人大釋法,李少光強調,釋法是重要和敏感的事情,政府是不會胡亂要求釋法。他重申,目前最重要的是,要確保本地的孕婦有足夠的設施生育,並要在短期內減少外來的孕婦佔用本地孕婦的資源。

大宅

Re: 李少光:或拒內地孕婦入境

聽住先啦,
又咪係得個講字,

大宅

如果真係實施拒內地孕婦入境......咁就好

男爵府

信拒都痴

禁止訪問

大宅

2019勳章 陪月勳章

曾特首我們對你太失望了, 以為你可以好過董伯伯, 但現在十分十分失望, 你點可以叫我們生3個呢???? :-( :-(

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

winmi 寫道:
周一嶽在會後表示,現時的分析認為,本地的產科服務是足夠的。

訓晒走廊, 6-8星期先一次產檢, qe d 醫生仲叫d孕婦自己出去照oscar照結構之後拎返個report返醫院都唔幫佢地照, 我今日去贊育做一次普通既產檢, 等左個半鐘先見醫生, 見幾分鐘醫生又等左幾個字先拎到張約期紙, 全程2小時多dd, side晒我d時間. 咁都叫做足夠, 請問唔足夠係咪要訓埋其他科既病房或者做一個幾分鐘既產檢叫我1:45PM等到6:00PM呢?

周生真係好勁, 合埋眼講大話, 不知廉恥.
希望每天開心渡過 ;-)

大宅

希望唔係得個"講"字

珍珠宮

2019新春慶豚圓

我覺得老董好過曾特首囉, 雖然果陣經濟好差, 不過民憤無而家咁勁, 起碼老董無曾特首咁識抄盲聾啞人士

公爵府

好媽媽勳章

周一嶽的回應實在太可笑!
我好彩就話仲可以負擔睇私家 (平平地成個孕期都要成萬蚊), 咁有d家庭真係經濟麻麻, 負擔唔到睇私家的費用, 想話知道bb有冇事, 起碼想知胎位正唔正, 都唔得.

唔通因為佢地冇咁嘅能力負擔額外私家醫生費用, 就要take risk? 咁又公平嗎?

昨日我上Now TV李鵬飛主持的節目, 佢剛添孫, 連佢都睇到私家醫院大部份都係內地孕婦!

當年莊豐源案不尋求釋法, 曾蔭權都有份拍板, 今日佢又點會搬石頭dup自己隻腳呢~ 所以佢情願"懶"感性咁回應小琳琳事件, 都唔會回應我地嘅訴求!

政府唔係冇辦法, 係懶!

Jessy 寫道:
[quote]
winmi 寫道:
周一嶽在會後表示,現時的分析認為,本地的產科服務是足夠的。

訓晒走廊, 6-8星期先一次產檢, qe d 醫生仲叫d孕婦自己出去照oscar照結構之後拎返個report返醫院都唔幫佢地照, 我今日去贊育做一次普通既產檢, 等左個半鐘先見醫生, 見幾分鐘醫生又等左幾個字先拎到張約期紙, 全程2小時多dd, side晒我d時間. 咁都叫做足夠, 請問唔足夠係咪要訓埋其他科既病房或者做一個幾分鐘既產檢叫我1:45PM等到6:00PM呢?

周生真係好勁, 合埋眼講大話, 不知廉恥.[/quote]

大宅

唉.... 前幾年想食豬腳薑的話, 真係要係酒樓先叫到. 依家我聽到身邊好多朋友都有咗, 或計劃懷孕. 見到依家香港地咁o既情況, 都唔知俾咩建議佢地好.
假如政府唔係真的做什麼實質性的工作, 我諗我地在未來的日子會見到很多新聞, 譬如又有孕婦在交通工具上產子, 或產婦在醫院外排隊入院.
好心曾蔭權同班高官政客醒下啦, 多了新生人口並不代表生產率會上升. 但假如佢連本港嬰兒出生時的質素都不能保證的話, 二十年後, 佢地會想有一班什麼樣的"楝樑"在支撐這社會呢? 今天決策的錯誤, 絶對會令他們遺臭萬年.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題