跳至

首頁

尾頁

伯爵府

坐緊月既媽咪,你地開始食補品未呀?

我d惡露好似清得7788...但係有時我夜晚食碗薑醋...第二朝去toilet又會好似多返d...同埋變左紅色咁~所以我又唔係好敢食...其實由生完都依家已經食過生化湯,薑醋同雞酒...d長輩又成日追問我d惡露清晒未~我都唔知點答佢地~因為佢地想"鄧"野比我食...鹿茸果d呢...但係我又好驚食左..d惡露會越來越勁~佢地仲話我過左20日,就算d惡露未清晒都可以食"鄧"野架喇~究竟係咪架?

仲有你地食得多唔多野架?其實我不嬲都食好少野...佢地成日都話我食得唔夠...哈~可能真係少左d...我一日食兩餐...每餐有一碗飯,每餐都一定有雞啦...仲必定有一大碗湯...仲有d菜呀..少少"送"啦...食到我唔想食咁滯!實在係太悶喇~搞到個個都話我...話我食得野少...又問我係咪怕肥~我又唔係怕肥..我都已經瘦返20磅啦~佢地話坐月要勁食野喎~係一肚餓就要食果隻~咁人地唔想食都迫唔到人架~我見到我老公食果d野,我又唔食得~你地呢!?

洋房

Re: 坐緊月既媽咪,你地開始食補品未呀?

我屋企人已開始墩野比我食lu,但我D惡露而家係淺啡色架,應該都冇問題呱,我都照食補品lu

伯爵府

freely

咁你屋企人墩咩野比你食呀?8卦下先~heehee...

男爵府

今日12朝, 我媽媽燉左花膠燉豬展比我.

分享煮食的樂趣, 是減壓的一種好方法!

大宅

我媽咪在中醫診所度做, 佢話d醫師教佢叫我要成日按個子宮
, 要向下按, 唔好向上推, 按清d惡露同"魚"血, 最好在2星期清曬d惡露就要開始補, 如果太遲先清曬d惡露, 食補品都冇咩用嫁喇

大宅

我生完第五日開始食廿八坊, 今日食到第九方, so far 惡露都無增加到, 都係處於"水尾"狀態... 希望快d 清晒啦

洋房

carrie 都係燉水魚,花膠+埋D冬蟲草.....攞乳鴿燉啦,人蔘湯之類啦,有時我都唔知佢地仲落左D乜,煲到埋來就食lu,現家都食緊薑醋啦,不過我最唔鐘意就係食薑醋,因為我食唔慣果D味道,所以每次都係食小小咋

大宅

惡露未清唔好補呀,會越來越多嫁﹗

大宅

開刀係未要過二十朝先補得, 定係要一個月先補得啊?

大宅

我而家都係keep 住有燉湯, 通常係花膠燉雞, 開左刀12日豬腳薑都仲未食呀, 諗住遲d先, 鹿茸果d都係諗住一個月後先食lu.

kogo

男爵府

我係十二月七日開刀,今天開始陪月會燉嘢比我食.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

別墅

Hi All,
我13 Dec 開刀, 而家都係食花膠燉雞, 食即食燕窩, 都唔敢食彊醋住.

首頁

尾頁

跳至