跳至

首頁

尾頁

別墅

醫院/坐月沖涼洗頭問題

請問各位媽咪會唔會0係醫院沖涼洗頭?

坐月係咪過左12朝先可以掂"生水"?

我本身好易冷親..冬天次次沖完涼出黎都流鼻水..
咁點算好..

你地會唔會考慮用NO RINSE抹身液同洗頭 0個隻?
仲有一隻係"薑" 既沖涼同洗頭水你地又會唔會用?

幫一幫我丫..THX

大宅

Re: 醫院/坐月沖涼洗頭問題

我會用no rinse 囉, 方便d 又唔會咁易凍親麻...
我99 & 同事話全程坐月都唔可以掂生水喎, 連洗手都唔得... 但係咁點洗面呢? 用薑水洗面得唔得架

venusbaby 寫道:

咁點算好..

幫一幫我丫..THX
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

別墅

用萬寧好好賣0個隻..bio唔知咩..
洗面唔洗過水...落妝都得呀..
我都諗住用0個隻..

[quote]
onchai 寫道:
我會用no rinse 囉, 方便d 又唔會咁易凍親麻...
我99 & 同事話全程坐月都唔可以掂生水喎, 連洗手都唔得... 但係咁點洗面呢? 用薑水洗面得唔得架

大宅

venusbaby,

你打算用no rinse個頂洗頭帽定係免過水洗頭液呀?

我見洗頭帽成$50一頂都幾貴呀...!! :-(

onchai 寫道:

[quote]
venusbaby 寫道:

咁點算好..

幫一幫我丫..THX
[/quote]

別墅

請問no rinse頂洗頭帽有乜作用架? thanks!

別墅

坐緊月果一個月都唔好掂生水。
洗面可以先開熱水,然後再溝生水,用暖水洗面,然後搽cream。

洗奶樽時唔好貪快,總之個熱水爐要開著啦。
如果用生水,一係就戴手套。

別墅

其實我都冇研究過...
我覺得洗頭帽好似易用d...佢支洗頭水咁細支..
洗1~2次都冇啦...
but50蚊又真係好貴...我會..3日先洗一次頭..
因為我cut左short hair..同埋冬天冇咁笠應該
唔洗洗咁密...唔知得唔得呢..我再問下先..
or過左半個月度轉用薑水洗頭囉...

成個月唔俾掂生水??咁點同bb沖涼呀??

[quote]
wongbbb 寫道:
venusbaby,

你打算用no rinse個頂洗頭帽定係免過水洗頭液呀?

我見洗頭帽成$50一頂都幾貴呀...!! :-(

別墅

我都買了no rinse, 準備for頭十二朝用

我買了免沖水洗頭水, 因為我屋企無微波爐, 所以無買洗頭帽呀, 雖然在其他topics見到有媽咪話好正. 同埋我短頭髮, 我估洗頭水都ok掛.

另外就買了body wash同body bath, 免沖個支諗住在醫院用, 雖然個sales話一支如果全身用, 只用得兩次, 但因為醫院無薑水, 所以我都會用免沖個支.

另外開水抹身個支, 就返到屋企用薑水開來抹身, 同埋我諗住過了一星期or十二朝, 都會用薑水來沖身洗頭啦.

(不過其實我平時日日沖2次涼, 洗2次頭, 而家就咁講, 但到時忍唔忍到自己咁dirty真係唔知, 因我全屋人都話我實忍唔到)

反而唔可以掂生水, 我就覺得好難做到, 雖然坐月屋企都會長開個熱水爐, 但熱水爐出來的水, 最多60度, 都唔係滾過的水, 其實係咪都算係生水呢?
但洗面刷牙洗手, 唔通全部用薑水??? 尤其是在醫院個幾日, 邊到有薑水呀

洋房

aya我全部都未買呀,想問免冲洗頭水,帽同免冲body wash响邊度買到呀?

別墅

kaulee 寫道:
aya我全部都未買呀,想問免冲洗頭水,帽同免冲body wash响邊度買到呀?

我自己就上 bb asia買, 買滿$200有八折.
好似永安bb部都有

bb asia <-- click here

同埋我估我會買幾頂洗頭帽, 因為問過原來仁安有微波爐, 所以可以在醫院時用洗頭帽

別墅

SORRY:我大鄉里,唔知洗頭帽點用o架? 可否告之?因我諗住入醫前洗定,如果順產醫生最多比你住2至3晚,忍住唔洗,出醫返屋企用薑煲水洗。

複式洋房

我朋友介紹我用一隻Dry Shampoo,綠色罐,個名B字頭,係Watson's,Manning,荷花都有得賣,大約hk$40左右一支,我諗比洗頭帽底D,應該用倒幾次,佢話嘖係個頭到,跟住用個梳,梳走d白色粉便可以了,但我無用過,唔知好唔好,我打算買左試用先入院。

別墅

我第一胎時有個髮型師講我知其實可以用爽身粉代替這些乾用洗頭水,因同樣目的係去頭油,但因當時己過咗坐月時間,故無試過,不個個髮型師好熟,應該唔會老點我嘅,我諗住今胎試吓!
該用戶已被刪除

大宅

自己洗頭洗身都可儘量用薑水,但坐月時要照顧BB如沖涼等,點用薑水或全煲過的水?
Twins 媽咪

複式洋房

fc926 寫道:
自己洗頭洗身都可儘量用薑水,但坐月時要照顧BB如沖涼等,點用薑水或全煲過的水?

聽我個朋友講, 佢都有濕水, 不過要快d 抹乾手。

到時媽咪會陪我坐月, 佢會幫我同bb 沖涼, 又唔洗怕雞手鴨脚。不過我諗都唔會完全唔"店" 水
該用戶已被刪除

別墅

我諗我會買3頂洗頭帽試下先...
跟住用要開水 0個隻BATH..
咁我老公話幫我帶個煲水0個D..即係"拍"個制..
自動會發熱..好細個既..去煲滚左D水先用黎開個BATH沖涼..
洗手呀咁..咁幫BB沖涼都係咁..

咁咪唔怕掂到生水囉??係咪呢??

大宅

就算有煲熱左的水,都要凍水去溝熱水,那凍水都是生水,點搞呢?
Twins 媽咪

首頁

尾頁

跳至