產前產後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

BB摟抱,你地會點?

男爵府

Re: BB摟抱,你地會點?

我同你個case一樣
前2 weeks我女病所以我地成日抱
點知抱到佢依家好番都唔肯自己訓
我個情況係差到佢只可以抱住訓
辛苦到c..

前晚把心一橫
決定從mid night 12點開始至清晨8點呢段時間
要佢自己向床仔訓
第一晚同佢苦戰左6個鐘
佢每2個鐘lau一次要人抱
喊到拆天聲都沙埋
咁當然我唔抱jer但我係一路坐向佢床邊拍佢tum佢自己訓

係好辛苦...但都要做law
唔係第時仲難介得甩

我最初睇d parenting書又話bb 6個月前不懂lau抱
所以抱係唔驚
但我睇唔係law
可能時代不同
我個女一個半月就識了

今晚又要同佢鬥過
大家努力!
該用戶已被刪除

大宅

若茵,

你生左啦!
你係唔係仁安生? 病房情形點? 生既過程順利嗎?

我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

男爵府

呀咕啹 寫道:
你個bb得1個月大, 仲容易搞, 佢一出世係醫院係唔會扭抱, 但一返左屋企, 好快架! 1,2日就識扭抱, 因為我地抱得多, 佢知, 亦都係因為安全感!

醫生仲好笑, 叫成屋d人帶耳塞tim
合理要求要即刻應佢, 唔合理就要....... 明唔明?

agree!!

禁止訪問

複式洋房

若恩,

你好, 記得我嗎? bb出院了, 係未好辛苦呢, 努力丫, 初生b係好鐘意喊的, 比d心机同耐性, 你一定會從中找到好多樂趣的。
27/7 (2070g),29/7 (2.12kg),5/8(2.37kg),11/8(2.606kg),12/8(2.640kg),26/8(3.28kg),28/9(4.64kg),24/10(5.46kg),28/10(5.38kg)

禁止訪問

男爵府

我會抱俾d安全感佢

大宅

會唔會老人家講果d"百日哭"bb呀???
希望唔係啦,會唔會而家天氣凍,佢唔夠暖呀???

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

我會抱. 但有方法
都係之前呢度有個媽咪教路, 令到 bb 有人抱, 但又唔摟計.

方法就係:
1. bb 一喊, 即刻回應佢. (拍又好, 叫佢又好, 坐佢旁邊都好)
2. 如果佢唔收聲, 就抱起佢. (可以講, 佢想人抱的話, 就抱.)
3. 但, 抱的時間唔使太長, 就放低佢. 同佢玩.
4. 如果佢再喊, 就再覆 1-3.

慢慢, bb 可放低的時間就會越黎越長.

我試過! 真係好 work.
因為佢講的理論係:
當 bb 需要安全感/ 需要人抱的時候,
如果我地能夠即時回應佢的需要, 佢就會有安全感.
每次佢有需要, 你都能夠回應的話, 佢就會對你有安全感.
慢慢, 佢知你0係度, 就會定好多.

相反, 如果佢要喊好耐好耐先有人理, 佢就會好扭計.
因為你放低佢之後, 佢要唔知再等幾耐先會再有人抱.
所以喊得仲勁.

我覺得都有道理.

起碼, 我仔仔由初初返屋企後幾日抱完幾分鐘就喊,
到後來一日只需抱幾次.
再大 d, 多數自己玩. 只係得閒走埋黎抱十幾秒又走開 ....
我覺得好好囉. 由細到大, 都唔使點抱, 又唔扭計.

我都唔敢話一定得, 但大家不妨試試.

男爵府

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

你呢個方法好似幾好, 不過如果對個幾月既bb黎講, 唔知得唔得? 我平時都係有做你既point 1 & 2, 但抱佢之後再放低佢, bb一定會喊. 咁可以點?

男爵府

我發覺有時抱住都喊
但又check過所有野都唔係有咩需要或唔舒服
有一個問題是as一個初生嬰兒
我個女好似訓得好少
佢好似有太多energy
所以佢好喜歡喊到tired
跟住就好訓

你地bb有無咁嫁?

男爵府

我都係呀,有時抱住佢都會喊,可能係我抱得佢唔舒服啦.
喊到tired當然好訓啦.bb喊係要出好大氣力的.
湊我阿b個師奶話,bb喊聲有時會唔同的,要識得分喎.我個b都有幾種喊聲,聽落都幾有趣.不過我仲未識分.
有時喊一陣會抖啖起再喊過,再抖再喊,喊到覺得tired又無人抱佢時(我只係在旁邊同佢講下野),佢會喊喊下開大個口sleep左.
有時佢sleep左突然喊得好大聲,我個立即抱起佢,可能佢係發惡夢.
間中抱下佢都係好事,但唔好抱咁耐,要同佢講媽媽抱你一陣炸,媽媽有好多野未做呀,要多d同佢講野,bb係知道的.
我試過俾我阿媽抱左幾個鐘,嘩,之後果日就真係死俾你睇啦.

子爵府

我仔仔好似從未試過喊到累, 跟住自己訓喎!

可能我地好少比佢長喊, 比好多安全感佢啦.
佢真係好少要抱/ 扭計.

當然, 佢每次訓覺, 都係我地抱住先肯訓.
係到 9-10 個月, 就開始訓練佢0係大床同我地訓.
(一黎因為我大肚唔方便成日抱佢,
另外想訓練佢自己訓, 第二時媽咪湊細佬都方便 d.)
佢孿孿下, 就會自己訓.

首頁

尾頁

跳至